OMÜ Güzel Sanatlar Fakültesi Kampüsü’nde yapılan toplu açılış törenlerine Samsun Valisi İbrahim Şahin, Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, OMÜ Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Akan, Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Metin Eker, rektör yardımcıları, dekanlar ve öğretim üyeleri katıldı.
Açılışlar öncesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Metin Eker, katılımcılara kampüsün konferans salonunda katılımcılara açılışlarla ilgili bilgi verdi.
Güzel Sanatlar Fakültesi’nin şehre en yakın fakülte olduğunu belirten OMÜ Rektörü Prof.Dr. Hüseyin Akan, “Şehre en yakın kampüs olması nedeniyle bu kampüsün Güzel Sanatlar ya da sanat kampüsü olması doğru bir düşünceydi. Burada şehirle ile üniversitenin kaynaşmasına zemin hazırladık. Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Bölümü’nün yıllardır süren faaliyetleri ve çok zengin bir akademisyen kadrosu sadece kendi içinde biliniyordu. Türkiye’de çok sayıda sanatla ve tasarımla ilgili fakülteler var ve çok da ciddi sayıda akademik personeli yok. Çok az hoca ile eğitim yapmaya çalışıyorlar. Bizi ise OMÜ’nün özellikle Eğitim Fakültesi içinde yıllardan gelen çok ciddi bir birikim vardı. Onu Güzel Sanatlar Fakültesi altında müşahhaslaştırdık. Şimdi müzesiyle, galerisiyle, cam atölyesiyle daha görünür hale getiriyoruz. Sanat çok naiftir, sanatçı da naiftir. İnsanoğlu güzeli herkes sever. Genellikle üniversitelerde rektörün tıpçı olmasından tıp dışındakiler biraz korkar. Çünkü ‘bizi yok sayacak’ derler. Bizim dönemimizde Güzel Sanatlar, Mimarlık, Mühendislik, Sosyal Bilimler gibi birçok tıp dışı bölüm ciddi anlamda desteklenmiştir. Açıkçası Güzel Sanatlar ve Sosyal Bilimlerin OMÜ olarak eksikliğini duyuyorduk. Bunlara imkanlar elverdiğince, israfa kaçmadan destek olmaya çalıştık” dedi.
BAŞKAN YILMAZ: “BURADA ÜRETİLEN TÜM SANAT ESERLERİNE TALİBİZ”
OMÜ’nün 40. yılını kutlayan Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, “Şehrin değerini oluşturan birikimlerin alt alta yazılmasında akla hemen o şehirdeki kıymetli araziler, binalar, rant getirecek bir takım değerler yazılarak oluşturuluyor. Paris’in değerlerini alt alta yazmaya baktığımızda o Eyfel Kulesi’nden bile önce Paris’teki peyzaj ortaya çıkmış. Güzel Sanatlar ve Mimarlık Fakültesi burayı sanat merkezi haline getirip buradan sahip olmamız gereken o sosyal sermayeyi büyütecek sanatı, bilimi, kültürü geliştirecek bir merkez haline gelmesi beni mutlu ediyor. Bulunduğumuz yer belki dar bir alan ama alan olarak son derece güzel bir yer. Üretilenler ortaya çıktıkça tüketicisi ortaya çıkacaktır. Bu merkezde üretilmiş olan her türlü sanat eserine talibiz” diye konuştu.
Üniversiteler ve yöneticilerin birbiri ile uyum içerisinde çalışması gerektiğinin altını çizen Samsun Valisi İbrahim Şahin ise, “10 yıl öncesinde üniversiteler ile yönetim adeta birbirinden kopmuş iki yaratık, iki sembol gibiydi. Hele üniversiteden bazı hocalar gerek merkezi idare ve gerek merkezi yönetimle temas kurarsa onu adeta aforoz ediyorlardı. Son birkaç yıldır üniversitelerden, gerek yerel yönetimler gerek valilikler gerek merkezi idare faydalanıyor. Biz maalesef teori ile çok fazla uğraşamıyoruz, hocalarımızda pratikle çok fazla meşgul olamıyor. Böyle iki ayrı dünyaların insanları gibiyiz. Üniversitedeki teorik bilgi ile pratik bilgiyi mutlaka mez etmemiz gerekiyor. Çünkü iki akıl bir akıldan üstündür. Mutlaka sizin bildiğiniz birçok şeyler var, bizim de bilmediğimiz birçok şeyler var. Bunları bir araya getirmemiz gerekiyor” şeklinde konuştu.
Konuşmaların ardından Güzel Sanatlar Fakültesi’nin yapımında emeği geçen iş adamlarına ‘OMÜ 40.Yıl’ plaketi verildi. Daha sonra Güzel Sanatlar Fakültesi Sanat Galerisi ve öğretim üyelerinin hazırladıkları karma resim sergisi, OMÜ Sanat ve Eğitim Müzesi ve Güzel Sanatlar Fakültesi Seramik-Cam Bölümü Sıcak Cam Atölyesi’nin açılışları yapıldı.
Açılışları tek tek gezen Vali Şahin ve Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz, sergiler hakkında bilgi aldı.