“Gençler özgür düşünüp özgür yazmalı”

Babaeski’deyiz bu hafta ve röportajımızın konuğu değerli bir dost, değerli bir gazeteci, şair ve yazar Sayın Nevzat SAN. Kendisi hakkında merak edilenleri masaya yatırdık.

Remzi ÖZKAN: Sona beş kala

Daha çok sevdim ben bu dünyayı.

Doğayı sevdim,

Canlıları-cansızları.

Sevdim bulutlara çıkmayı.

Yemyeşil çimenlere uzanıp sırtüstü,

Gökyüzünün duru mavisinde hayâl kurmayı.

….Sevdim.

Güzel bir şiirinizle giriş yaptıktan sonra söyleşimize hoş geldiniz diyorum ve hemen akabinde sormak istiyorum: Kimdir Nevzat SAN? Bu konuda kısaca bize neler söylersiniz?

Nevzat SAN: 19 Şubat 1948 tarihinde babasının görevi gereği ailesinin geçici olarak bulunduğu UŞAK'ta dünyaya geldi ve çocukluğunun ilk yılları burada geçti.Daha sonra aile kökeninin bulunduğu Kırklareli (Babaeski)'ne geldiler ve yaşamının geri kalanını burada sürdürdü.9 yıldan bu yanada çocukları ve torunları ile birlikte İzmir’de ikamet ediyor.

Nevzat SAN,Babaeski Belediyesi’nde başladığı memuriyetinde Yazı İşleri Müdürlüğünün yanı sıra Evlendirme Memurluğu,Garaj Amirliği, Babaeski Karpuz Festivali (daha sonra Tarım Festivali oldu) Kurucu Üyeliği,Festival Komitesi Genel Sekreterliği ve Basın Sözcülüğü görevlerini üstlendikten sonra 31 yılı aşkın hizmetinin ardından Belediye Basın ve Halkla İlişkiler Sorumlusu olarak kendi isteği ile emekli oldu. Belediyeciliği esnasında TRT, İstanbul ve Ankara basınının bazılarının temsilciğini de yürüttü.Trakya’da ki birçok yerel gazetenin muhabirliğini,köşe yazarlığını yaptı. Bölgedeki Gazeteciler Cemiyetlerinde görevler üstlendi.

Remzi ÖZKAN:Nevzat SAN'ın aile yaşamında,kimler var?

Nevzat SAN:1968 yılında 56 yıldır yol arkadaşı olan Perihan hanımla evlendi.Bu birliktelikten Nevhan adını verdikleri oğulları,Nevper adını verdikleri kızları ve onlarında Sude,Nazlıcan,Duru isimlerindeki torunları dünyaya geldi.

Remzi ÖZKAN:Nevzat SAN şiir yazmaya ne zaman ve nasıl başladı?

Nevzat SAN:Henüz 13 yaşındayken Babaeski Yurt Sesi Gazetesi’nde yayınlanan ilk şiiri ile başladı. O günden sonra fırsat buldukça yeni eserlerin altına imzasını attı.

Remzi ÖZKAN:Peki üstadım, şiirin dışında belli ki farklı yazılarınız da mevcut.Dizelerin dışında neler yazdınız? Yazdıklarınızı hangi konularla zenginleştirdiniz?

Nevzat SAN:Şiir yazmaya başladığım yıllarda kısa öyküler,anılarda yazmaya başladım aslında.Daha sonraları köşe yazıları ve doğal olarak habercilik de eklendi.Belediyede görev yaptığım sırada AYNA isimli belediye yayın organı olan bir gazete çıkardım.Ayrıca “İşte Babaeski ve Belediyesi”- “Babaeski Tarım Festivali” konulu dokümanter kitapları da belediyemizin yayını olarak hazırladım.

Remzi ÖZKAN:Şiirlerinizi yazarken nelerden esinlenirsiniz? Bir şiiri yazmak için önceden herhangi bir konu seçer misiniz?

Nevzat SAN: Şairlerin çoğunluğunda olduğu gibi ben de herşeyden esinlenirim. Yazmadan önce genellikle herhangi bir konu üzerinde yazayım diye bir seçimim olmaz. İlham denen duygu yoğunluğu beni hangi yöne yönlendirirse ben de o yönde eserler üretirim. Güzel olan her şeyden,acılardan,özlemlerden,olumsuzluklardan, haksızlıklardan dem vururum. Kısaca hayatın her olgusundan esinlenirim.

