Çarşamba'da son yıllarda hem fındığa olan ilgiden hem de ilaç ve gübre fiyatlarından dolayı azalan sebze yetiştiriciliğine ilişkin ziraat mühendislerinden uyarılar geldi. Ovada örtü altı yetiştiriciliğinin başladığı günlerde çiftçilere genetiği değiştirilmiş ürünler, fide dikimi, bakımı ve hasadına ilişkin bilgiler veren Ziraat Mühendisi Alper Yalçın, aynı zamanda sebze yetiştiriliciliğinde de ciddi azalışların yaşandığını dile getirdi.
Sebze üretiminde gün geçtikçe azalış yaşandığını söyleyen Ziraat Mühendisi Alper Yalçın "Geçen yıl 3'de 1 oranında bu yılda geçen yılın 3'de 1'i daha azalma oldu. Biz Çarşamba ovası artık sebze anlamında bayağı geriledi. Üretimimiz çok azaldı. Fındık ve kivi yetiştiriciliğine dönüldü burada. Bizler sonuçta bu işİ yapıyoruz. Yapmak zorundayız bunlar bizim mamullerimiz, pazar ve markette daha fazla para harcamak istemiyorsak, muhakkak yetiştirmemiz gerekiyor. Bunlar yetiştirilecek ki fiyatlar düşecek." dedi ve Zira Mühendisi Alper Yalçın şöyle devam etti. "Zirai ilaç tohum, fide ve alet ekipman aynı zamanda ekim ve hasat zamanlarında da çiftçiye danışmalıkta yapıyoruz. Fidelerimiz geldi şuanda fide sezonumuz var. Örtü altı yetiştiriciliği için kullanılan fideler bunlar. Nisanın 20'si gibi de dışarıya dikimler başlar. Şuanda örtü altı, fide dimi var dediğimiz gibi 20 Nisan 25 Nisan gibi de açığa da aynı örtü altı dikimi gibi korkusuzca dikim yapabilirler. "
Yediğiniz sebzede başka sebze kokması normal
Islah çalışmalarının Genetiği ile oynanmış gibi algılandığını söyleyen Mühendis Alper Yalçın"Bizim piyasada tükettiğimiz fidelerimiz GDO'lu ürün değil. Çünkü bir çoğu ıslah çalışmaları sonucu çıkıyor. Islah dediğimizde Genetiği ile oynanmış gibi algılanıyor ama öyle değil. Islahtan kasıt şu, birim alandan daha çok kesit alabilmektir. Biber ekipte üzerinden patlıcan toplama gibi ya da kırmızı biber yapmaya çalışmak gibi onlarla oynamaya çalışırsak bu genetiği ile oynamak GDO olur. Biz dolma biber dikiyoruz dolma biber topluyoruz. Domates mesela tipi neyse neyi ekiyorsak aynı onu topluyoruz. Farklı renklerde ürün elde etmek istiyorsak bu genetiği değiştirilmiş organizma oluyor. Mesela salatalık yerken kavun tadı alınması alsında farklı bir olay. İnsanlar birim alanda çok ürün almaya çalıştıkları için. Aşılı fide dediğimiz fideler vardır, onlarında kökleri kabak aşısı dediğimiz, aşıyı kullanılıp üzerine de normal hıyar tohumu kullanılır. O kullanıldığında alttaki hıyar olduğundan kökten nadiren de olsa kabak tadı alabilirsiniz. Salatalığın altında yine o da kabakgillerden olduğu için hiçbir sakıncası yok yani." diye konuştu
" İlaçlama ve gübreleme periyodlarını da ona göre yapacak "
Sebze dikiminde dikkat edilmesi gerekenleri vurgulayan Yalçın, "Biz şuna dikkat etmemiz gerekiyor. Öncelikle temizlik imandan gelir, aldığımız ürünleri yıkamalıyız. Eğer kendimiz yetiştiricilik yapıyorsak, ürünü aldığımı ziraatçının, ziraat mühendislerinden, bunun hangi periyotlarda, nasıl kullanıldığını iyi öğretmek gerekiyor. Örnek veriyorum. Ölçü olarak 10 litreye 5 cc kullanacaksınız dediğimizde azına gitmeyecek veya 10 cc'de kullanmayacak. İlaçlama ve gübreleme periyodlarını da ona göre yapacak. Eğer bunları yapmaz ise de kendisi için kötü olur, satıp o ürünleri yedirdiği kişiler içinde sıkıntı olur. Yetiştiriciliğini yaptığı bu ürünlerde Bakanlığımız Tarafından yasaklanan ilaçlar var. Bu ilaçtan fayda alıyorum diyerek kullanamaması gerekiyor. Tavsiye dışı ilaç kesinlikle kullanılmaması gerekiyor. Bu aynı bizim beşeri yani insan vücudunda kullandığımız ilaçlar gibi her şey için ayrı ayrı ilaç var. Bunlarda da neye ne ilaç gerekiyorsa reçetesine göre ilaç kullanılması gerekiyor. Tarım İlçe Müdürlüğü reçeteleri yazıyor zaten. Bizde arazi gezmelerimizde yazıyoruz. "Şeklinde konuştu
Kendilerin çiftçilere dikimden hasada kadar olan süreçte her anlamda yardımcı olduklarını belirterek zararlılarla mücadelelerde neler yapılacağı veya kaliteli ürün almak için neler kullanılması gerektiğin gibi çeşitli konularda da yardımcı olduklarını sözlerine ekledi
HABER: Büşra KOCATAŞ- Aybüke ŞEKER