GİTTİM GÖRDÜM ARAŞTIRDIM YAZDIM :İSTANBUL 4

MUSTAFA ALTIKATOĞLU

Müslümanların büyük teveccüh gösterdiği Eyüp'te nereye adım atsanız bir cami, türbe ya da medrese ile karşılaşabilirsiniz. Yazar Refik Halid Karay,"Guguklu Saat"isimli kitabında semti şöyle ifade ediyor:"Eyüp Sultan, İstanbullular için yarı Mekke kabul edilir."Semtin simgesi olan Eyüp Sultan Camii,674 yılında İstanbul'u kuşatmaya gelen ve burda yaşamını yitiren İslam Ordusu Komutanı Ebu Eyyüp Ensari anısına yaptırılmış. İstanbul'un fethinden hemen sonra ins edilen caminin yapımı, bizzat Fatih Sultan Mehmed'in emriyle gerçekleştirilmiş. Türbesi, külliye içerisinde bulunan ünlü komutan, Hz.Muhammed'in akrabası ve yakın arkadaşı olduğu için kendisine özel bir değer addediliyor. bu nedenle silah kuşanan Osmanlı Padişahları, Eyüp Sultan Türbesi'ni mutlaka ziyaret edermiş. Türbeye ne zaman gelirseniz gelin, dua eden kalabalığı görebilirsiniz.

Eyüp Sultan Külliyesi'nin solunda uzanan avludan ilerleyip Sultan Reşat Caddesi'ne çıktığınızda, köşe başında Sultan Beşinci Mehmet Reşat'in(1844-1918) )görkemli türbesini göreceksiniz. Eyüp ilçesinde yatan tek Osmanlı Padişahı olan Mehmet Reşat'ın sekizgen türbesi, ölümünden kısa bir süre önce 1916 yılında kendi emriyle yaptırılmış. Yarım silindir payeleri, sivri kemerleri ve pencereleriyle dikkat çeken yüksek kubbeli yapının iç yüzeyi tümüyle İznik Çinileriyle kaplı .Türbenin hemen arkasında ,1910 tarihinde Sultan Reşat tarafından yaptırılan Reşadiye Mektebi yer alıyor.

Çarşıdan 15 dakikalık bir yürüyüşle Pier Loti Kahvesi'nin bulunduğu tepeye tırmanırken Eyüp Mezarlığı'nın kıyısından geçeceksiniz.Mezarliklar kimilerine huşu verirken kimilerini de ürpertir.Yine de siz çevrenize dikkatli bakın .Çünkü buralarda pek çok ünlü şahsiyetin mezarı vardır. 1900'lü yılların başında cihan pehlivanlığını kazanan Kara Ahmed, Türk Musikisinin büyük üstadı Zekai Dede Efendi, Hattat Kamil Efendi ve Mareşal Fevzi Çakmak'ın kabirleri görebilcekleriniz arasında. Bu dev ebedi istirahat alanının en ilginç bölümlerinden biri ise Cellat Mezarlığı olarak bilinen yer.Osmanli döneminde cellatlık halk arasında iyi karşılanmadığı için bu işi yapanlar ayri bir mezarlığa gömülürmüş.Cellatların mezarları, , oldukça kalınbve insan büyüklüğündeki taşlardan yapılmış.

Eyüp Mezarlığı'nın yer aldığı tepenin doruğuna çıktığınızda adını fransız denizci ve yazar Piyer Loti'den alan bahçeli eski İstanbul kahvesine ulaşacaksınız.  Panoramik Haliç manzarası, ağaçlar altındaki masaları ve otantik atmosferiyle turistik, bir yandanda huzurlu bir mekan burası.  Türkiye'ye ilk gelisinde gizemli bir Osmanlı kadınına aşık olup Eyupe yerlesen Piyer Loti, Istanbul'da yaşadığı yıllarda sık sık bu kahvehaneye gelir, Haliç'i izler ve saatlerce otururmus. Eyüp iskelesinden Sütlüce iskelesine giderseniz Türkiye'nin ilm minyatür parkını ziyaret edebilirsiniz. Sütlüce caddesinden Kağıthane'ye uzanan yolu kullanarak Miniaturk'e rahatlıkla ulaşmanız mümkün. Masalsı bir atmosferde Anadolu'yu, Türkiye'nin UNESCO dünya kültür miraslarını, İstanbul ve eski Osmanlı coğrafyasından eserleri genis bir bahçede buluşturuyor.  Haliç kıyısına yayılan 60 bin metrekarelik yemyeşil bir alan üzerine kurulan mekanda, toplam 128 maket eser sergileniyor. Maketi bulunan yapılar arasında Ayasofya, Bursa Ulu Camii, Çanakkale şehitleri Anıtı, Efes Celsus kütüphanesi, Pamukkale Anadolu Hisarı, Safranbolu Evleri, Anıtkabir, Mostar Köprüsü, İzmir saat kulesi ve Meryem Ana Manastırı gibi eserler yeniden canlandırılmış. Eserleri kuş bakışı izlemek için seyir teraslarının da unutulmadığı alanda Türk Kültürünün 3 bin yıllık geçmişi gözler önüne seriyor.

 

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.