TÜRKŞEKER bünyesinde bulunan Çarşamba Şeker Fabrikası’na geçtiğimiz günlerde gerçekleşen ani ziyaret bölge çiftçisini yeniden heyecanlandırdı. Önemli isimlerin fabrika ziyareti, önceki yıllarda ‘fabrika açılacak’ söylemleri ile o dönemin ekonomisiyle harcanan milyon dolarların hesapları da sorulacak mı? sorularını da akıllara getirdi.
“ESKİ BAKAN ALBAYRAK AÇIN DEMİŞTİ?”
2010 yılında üretim faaliyeti durdurulan ve bir süre sonra özelleştirme kapsamına alınan Çarşamba Şeker Fabrikası, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın imzası ile bu kapsamdan çıkartılmış ve Eski Bakan Albayrak'ın talimatı ile Çarşamba Şeker Fabrikası'nın yeniden hizmete girmesi için 2020 YILINDA yenileme/tadilat çalışmalarına başlanılmıştı. Çalışmalar son hız devam ederken ‘Şeker Pancarı ekimi yok’ diyen bazı çevrelere inat; Çarşamba ve bölge çiftçileri siyasi ve STK’ların da desteği ile ilk yılda 60 bin ton şeker pancarı üretimi gerçekleştirmiş ancak fabrikanın tadilatı pandemiye takılınca açılmamıştı. Fabrika hizmete konulmadığı için çiftçinin ürettiği Şeker Pancarı Kastamonu’ya Tır’larla gönderilmiş, şeker pancar üreticisi bilerek bir kere daha mağdur edilmiş, gelecek yılda ekim adeta engellenmişti.
İLGİLİ LİNKLER:
https://www.haberexpres.com.tr/sekerde-baca-tutmeden-dumani-sardi-73926h.htm#google_vignette
https://www.haberexpres.com.tr/sekerin-yalani-bitmiyor-77616h.htm#google_vignette
“FABRİKA MÜDÜRÜ GÜNAH KEÇİSİ EDİLMİŞTİ”
Bu süreçten sonra bir daha küstürülen çiftçi, ‘Pancar eksek de zarar üstüne zarar ediyoruz’ diyerek pancar ekiminden vazgeçmeye meyletmişti. Tamda bu dönemde dünyayı saran Korona virüs illeti yüzünden fabrika çalışmaları bir de pandemi tedbirlerine takıldığı açıklanıyordu. Sorunlu süren süreç nedeniyle, önce 9 yıl aradan sonra atanarak canhıraş çalışan başarılı Fabrika Müdürü Akif Ulukaya’ bir anda gizli bir el tarafından ‘başarısız’ iddiası ile Fabrika müdürlük görevinden alınıyor ve daha önce görev yaptığı eski fabrikasına alt makamda yeniden görevlendirilerek adeta günah keçisi ilan edilmişti.
https://www.haberexpres.com.tr/turk-seker-eski-yeni-genel-mudurlerine-soru-bu-ne-demek-81628h.htm
“BAŞARILI MÜDÜR ATANDI AMA ONU DA SUSTURDULAR”
Müdür Ulukaya’nın apar topar görevden alınarak yerine, geçmiş yıllarda görev yaptığı fabrikalarda en yüksek gelir elde etmeyi başaran Mevlüt Dülger, Türkşeker tarafından Çarşamba Şeker Fabrikasına görevlendiriliyordu. Fabrikayı çalıştıracağına sözde inanılan Mevlüt Dülger ismi Çarşamba Şeker Fabrikası’na atanmasının ardından Türkşeker Genel Müdürlerinde de değişim yaşanmıştı. Ancak Dülger döneminde de fabrikanın açılması için değil kapatılması için gizli eller adeta yıkımı sürdürdü ve bazı önemli parçalar gizli gizli başka fabrikalara gönderilmişti. Bu ani Değişimler arsında ısrarla fabrikayı açacak hizmete katacağız inadını sürdürdüğüne inanılan ilk Genel Müdür Mücahit Alkan görevden alınmış yerine halen görevde bulunan Dr. Muhittin Şahin atanmış ama fabrika yine açılmamıştı. Daha sonra Mücahit Alkan ile eski Çarşamba Belediye Başkanı Halit Doğan Büyükşehirde bir araya gelmek üzere Danışman olarak görevlendirilmek istenmiş ve göreve başlamasının ardından kısa süre sonra bazı sorunlar nedeni ile yolları yeniden ayrıldığı iddia ediliyor.
