Her şey yengesine kan aramakla başladı

Trabzon'da ameliyat olacak yengesine lazım olan kanı bulmak için verdiği mücadeleden etkilenen Kenan Sivrikaya, başkalarının da kendileri gibi sıkıntı yaşamaması için kendisini gönüllü kan bulma işini adadı

Bu yolda bir dernek de kuran Sivrikaya, yaklaşık 6 bin kişinin kan grubunu, cep telefonu ve adreslerini alarak kan ihtiyacı olanlara ulaştırıyor.

Trabzon'un Akçaabat ilçesinde ilginç bir dernek faaliyet gösteriyor. Derneğin bir binası yok ancak derneğin kuruluş gayesine kendisini adayan bir başkanı var. Geçimini odunculuk yaparak sağlayan ve dernek faaliyetlerini de odun deposundan sürdüren Kan Hastalıkları Kan Bağışı Derneği Başkanı Kenan Sivrikaya, her şeyin 24 yıl önce hastanede tedavi gören yengesine kan aramakla başladığını söyledi. Sivrikaya "Yaklaşık 24 yıl önce hastanede tedavi gören yengeme kan lazım olmuştu. Bir şekilde tanıdık arkadaşlardan yengeme kan tedarik ettik. Daha sonra yengemi kaybettik. Bir süre sonra bize kan veren arkadaşlarımızın yakınlarının da kan ihtiyacı oldu. Benden 'Belki bildiğin tanıdığın biri vardır' diyerek yardım istediler. Bu defa ben de onlar için kan aramaya başladım. Kahvehanelerden, eşten dosttan, şuradan buradan derken bir şekilde arkadaşlarımızın istediği kanı bulduk. Böylece bu iş benim için bir uğraş, hobi halini almaya başladı. Önce küçük küçük listeler yaparak kan bağışı yapacakların bilgilerini not etmeye başladım. Daha sonra dükkandaki veresiye defterinin arkasına yazdım baktım olacak gibi değil bir liste yaptım. Başta hobi gibi görünse de baktık bu iş hobi olmaktan çıktı ayrı bir uğraş oldu. Daha sonra bunu kendimize görev edindik. 2-3 sene önce de 'Kan Hastalıkları Kan Bağışı Derneği' adı altında dernek kurduk. Gönüllü olarak kan vermek isteyenlerin cep telefonlarını, adreslerini defterimize kayıt etmeye başladık. Telefonlarımız artık hastanelerde, şahıslarda, kurumlarda her yerde var. Kan ihtiyacı olan hastalar özellikle il dışından gelerek buralarda mağdur olanlar bir vesile ile bizi arıyorlar. Biz de elimizden geldiği kadar kendilerine yardımcı oluyoruz” dedi.

EN BÜYÜK DESTEKÇİLERİ GÖNÜLLÜLER VE DOKTORLAR
Şu ana kadar 6 bin kişinin bilgilerin deftere kayıt ettiklerin ifade eden Sivrikaya, “Defterimize kaydettiğimiz yaklaşık 6 bin kişi gönüllü olarak bize destek veriyor. Yani kan ihtiyacı olduğu zaman bu kişilere ulaşıyoruz. Güncellemediğimiz 1-2 bin kişiyi de zaman zaman arıyoruz 'sürekli kan verebilirim' diyen arkadaşları da bu listeye dahil ediyoruz. Müsait olmayan arkadaşları da siliyoruz. Şu an deftere kayıtlı kişi sayısı 6 bin cıvarında. 24 yıldır birike birike bu sayıya ulaştık. Özellikle 6-7 yıldan beri gönüllü sayımız arttı. Bunlardan bazıları hasta yakını, bazıları bu işe gönül vermiş arkadaşlarımız. Ancak en büyük destekçimiz Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Hematoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Sönmez hocam. Bize destekleri çok oldu. Ondan çok büyük yardım görüyoruz” ifadelerini kullandı.

EN FAZLA KANSER HASTALARI ARIYOR
Bölgede çak sayıda kan kanseri hastası olduğuna dikkat çeken ve bu hastaların özellikle 'Trombosit Süspansiyonu' denilen kan ürününe ihtiyacı olduğunu kaydeden Sivrikaya, “Kızılay ile de kol kolayız. Bizim onlardan taleplerimiz, onların da bizden zaman zaman talepleri oluyor. Karşılıklı olarak kan ihtiyacını gidermeye çalışıyoruz. Trabzon, Doğu Karadeniz’in sağlık merkezi konumunda. Özellikle en büyük talep kan kanseri hastalarından geliyor. Bölgemizde çok kanser hastası var. Kanser hastaları 'Trombosit Süspansiyonu' denilen kan ürününe çok ihtiyaç duyuyor. Bunu tedarik edecek cihaz ise Samsun’dan Sarp’a kadar sadece dört tane var. Bunlardan ikisi KTÜ Tıp Fakültesi'nde, 2'si ise Kızılay’da. Kızılay’daki prosedürler uzun sürüyor. Biz de bu konuda elimizden geleni yapıyoruz ancak iki cihaz yeterli olmuyor” diye konuştu.

TEK MENFAATİ DUA 
Bu işi hayır için yaptıkları ve kimseden maddi menfaat beklemediklerini belirten Sivrikaya, “Bize telefon gelir 'şu gruptan kan lazım' diye. Hiçbir şekilde ayrımımız yok. Kimin kime kan verdiği bizim için o kadar önemli değil. Kan ihtiyacını sağladığımız kişilerin bazıları bizi arayarak teşekkür ediyor. Kimseden maddi bir menfaat beklemiyoruz. Biz bu işi hayır hasenat ve dua için yapıyoruz. Hiç bir maddi çıkarımız hiç bir maddi talebimiz olmamıştır olmayacak da” şeklinde konuştu.

Sivrikaya, çalıştığı oduncu deposunda bulundurduğu “Kan Bağışı Derneği” defterine odun almaya gelen müşterilerin de kan grubunu, cep telefonunu kaydetmeyi ihmal etmiyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Güncel Haberleri