Hasadın Korkulu Rüyası; Kokarca

Samsun’un Çarşamba ilçesinde fındık satışıyla uğraşan Yaşar Çakır, geçen sene ülke genelinde toplam 785 bin ton hasadın olduğunu belirtti.

Karadeniz Bölgesi’nde yaklaşan fındık sezonuyla birlikte bahçede hareketlilikler devam ediyor. Sezonun yaklaşmasıyla birlikte fındık satışıyla uğraşan Yaşar Çakır, bu seneki fındık hasadı sezonu ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

“Geçen senenin mahsulü bu seneye kadar kaldı”
Fındık sezonuna kadar yeteri kadar mahsulün olduğuna dikkat çeken Yaşar Çakır, “Geçen sene itibariyle yurdumuzda başta olmak üzere diğer ülkelerde fındıkta talep yok. Bunun sonucunda satış noktasında bir duraklama olduğu gözlemleniyor. Böylece, geçen senenin mahsulü bu seneye kadar kalmış durumunda.” şeklinde konuştu.

“Ilımlı bir ortamın hazırlanması gerekiyor”
Bu sene fındık satış ücretinin 130-135 TL arasında olabileceği yorumunu yapan Yaşar Çakır, “Bu sene yaşanan ekonomik sıkıntılar, tezgâhta baş gösterebilir. Bundan dolayı yaklaşan sezon zor geçebilir. Alıcı ve satıcı arasında gerçekleştirilen ticaret için ılımlı bir ortamın hazırlanması gerekiyor. Finans sıkıntılarının çözülmesi gerekiyor.” ifadelerini kullandı.

“Büyük bir zarar veren kahverengi kokarca zararlısıyla birlikte karşı karşıyayız”
Kahverengi kokarca zararlısının, mahsulün düşmanı olduğunu söyleyen esnaf Çakır, “Son yıllarda mahsullerimize büyük bir zarar veren kahverengi kokarca zararlısıyla birlikte karşı karşıyayız. Bu zararı en alt seviyeye indirmek için devlet görevlilerimizle birlikte hareket ediyoruz. Üreticiyi bilinçlendirecek etkinlikler sayesinde zarar, en alt seviyeye düşürülüyor. Alıcıya en güzel fındıkları vermek için bu sezonda elimizden geleni yapacağız.” dedi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Güncel Haberleri