Remzi ÖZKAN:Formatımız gereği siyasi söylemlere girmek istemiyorum ama sizin konumunuz daha farklı olduğu için şunu sormak istiyorum:30 yıl siyasi ağırlıklı bir kurumda çalıştınız. Peki üstadım, böyle bir ortamda uzun süre görev yapmış olmanın etkisinde kalıp, bu etkiyi yazdıklarınıza da yansıttığınız oldu mu hiç?

Nevzat SAN:Hayır.Tabii ki her yurttaş gibi siyasi görüşüm,değerlendirmelerim oldu.Ama bunlar şiirlerimi yönlendirmedi. Halen hiçbir siyasi parti mensubu değilim.

Remzi ÖZKAN:Nevzat SAN, yeni kuşakların edebiyatla ilişkisini nasıl buluyor?

Nevzat SAN:İstatiksel bir sonuca varmak zor. Çünkü dijital ortamda okunanları,yazılanları takip etmek de sağlıklı olarak değerlendirilemez. Tabii şiir ve diğer türlerde yazanlar var.Ama ilgileri daha çok müzikte yoğunlaşıyor.

Remzi ÖZKAN:Yazın hayatında günümüzde yaşanan olumlu ve olumsuz yönleri değerlendirir misiniz rica etsem?

Nevzat SAN:Yazın dünyasındaki en önemli olumsuzluklardan biri, kitap,dergi,gazete basımının yüksek maliyetli olmasıdır. Maliyetler çok yüksek olduğu için kaçınılmaz olarak bu ürünlerin fiyatları da yüksek.Bu nedenle önemli bir kesimin satın alması, bu eserlere ulaşması zor.Buna rağmen güzel olan bir taraf da var elbette.Bu da kütüphane sayısındaki artış. Yerel yönetimlerin bu konudaki duyarlılıkları çok güzel.Bir de sosyal medyada yazmak,paylaşmak olanağı ile edebiyat sevdalılarının özverili üretimleri,katkıları oldukça iyi. Bunlar insan yaşamına artı katan güzel şeyler.


Remzi ÖZKAN:Genç kuşağa kültürel oluşum konusunda ne önerirsiniz peki?

Nevzat SAN:Gençler özgür düşünüp özgür yazmalı, yazabilmeli. Yazabilmek için çok okumalılar. Hem de herşeyi. Hiçbir bilgi fazla ya da yararsız değildir.Paylaşımcı olmalılar.Ürettiklerini,üretilenleri paylaşmalılar ki; daha çok okunsun ve değer kazansınlar.

Remzi ÖZKAN:Sizin şiirlerinizde fark ettiğim bir şeyin özellikle altını çizmek istiyorum. Şiirlerinizde konu olarak en çok sevgi konusuna değiniyorsunuz. Peki sizin, Nevzat San olarak sevgiye bakış açınız nasıldır? Bu konuda neler söylersiniz?

Nevzat SAN:Sevgi; Hayatın olmazsa olmazıdır.Sevgiden doğarız, sevgi ile yaşarız hattabazen de sevgiden ölürüz.Sevgi erdemdir,bir anlamda insanın içindeki tanrıdır.Sevgiyibilmezsek,tanımazsak insan da olamayız.

Remzi ÖZKAN:Her güzel şeyin maalesef bir sonu oluyor ve sizinle yaptığımız bu güzel söyleşinin de geldik sonuna. Son olarak eklemek istediğiniz bir şey var mı üstadım?

Nevzat SAN:Bir değerli dostun vesilesiyle kendimi ifade edebildiğim için mutluyum. Desteğiniz; hisseden yüreklere,düşünen beyinlere,yazan kalemlere can suyu oluyor.Tüm kalem dostları ve kendim adına teşekkürler,sevgi ve saygılar.

Remzi ÖZKAN:Efendim, ben de söyleşimize katıldığınız için ekibim adına sonsuz teşekkürlerimi sunuyorum. Eli kalem tutan edebiyat neferlerinin hepsine kapımız da gönlümüzde her zaman açıktır. Tüm Trakya’ya ve özellikle Babaeski’ye kocaman sevgilerimi, selamlarımı yolluyorum.

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (1)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

RÖPORTAJ Haberleri