https://x.com/samsunhorozu/status/1799497246959878616
https://www.milligazete.com.tr/haber/10492526/pancar-ulkesi-turkiyenin-sekerini-boyle-batirdilar
“GENEL MÜDÜR ŞAHİN, SORULARI NEDEN CEVAPSIZ BIRAKIYOR?”
Çarşamba Şeker Fabrikası için yaklaşık 9 yıl aradan sonra yeniden üretime başlayacak haberleri bir süre gündemi meşgul etti. Ancak dönemin Genel Müdürü Mücahit Alkan’dan sonra göreve gelen Türkşeker Genel Müdürü Dr. Muhiddin Şahin’in fabrikanın yeniden çalışması için hiçbir girişimde bulunmadığı iddia edildi. Bu tepkisizlik ‘Milli Servete ihanet’ ifadeleri ile yorumlanmaya başlamıştı. Fabrikanın açılması konusunda yeni Genel Müdür Şahin’e, Samsun ziyaretlerinde de Çarşamba Şeker Fabrikasının açılıp açılmayacağı sorularına tepkisiz ve cevapsız bırakınca Şeker Fabrikası kaderine yeniden terk edilmiş gibi ortada kalmıştı.
“HANİ TOKİ KONUT YAPACAKTI?”
Çarşamba Şeker Fabrikasının çalıştırılması yerine farklı kulvarlarda hizmet verebilmesi için yoğun çalışmalar başlatılmış ve çalışmalar neticesinde Çarşamba Belediye eski Başkanı ve mevcut Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Halit Doğan’ın girişimleri ile Şeker fabrikasına ait Lojmanlar bölgesi Hükümete TOKİ Konut arazisi olarak teklif edilmiş ve onaylanarak TOKİ’ye arazinin devri gerçekleştirilmişti. TOKİ Konutları için kura çekimleri de yapılmıştı. Ancak geçen bunca seneye rağmen bu alana ne TOKİ konutları başlamış ne de Şeker Fabrikasının açılması ile ilgili hiçbir Milletvekili veya Bürokrat girişimde bulunmamıştı. Kısacası Çarşamba Şeker Fabrikası yeniden kara günlerine döndürülmüştü.
https://gidatarim.com/seker-fabrikasinin-arazisine-sosyal-konut-projesi/
https://www.yapi.com.tr/haberler/carsamba-seker-fabrikasi-arazisi-tokiye-devredildi-_192821.html
https://www.kapsamhaber.com/samsun/seker-fabrikasi-lojmanlari-ve-toki-konutlari-hakkinda-aciklama/69902/#google_vignette
https://www.dengegazetesi.com.tr/lojman-ve-toki-konutlari-aciklamasi-159069h.htm
https://www.carsamba.bel.tr/haaberler/carsamba-seker-fabrikasi-lojmanlari-ve-toki-konutlari-hakkinda-aciklama
https://www.haberexpres.com.tr/toki-yalan-oldu-113310h.htm
“ŞEKER’İN TADI ÖNCE OSB ŞİMDİ NE İÇİN ZEHİR EDİLECEK?”
