Gittim Gördüm Araştırdım Yazdım Van'ın İncisi Bahçesaray

MUSTAFA ALTIKATOĞLU

Bahçesaray Van ilimize bağlı eski adıyla müküs olarak bilinen yüksek dağlar ve sarp kayalıklar arasında ortasından geçen müküs çayı ve yeşillikler içinde, özellikle muhteşem ceviz ağaçlarının süslediği, tabii güzellikleri ve evliyanın önderi, gönüller sultanı Seyyid Muhammed kutup ve Seyyid Fehim Arvasi hazretlerinin şereflendirdiği bir zamanların ilim ve irfan yuvası şirin bir beldemizdir.

Bahçesaray halkı geçimini çoğunlukla bal ve ceviz üretimi yaparak sağlar.önceleri özellikle kar sebebiyle 8 ay boyunca yolların kapalı olduğu ve dış dünya ile bağlantısı kesilen Bahçesaray, artık zirvede inşa edilen karabet kar tüneli ve Hizan tarafındaki yolların yapılmış olması sayesinde artık her daim açık ve ziyaret edilebilmektedir. Kışın zirveden manzaralarına ise doyum olmaz.

Bahçesaray deyince hüppesiz ilk akla gelen arvas köyüdür. Burayı ilk teşrif eden ve medrese İnşa ederek binlerce talebe yetişmesine vesile olan mübarek Hakkari Emir'i İbrahim Bey'in damadı Kasım'ı Bağdadi hazretlerinin oğlu Seyyid Muhammed kutup hazretleridir.

1915 yılında Van ilinin Ruslar'ın eline geçmesi üzerine bir zamanların ilim irfan yuvası olan Müküs Beldesi Ermeni çetelerinin istilasına uğrar, bölge halkı kaçamaz, kalanlar şehit edilir. Ermeni fedai çeteleri başkomutanı Luto, pervari ilçesi Beğendik köyü yakınlarında çıkan çatışmada öldürülünce Ermeniler tedirgin olur. Öküzden çekilmek durumunda kalırlar.hala ayakta olan arvas mescidin ziyaret edenler bu katliamın izlerini görebilirler.

Bir mağara içinden çıkan çıktığı yerde kuzu sessizliğinde akarken bir anda Çağlayan bir nehre dönüşen seyrine doyum olmayan müthiş bir tabiat harikası. Allahu Teala'nın insanoğluna bahşettiği mükemmel bir güzellik ve bereket kaynağım Müküs Çayı.

Kırmızı köprü zarif kemerine işlenen tuğlaların renginden dolayı kırmızı köprü adı ile tanınan köprü Bahçesaray Hizan yolu üzerinde yer alıyor. Kitabesi yok yapım tarihi de bilinmiyor. Uzmanlar 16 veya 17 yüzyılda inşa edildiğini düşünüyor. tek gözlü Yapı Osmanlı ve Selçuklu döneminde sık rastlanan sivri Kemer mimari tarzına iyi bir örnek teşkil ediyor. Kırmızı köprü 45,5 metre genişliğinde her iki tarafında yolcuların dinlenmesi için birer oda bulunuyor. yan duvarları moloz taşla örülen kırmızı köprünün korkuluk ve kemerlerinde kesmetaş kullanılmış.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.