Ramazan ayında gebelerin olumsuz etkilenebildiğini ifade eden Doç. Dr. Davut Güven, gebelere önemli uyarılarda bulundu. Doç. Dr. Davut Güven yaptığı açıklamada, "Ramazan ayı; Müslümanların oruç tuttuğu aynı zamanda İslam'ın 5 şartından biri olan oruç ibadetini yerine getirdikleri bir aydır. Biz Müslümanlar orucu tutmayı seviyoruz ve istiyoruz. Ramazan’ın çok hayır ve bereket getirdiğini düşünüyoruz fakat Ramazan'da hep birtakım sorular bizim karşımıza geliyor. Ramazan'da özellikle gebelerin bize sorduğu bir soru var. O da; 'Ramazan'da oruç tutabilir miyiz?" diye konuştu.
"BEBEK ÖLÜMLERİ ORTAYA ÇIKABİLİR"
Ramazan'da gebelerin özel durumları olduğunu söyleyen Güven, şöyle devam etti:
"Bu nedenle ben çoğu hastama oruç tutmamaları yönünde telkinde bulunuyorum. Bunun birtakım sebepleri var. Bilindiği gibi Ramazan her zaman yaz aylarına denk gelmiyor. Şu an günler çok uzun. Açlık ve susuzluk süresi çok uzun. Sağlıklı bir insanın bile bu günlerde oruç tutması zor oluyor. Gebelerin düzenli olarak beslenmeleri ve karbonhidrat ve glikoz dengelerini her zaman stabil tutmaları gerekiyor. Bu uzun açlık süreci gebede ve bebeğin beslenmesinde önemli bozukluklara sebep olabiliyor. Uzun süren susuzluk vücuttaki su dengesini bozabiliyor. Bunların sonucunda anne karnında hiçbir neden yokken bebek ölümleri ortaya çıkabilir. Uzun süre susuzluk vücudun su dengesinde, böbreklerin süzme sisteminde önemli değişikliklere sebep olabilir ve vücut susuz kaldığında erken doğum dediğimiz bir takım sorunları karşımıza çıkarabilir. Bu nedenlerden dolayı hem bebeklerin zarar görmemesi hem annelerin zarar görmemesi için biz hastalarımıza oruç tutmamalarını öneriyoruz. Din adamlarımız bu konuda dini açıdan birtakım yorumlar yapabilir ama sağlık açısından benim tüm hastalarıma önerdiğim, kadın doğumcuların hastalarına önerdiği gebelerin oruç tutmaması yönünde.”
"TÜM GEBELİK ASLINDA AÇLIK VE HİPOGLİSEMİYE DUYARLI"
İlk üç ay ve son üç aylık dönemde riskin daha fazla arttığını ifade eden Güven, "İlk üç aylık dönemde gebelerin kan şekeri seviyeleri normale göre biraz daha düşük yani düşük şeker seviyelerine açık durumdalar. Onun için ilk üç aylık ve son üç aylık dönemde daha riskli olmak üzere tüm gebelik aslında açlık ve hipoglisemiye duyarlı. Gebelikte karbonhidrat seviyesi önemli değişikliklere uğruyor. Bir gebe kadın normal bir insanın gereksiniminden fazla insüline ihtiyaç duyuyor. Özellikle gebeliğin sonuna doğru. Glikozun, şekerin anneden bebeğe geçiş serüveni bir takım değişiklikler arz ediyor. Bebeğin şekersiz, besinsiz, glikozsuz kalmaması için gebenin düzenli beslenmesi, uzun açlık dönemlerini yaşamaması gerekiyor. Bu yaz dönemi için açlık bir gebe için uygun değil, oruç tutmaları da uygun değil. Hem kendi sağlıkları hem de bebeklerinin sağlığı için gebeler oruç tutmasın" şeklinde konuştu.
GEBELERE ORUÇ UYARISI
Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi Kadın Doğum Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Davut Güven, “Din adamlarımız bu konuda dini açıdan birtakım yorumlar yapabilir ama sağlık açısından benim tüm hastalarıma önerdiğim, kadın doğum