Çarşamba ilçesinin hayırseveri Mustafa Kemal Güneşdoğdu, bir süredir tedavi gördüğü Samsun’daki özel bir hastanede hayatını kaybetti. Güneşdoğdu, Çarşamba ilçesinde kurulan hukuk ve iletişim fakültelerinin yapımında büyük katkılar vermişti. Eğitime açılan iki fakültenin bulunduğu kampüse de Ondokuz Mayıs Üniversitesi tarafından Mustafa Kemal Güneşdoğdu Kampüsü adı verilmişti.
Hayatını kaybeden Güneşdoğdu için yarın saat 10.30’da Mustafa Kemal Güneşdoğdu Kampüsü’nde tören düzenleneceği, ardından da öğle namazına müteakiben Rıdvanpaşa Camii’nde kılınan cenaze namazının ardından Göğceli Aile Kabristanlığı’nda defnedileceği öğrenildi.
MUSTAFA KEMAL GÜNEŞDOĞDU KİMDİR?
Samsun'un Çarşamba ilçesinde 1925 yılında doğan lise ve üniversite eğitimini devlet bursu ile tamamlayan Mustafa Kemal Güneşdoğdu, 10 milyon TL'nin üzerinde ki tüm birikimini eğitime harcadı.
Eğitim gönüllüsü Mustafa Kemal Güneşdoğdu, ilkokulu bitirdikten sonra Çarşamba'dan ayrıldığını, eğitimine devlet bursuyla İstanbul'da devam ettiğini belirterek, kendisinin de yokluk içinde okuduğu için eğitim alanında katkı yapmaya karar verdiğini vurguladı.
Tüm malvarlığını, Çarşamba'da da etkisi hissedilen 1939'daki Erzincan depreminde kaybettiğini anlatan Güneşdoğdu, "Liseyi de üniversiteyi de devlet bursu ile tamamladım. İstanbul Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi'ni tamamlayıp doğup büyüdüğüm ilçeme döndüm. 60 yıl aralıksız Çarşamba ilçesinde diş hekimliği yaptım. Yokluk içinde okuduğumdan ilçeme eğitim alanında katkıda bulunmak istediğim için tüm paramı bağışladım" dedi.
1950'de, ilk muayenehanesini açarak mesleğe başlayan Güneşdoğdu, hiç evlenmemiş. Yalnız yaşayan Güneşdoğdu, biriktirdiği 10 milyon liranın üzerinde ki varlığını eğitim için gözünü bile kırpmadan vermekle kalmadı, 40 öğrenciye de burs verdi.
Samsun'un Çarşamba ilçesinde 75 bin metrekarelik alana Hukuk, İletişim ve Sosyal Bilimler ve Tıp Fakültesi dersliklerini yaptıran Mustafa Kemal Güneşdoğdu, Samsun'da eğitime sağladığı dev destek ile alkışları topladı. Çarşamba ilçesi doğumlu diş hekimi Mustafa Güneşdoğdu'nun dedesi Mehmet Güneşdoğdu ise Cumhuriyet döneminin ilk milletvekillerinden. Eğitim gönüllüsü Mustafa Kemal Güneşdoğdu'nun Çarşamba ilçesinde yaptırdığı kampüslere ise Mustafa Kemal Güneşdoğdu Kampüsü ismi verildi.
Samsun’un Çarşamba ilçesinde eğitim alanında büyük katkıları bulunan 92 yaşındaki hayırsever Mustafa Kemal Güneşdoğdu, tedavi gördüğü özel bir hastanede hayatını kaybetti.