Ziraat Odası Başkanları, temaslarının ardından TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar ile TZOB’da bir araya gelip durum değerlendirmesi yapacaklar.
Oda başkanları, yaptıkları açıklamada, geçen yıl dolar 3,5 lirayken 3 dolardan satılan fındığın, bu yıl dolar 5,7 liraya çıkmasına, yaşanan enflasyona, girdilerdeki artışa rağmen 12 liradan fiyat bulmasının kabul edilebilir bir şey olmadığını bildirdiler.
Dünya fındık üretiminin yüzde 70’ini, ihracatının yüzde 75’ini karşılayan fındığın, ülkeye her yıl en az 1,8 milyar dolar, bazı yıllar ise 2,8 milyar dolara ulaşan bir döviz geliri sağladığını, kimsenin bunu göz ardı etmemesi gerektiğini belirten Ziraat Odası Başkanları, şunları kaydettiler:
“Fındık Karadeniz Bölgesi’nin ana geçim kaynağı. 400 bin çiftçi ailemiz geçimini fındıktan elde ediyor. Ağustos ayında hasat başlar başlamaz Karadeniz çiftçisinin gözü kulağı alım fiyatlarında oldu. Çiftçimizin umutlu bekleyişine rağmen bir türlü TMO piyasaya girmedi. Fındık fiyatları geçen yıl kilogramda 10 lira 50 kuruştu. Bu yıl 12 lira dolaylarında seyrediyor. Dolar 3,5 liradan 6 liranın üzerine çıktı. Son günlerde bir miktar gerilese de hala dolar fiyatı 5,7 lira düzeyinde. Geçen yıl çiftçimiz sattığı fiyatın döviz karşılığı 3 dolardı. Şimdi bu rakam 2 doları bile bulmuyor.”
-“TMO fındığı kilogram başına en az 15 liradan almalıdır”-
Fındıkta 12 liranın üreticiler tarafından kabul görülen bir fiyat olmadığına dikkati çeken Ziraat Odası Başkanları, “zaten külleme hastalığı, fındık kokarcası ve doğal afetler nedeniyle rekoltenin geçen yılın çok altında kaldığını tahmin ediyoruz. TMO, piyasaya girmeden fındıkta fiyat istikrarını sağlamak mümkün değildir. Ofis fındığı kilogram başına en az 15 liradan almalıdır. Geç kalınmış da olsa TMO, fındık alımına girmelidir” dedi.