Geçen sezon pazara 600 bin ton fındık indi

Dünya fındık üretim ve ihracatının büyük çoğunluğunu elinde bulunduran Türkiye’de 2015-2016 fındık sezonunda üreticiler piyasaya yaklaşık 600 bin ton fındık satışı gerçekleştirdi.

Fındık üretiminin yapıldığı 14 ilde bulunan ticaret borsalarının ‘müstahsilden tacire satış’ rakamları açıklandı. 1 Ağustos 2015 tarihinde başlayan ve 1 Ağustos 2016 tarihinde sona eren fındık sezonunda toplam 596 bin 878 ton fındık piyasaya giriş yaptı. Bu rakam sezon başında açıklanan 646 bin ton tahmini rekolteye yakın oldu.

Rakamlara göre, üreticiden tüccara en fazla fındık satışı Ordu ve Düzce’de gerçekleşti. Ordu’da üreticiler piyasaya toplam 100 bin 964 ton, Düzce’de ise 92 bin 732 ton kabuklu fındık satışı gerçekleştirdiler.

Aynı sezonda Sakarya’da üreticiden tüccara 89 bin ton fındık satışı gerçekleşirken, Giresun’da 71 bin 690 ton, Çarşamba’da 55 bin ton, Ünye’de 41 bin 583 ton, Trabzon’da 37 bin 597 ton, İstanbul’da 26 bin 536 ton, Fatsa’da 28 bin 744 ton, Samsun’da 20 bin 458 ton, Terme’de 16 bin 616 ton, Akyazı’da 13 bin 156 ton, Rize’de 2 Bin 1911 ton ve Kastamonu’da 533 ton satış gerçekleşti.

Buna göre sezonun 12 ayında serbest piyasaya toplam 596 bin 878 ton kabuklu fındık indirildi.

Bilindiği gibi, geçen sezon fındık fiyatının düşük olması sebebiyle bir çok üretici ürününü pazara indirmemişti.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Karadeniz Haberleri