FUTBOL DEDİKLERİ

İBRAHİM FETHİ SEL

Futbolu sevmeyen yoktur. Hastalık derecesinde futbola bağlı olanların tüm dünyası futbol. "Bir topun peşinde koşan adamların nesini izliyorsunuz?" diyenler de yok değil.

Futbol kurallarına dair 7'den 70'e bilgi sahibiyiz. Peki futbolun nasıl spor haline geldiğini, ilk takımın kim olduğunu ve ilk kupayı kimin aldığını biliyor musunuz?

Futbol ne zaman ortaya çıktı?

Arkeolojik kazılar sonucu,ayakla topa vurma oyununun Sümerlere kadar uzandığı belirlendi. Bulgulardan yola çıkılarak Çinlilerin, askeri eğitimlerinde futbola benzer eğitim yaptıkları ortaya kondu. Buna Cuju dedikleri bir gerçek. FIFA tarafından da kabul edilen Cuju, M.Ö 37üncü yüzyılda Çinli askerlerin eğitiminin bir parçası. Günümüzdeki futbolla benzerlik gösterdiği belli

İlk futbol kulübü

24 Ekim 1857'de İngiltere'nin Sheffield kentinde, Nathaniel Crestwick ve William Prest adında iki arkadaş bir kulüp kurma kararı alırlar ve bu kulübe de kantin adını verirler. Böylelikle ilk futbol kulübü de kurulmuş olur.

İlk milli takım hangi ülke?

Futbolun temellendiği ülke ise İngiltere. Futbolun Beşiği olarak addedilen İngiltere'nin Ulusal Takımı, dünyanın ilk kurulan milli takımı oldu. Sheffield'tan 6 yıl sonra 1863'te Resmen Kuruldu. Kurulduğu Tarihin ardından, 1870'den 1872'ye kadar İskoçya ile beş kere karşılaşmış olup, bu karşılaşmalar daha çok gösteri şeklinde geçti.

 

İlk dünya kupası kime gitti?

FIFA'nın 28 Mayıs 1928'deki kongresinde 1930 yılında dünya kupası yapılma kararı verildi. Bu kupanın yapılacağı ülke konusunda son 2 olimpiyatta altın madalya kazanan Uruguay'a ilk turnuvayı düzenleme onuru verilmesi kararlaştırıldı. Kupanın finalinde Arjantini 4 - 2 mağlup eden ev sahibi ülke, hem ilk şampiyon hemde dünya kupası düzenlenen ilk ülke olarak tarihe geçti

Dünya kupalarının ilk topu

İtalyan E.C.A.S. tarafından üretilen Federale 102, Dünya kupalarında kullanılan ilk resmi futbol topu. 1934 İtalya Dünya Kupası topu Federale 102 de 1930'da kullanılan top gibi deriden üretilmişti.Bir zamanlar futbol topları, şişirilmiş domuz barsaklarının deri ile kaplanması ile yapılırdı. Çin'de ise "Tsu Chu" denilen versiyonda, tüylerle doldurulmuş toplar kullanılıyordu. Orta çağ İngilteresinde oyuncular, tıpa talaşı ile doldurulmuş içki şişelerinin deri ile kaplanmasıyla üretilen toplarla oynuyordu.

Ebatları resmiyet kazandı

1844'te, Charles Goodyear vulkanize lastiğin patentini aldı. Böylece futbol topları da ilk defa standart bir şekil almaya başladı.Bundan 7 yıl sonra, H. J. Lindon lastikten şişirilebilir bir iç bölme yaptı. Böylece topa vurabilmek ve bu esnada topun küresel görünümünü koruyabilmesi kolaylaşmış olacaktı. Bir futbol topu 20 altıgen beyaz ve 12 beşgen siyah parçadan oluşuyor.Beyaz futbol topları 1951 yılında standartlaştı.

       Bu günde böyle oldu sağlıklı ve spor dolu günler diliyorum .