Havaların mevsim normallerinin altında olması nedeni ile hastaneler grip mikrobu ile savaşıyor cümleleri ile söze başlayan Çarşamba Atasam Hastanesi Acil Hekimi Şahin Henden, Grip Mikrobu ile ilgili açıklamada bulundu. Henden, “İnfluenza virüsünün neden olduğu bir solunum yolu enfeksiyonudur. 3 tip influenza virüsü olup bu virüsler; A Tipi, B Tipi ve C Tipi olarak adlandırılmaktadır. A ve B Tipi virüsleri çok şiddetli olmakla beraber; bu virüslerin yapıları sürekli değişmekte ve her yıl farklı tipleri ile belirebilmektedir” dedi.
Vücudun doğal savunma sistemi, bu değişikliklere ayak uyduramadığı için grip aşısı her yıl tekrarlanmaktadır. Çok hafif olan C Tipi virüsler ise yakınmaya neden olmadığı gibi halk sağlığını tehdit eden özelliklere de sahip değildir diyerek hastalık konusunda açıklamalarını sürdüren Dr. Henden, “Yaşlılar ve kronik hastalığı olanlar ile bağışıklık sistemi zayıf kişilerde hastalık ölümcül olabilmektedir.”diyerek gribi önemsememenin sonucunda hastalığın ölümlere yol açabileceği uyarısında bulundu.
Grip Belirtileri, Erişkinlerde belirtiler nelerdir derseniz: Yüksek ateş, Öksürük Baş, boğaz, vücut ve kas ağrısı, Halsizlik Çocuklarda Belirtiler Okul çağı çocuklarındaki ve gençlerdeki yakınmalar, erişkinlerdekilere benzer ancak bebeklerde tanı koymak zordur. Çünkü belirtiler, diğer virüslerin neden olduğu enfeksiyonlar gibidir” diyerek devam eden Dr. Şahin Henden, “
Grip vakalarının iyileşme süreci 1-2 hafta içerisinde tamamlanan grip, özellikle yaşlılarda halsizlik, kuvvetsizlik gibi yakınmalar, iyileşmenin ardından da uzun süre devam edebiliyor. Etkili bir tedavi ile hastalığın süresinin kısaltılabileceği bilinmelidir. Rahatlatıcı tedavi olarak şunların iyi bilinmesi gerekiyor” diyerek açıklamalarını şu şekilde sona erdirdi.
Parasetamol, dekonjestan, antihistaminik kullanımı, Oral sıvı ve beslenme desteği, Yatak istirahat. Grip hastalığına yakalanan hastalarda özellikle 50 yaş ve üzerindekiler, Huzurevinde yaşayan veya kronik bakım altındaki kişiler, Kalp ve akciğer hastaları ile astım gibi kronik hastalığı olanlar, 6 ay–18 yaş arasında uzun süreli aspirin tedavisi gören çocuklar, kronik hastalık nedeniyle son 1 yıldır hastanede yatan veya tedavi görenler, HIV pozitif virüsü taşıyanlar, Kalabalık ortamlarda yaşayan öğrenci ve askerler ile diğer meslek gruplarındakilerdir. Hastalığa yakalanan hastalar Hastalığın en yaygın komplikasyonu, zatürree gelişimine neden olmasıdır. Nefes darlığı ve öksürükle birlikte göğüs ağrısı görülmesi durumunda; ayrıca sarı-yeşil renkte veya kanlı bir şekilde balgam geliştiğinde, mutlaka doktora danışılması gerektiği çok iyi bilinmelidir.
Bahar SEZMİŞ