Eğitim-İş Samsun Şube Başkanı Onur Gündüz, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü dolayısıyla bir açıklama yaparak gazetecilerin ağır çalışma koşullarına ve basın özgürlüğü üzerindeki baskılara dikkat çekti. Gündüz, 10 Ocak’ın artık bir bayram değil, gazetecilik mesleği için direnişin ve mücadelenin sembolü haline geldiğini vurguladı.
"Gazeteciler Ekonomik ve Sosyal Haklarını Kaybediyor"
Gündüz, 1961 yılında kabul edilen ve gazetecilere ekonomik ve sosyal haklar sağlayan 212 Sayılı Yasa'nın ardından geçen 64 yılda, gazetecilerin birçok hakkını kaybettiğini belirtti. “Mesleki yıpranma hakları ve iş güvenceleri ortadan kaldırılmış, sendikalaşma engellenmiş, işten çıkarmalar artmıştır. Ekonomik krizle birlikte düşük ücretler ve güvencesiz çalışma koşulları gazeteciliği zorlaştırmaktadır.” dedi.
"Türkiye Basın Özgürlüğünde Geriliyor"
Basın özgürlüğünün baskı altında olduğunu söyleyen Gündüz, Türkiye’nin 2023 Dünya Basın Özgürlüğü Endeksi’nde 180 ülke arasında 158. sırada yer aldığına dikkat çekti. Gündüz, “2002 yılında 99. sırada yer alan Türkiye’nin hızlı gerilemesi, gazeteciler üzerindeki baskının ne kadar arttığını göstermektedir.” dedi.
"Haber Yerine Soruşturma ve Davalarla Uğraşıyorlar"
Gazetecilerin sansür yasaları, siyasi baskılar, ekonomik zorluklar ve otosansür kıskacında çalıştığını ifade eden Gündüz, “Haber yapmak yerine adliye koridorlarında davalarla uğraşmak zorunda kalıyorlar. Televizyonlar siyasi baskılarla karartılıyor, gazeteler ilan ve reklam kesintileriyle ekonomik abluka altına alınıyor.” diyerek mevcut sorunları dile getirdi.