HAYVAN GÜBRESİNDE ÖNEMLİ AYLAR ARALIK, OCAK VE ŞUBAT

Çarşamba Ziraat Odası Başkanlığından yapılan açıklamada, çiftçilere daha verimli topraklar ve daha fazla ürün için ‘bilinçli bir şekilde yanmış hayvan gübresi’ kullanmaya özen gösterilmesi istendi.

“AHIR GÜBRESİ ÇOK İYİ YANMIŞ VE FERMENTE EDİLMİŞ OLMALI”
Çarşamba Ziraat Odası Başkanlığından yapılan açıklama ile üreticilerin ahır gübresi uygularken dikkat edilmesi gereken hususlar belirtildi. Uygulanacak ahır gübresi çok iyi bir şekilde yanmış ve fermente edilmiş olması gerektiği vurgulanırken şu ifadelere yer verildi."Yanma sırasında gübre içerisindeki yabancı ot tohumları, hastalık ve zararlı etmenleri etkisini kaybeder. Mayıs Böceği Zararlısı,  bilinçsizce hayvan gübresi atılan fındık bahçelerinde daha fazla görülür. Ahır gübresini uygularken bölgenize ve toprak bünyenize dikkat edin yanlış zamanda ahır gübresi uygulaması bitkinize zarar vermez ancak etkisi azalacağı için maliyetinize yazık olur. "

“AHIR GÜBRESİ İMKAN VARSA 2 YILDA 1 UYGULANMALI”
Yapılan açıklamada yağışa göre uygulama zamanlarında değişiklik gösterildiği ifade edilirken en uygun ayların ise aralık, ocak ve şubat ayları olduğunu ise şu ifadeler kullanılarak belirtildi."Yağışı az alan bölgeler ve ağır bünyeli toprağa sahip olanlar sonbahar döneminde, yağışı bolca alan ve toprağı kumlu olan bölgeler için ise ilkbaharda uygulanması gereklidir. Uygulama için, aralık, ocak ve şubat ayları uygun zamanlardır. Toprakta ısınma meydana getirerek mikrobiyal faaliyetlerin artmasını sağlar. Ahır gübresini imkanınız var ise 2 yılda 1 arazinize uygulamanızda fayda vardır. Özellikle büyük baş (inek vs.) gübresini dekara 2-4 ton aralığında uygulayabilirsiniz ancak küçükbaş (koyun vs.) gübresi uygulaması yapacaksanız büyük baştan daha az kullanmakta fayda var mesela dekara bir ton yeterli olacaktır.
“HAYVAN GÜBRESİNİ DOĞRUDAN ARAZİYE SAÇMAYIN”
Çünkü küçük baş hayvan dışkısı az sulu ve kuru madde miktarı yüksektir. Ahır gübresini uyguladıktan sonra imkanınız varsa toprak ile karıştırın. İyi şekilde fermente edilmiş ahır gübresi toprak altında iken kar veya yağmur suyu görünce etkinliği artacaktır. Gübreyi taç izdüşümüne uygulayın. Doğrudan araziye saçıp bırakmayın. Toprağa karıştırarak etkinliğini artırın. "

HABER: Büşra KOCATAŞ- Berat GONCA

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Çarşamba Haber Haberleri