"Haklarımıza ve Taleplerimize Sahip Çıkıyoruz"

Samsun'da bir araya gelen öğretmen sendikaları, Öğretmenlik Meslek Kanunu (ÖMK) ile ilgili itirazlarını bir basın açıklamasıyla dile getirdi.

Eğitim-İş, Eğitim-Sen, Hürriyetçi Eğitim Sen, Anadolu Eğitim Sendikası, TEÇ-SEN ve Öğretmen Sendikası’nın ortak düzenlediği basın toplantısında, mevcut kanunun öğretmenlerin haklarını hiçe saydığı, mesleği itibarsızlaştırdığı ve eğitim sistemine zarar verdiği vurgulandı.

Öğretmen Sendikası Samsun Şube Temsilcisi Nurbanı Tosun, basın açıklamasında kanunun eğitim bileşenlerinin görüşleri alınmadan hazırlandığını ve öğretmenlerin taleplerine kulak tıkanarak kabul edilen ilk 22 maddenin ardından kanunun yeniden TBMM gündemine geleceğini hatırlattı. Tosun, "Meslek kanunu gibi hayati bir konuda, öğretmenlerin haklarını ve taleplerini görmezden gelmek kabul edilemez. Bizler, bu kanunun hazırlanış biçimine ve sınırlı içeriğine itiraz ediyoruz" dedi.

Sendikaların Temel İtirazları

Tosun, Öğretmenlik Meslek Kanunu’nun öğretmenlerin mesleki haklarını güvence altına almak yerine, onları zor koşullara sürüklediğini belirtti. Açıklamada dile getirilen temel itirazlar arasında kanunun, meslek tanımı açısından yetersiz olduğu, öğretmenler arasında unvan ayrımını kabul edilemez kıldığı ve öğretmenlerin sosyal haklarının göz ardı edildiği ifade edildi. Tosun, "ÖMK, öğretmenleri güçlendirmek yerine zayıflatıyor. Sözleşmeli ve ücretli öğretmenlik gibi güvencesiz istihdam biçimlerini yaygınlaştırıyor" diye konuştu.

Öğretmen sendikalarının açıklamasında ayrıca, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından önerilen Milli Eğitim Akademisi'ne de karşı çıkıldı. Sendikalar, öğretmenlik diplomasının esas olduğunu ve bu akademi gibi yapılarla mesleki beceri ve bilgiye dayalı sistemin zayıflatılmaması gerektiğini vurguladı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Siyaset Haberleri