Çarşamba ilçesinde, 20 yıldır baba mesleği olan fotoğrafçılık işini icra eden Adem Koca, ülkeyi etkisi altına alan Covid-19 salgınının, fotoğrafçılık mesleğini ne kadar etkilediğini anlatırken bir de gelişen ve değişen teknolojiye karşı verdiği mücadeleden bahsetti.
'Pandemi yetmiyormuş gibi bir de gelişen ve değişen teknoloji mahvetti bizi'
Ülkeyi etkisi altına alan koronavirüs salgını her sektörü etkilediği gibi fotoğrafçılığı da es geçmedi. Bir diğer yandan da teknolojiyle mücadele ettiğini aktaran fotoğrafçı Adem Koca, "Bizim iş yerimiz 45 senedir babamızın kendi mesleği. Aktif olarak 20 senedir bu işin içerisindeyim. Hayat şartları tabi bizi zorluyor. Pandeminin vurduğu sektör varsa fotoğrafçı sektörü. Mesleğimizi seviyoruz ama hayat şartları bizi zorluyor. Eskiden çok memnunduk ama bu saatten sonra farklı bir iş aramaya itiyor bizi. Pandemi yetmiyormuş gibi bir de gelişen ve değişen teknoloji mahvetti bizi." dedi.
'Ticari değil, hobi olarak düşününce haz veriyor'
Fotoğrafçılık mesleğinin, ticari anlamda değil de hobi olarak yapıldığı zaman daha çok keyif verdiğini aktaran esnaf Koca, "Fotoğrafçılığı sevmek lazım. Her müşterimize bunu anlatıyoruz biz mesleki olarak baktığımız için bize bazen sıkıcı gelebiliyor. Ama dışarıdan bir insan ben fotoğrafçılığa özendim deyip bu işe girerse gerçekten çok keyif alıyor. Doğa fotoğrafçılığı, çiçek fotoğrafçılığı, böcek fotoğrafçılığı bunlar çok aktif olan meslek grubu. İnsanlar bundan keyif alıyor. Biz tavsiyede ediyoruz mesela bayan müşterilerimiz fotoğrafları düzenleme programlarını kullanmaya çok meyilli bize çok sıkıcı gelebiliyor. Yani fotoğrafçılığı ticari değil de bunu bir hobi olarak keyif olarak düşünürseniz insana haz veriyor." şeklinde konuştu.
'Dışarının verdiği doğallığı içeride hiçbir zaman alamazsınız'
Dış çekim ile iç çekimi karşılaştıran Adem Koca, dışarıda çekilen fotoğrafın stüdyo ortamında çekilen fotoğraflarla arasında çok fark olduğunu anlatırken, şunlara da değindi; "Müşterinin talebi doğrultusunda iç çekim de yapıyoruz dış çekim de. Hatta tavsiye ediyoruz yani bir stüdyo ortamında değil de dışarının verdiği doğallığı içeride hiçbir zaman alamazsınız. Dış çekim 15-20 sene önce başladı. Samsun’da ilk dış çekim işlerine başlayan kişilerden biri de belki de benimdir. 15-20 sene arası var yakın bir zaman olayı değil. Yani dış çekime eskiden bir makine ile çıkardık şimdi öyle değil. Şimdi artık hayat farklı şeyler gerektiriyor."
'Fotoğrafçılık bitmeyecek bitmez de'
Değişen, gelişen teknoloji şartlarına uyulduğu takdirde fotoğrafçılığın bitmeyeceğini söyleyen, dijitalleşme konusunu değerlendiren 20 yıldır fotoğrafçılık işini yapan Adem Koca, "Fotoğrafçılık bitmeyecek bitmez de. Sizler her geçen gün yenilersiniz kendinizi, fotoğrafçılık devam eder ama anlayış farklıdır. Eskiden insanlar böyle şeylere yaklaşamıyordu. Baktılar ki cep telefonu teknolojisinin gelişmesi fotoğraf çekme sevdasını insanlarda arttırdı. Bende bunu çekebiliyorum düşüncesi başladı. Artık insanlar cep telefonuyla bile gelin fotoğrafı çekebiliyor. Yani o derece makinalar var artık. Şahsen bana sorsanız 'Ben fotoğraf makinesi alacağım. Cep telefonu mu almalıyım?' diye. Ben de 'Cep telefonun şu modelini alırsanız hem telefon işinizi görürsünüz hem fotoğraf işinizi görürsünüz.' diyebiliyorum. Çünkü artık dünya buna geçti. İnanın biz bunu artık görüyoruz, düzenliyoruz. Fotoğraf makinesi gibi fotoğraf çeken telefonlar var. Eskiden insanlar fotoğraf çıkarırlardı. Şimdi kimse çıkarmıyor.Çünkü bir telefon hafızası 120 GB belki daha fazla. İnsanlar artık çıkarmıyor ki telefonuna indirip sürekli güncelleyebiliyor." diyerek sözlerini noktaladı.
HABER: Yağmur AYAN - Büşra KOCATAŞ