Ancak geçtiğimiz hafta içinde yeniden Çarşamba Şeker Fabrikasına adeta baskın gibi ani ve kimseye bilgi verilmeden yapılan bir ziyaret herkesi şok etti. Bu defada Çarşamba Şeker Fabrikasına başta Çarşamba Kaymakamı Mehmet Kamil Sağlam, Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Halit Doğan, Çarşamba Belediye Başkanı Hüseyin Dündar, Çarşamba Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ayhan Sonkaya ve AK Parti İlçe Başkanı Ersin Sandıkçı’nın yanı sıra sürpriz ötesi ziyaretçi ise MKE A.Ş. Genel Müdürü İlhami Keleş ve Genel Müdür Yardımcılarının ziyaret ederek fabrika depo ve ana binalarında incelemelerde bulundukları öğrenildi. Kısacası bir kere daha ‘Şeker arazisine OSB ve TOKİ’ den sonra şimdi nereye satılmak isteniyor’ soruları Çarşamba ve bölge çiftçisi ile halkın tepkilerine neden oluyor. Şeker Fabrikası arazisine hangi gizli eller neden uzanmaktan vazgeçmiyor?. Fabrika içinde ki elektrik santrali mi, arazisi mi, yoksa başka bir gizli nedenden midir kim veya kimler neden uzanmaktan vazgeçmiyor soruları yeniden gündeme geldi.
https://www.haberexpres.com.tr/carsamba-seker-fabrikasina-surpriz-ziyaret-120447h.htm
“BU KİNİN ADI YOK. NE SATTIRILDI, NE AÇILDI!”
Türkiye’de ilk defa 1996 yılında ithal ham şekerden kristal şeker üretimi de yapılan Çarşamba Şeker Fabrikasına MKE A.Ş. Genel Müdürü İlhami Keleş ve Genel Müdür Yardımcılarının ani ziyareti Çarşamba Şeker Fabrikasının bu güne kadar bir türlü özelleştirilemediği gibi açılmaması için her yolun denenmesine rağmen bu ziyaretin neden yapıldığı sorusunu gündeme getirdi. Çarşamba Şeker Fabrikasının binalarının MKE’ye depo olarak devri mi yoksa başka nedenle devir konuları mı görüşüldüğü sorularını gündeme getirdiği iddia ediliyor. Tüm bu gelişmeleri duyan duyarlı vatandaşlar “Çarşamba Şeker Fabrikasını Erbakan hocaları yaptı ama onu yok etmek için bu kinin adını bulamıyoruz. Fabrika mı arazisi mi birilerini heyecanlandırıyor bekleyip göreceğiz” yorumlarına neden olmaya devam ediyor.
“MKE, BAŞKAN DOĞAN VE ŞAHİN’DEN CEVAP BEKLENİYOR”
Yaşanan Çarşamba Şeker Fabrikası ziyareti sonrasında akıllara takılan sorulara TÜRKŞEKER Fabrikaları Genel Müdürü Dr. Muhittin Şahin ve Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Halit Doğan’dan ziyaret konusunda geniş açıklama yapılması beklenirken, şeker fabrikasına ait binalarının MKE’ye mi tahsisi yapılacağı merak konusu oldu. MKE A.Ş. nin bu fabrika arazisinde ne gibi çalışma yapacağı ayrı bir merak konusu oluyor.
“DEVLETİ ZARARA UĞRATANLARDAN HESAP SORULACAK MI?”
2020 yılı ve sonrasında TÜRKŞEKER Fabrikası Genel Müdürü Mücahit Alkan döneminde Türkşeker tarafından Çarşamba Şeker Tadilat ve yenilemesi için gönderilen yaklaşık o dönem kuru ile 5 milyon dolar yani 20-22 milyon liranın tadilat ve yenileme harcanmaları neden yapıldı? Bu harcamalar Şeker Fabrikasına yapıldı ise neden hurda deniliyor? Şeker Fabrikası hurda değilse ve Çarşamba ile bölge çiftçisi gelir kaybına uğradığı bir dönemde çiftçiliğin temel taşlarından olan şeker pancarı üretiminin ısrarla yaptırılmamaya çalışılması kimin aklı? Neden devlete zarar için inat yapıldığının sorularına cevaplar aranıyor. Yine fabrikanın çalıştırılmadığı için bu milyon dolarlık harcamalardan kim ne kazandı sorularını gündeme getirirken, devleti milyon dolarlarca zarara uğratan veya uğratanlar her kimse hesabının kimden sorulacağı da ayrıca merak edilen ve akıllara takılan sorular olduğu belirtiliyor.
HABER MERKEZİ