Her yıl 2 bin kişi bu yüzden ölüyor!

Türkiye’de her yıl 2 bin kişinin böbrek nakli olduğunu söyleyen, Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Mustafa Bekir Selçuk, her yıl 2 bin kişinin ise böbrek nakli beklerken hayatını kaybettiğini söyledi.

OMÜ Sağlık Topluluğu, Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi'nde "Organ Bağışı Sempozyumu" düzenledi. Organ bağışında farkındalık oluşturmak ve organ bağışı konusunda doğru bilgiler aktarmak için düzenlenen sempozyuma organ nakli uzmanları konuşmacı olarak katıldı. Sempozyuma; OMÜ Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Süleyman Kaplan, OMÜ Tıp Fakültesi Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Mustafa Bekir Selçuk, konuşmacı olarak; Prof. Dr. Aydın Dalgıç, Doç. Dr. Aydın Can, Doç. Dr. Kamil Yakupoğlu ve Doç. Dr. Ahmet Dilek, Samsun Organ Nakil Bölge Koordinatörü Dr. Mehmet Kazak, OMÜ Sağlık Topluluğu Başkanı Caner Altun ve öğrenciler katıldı.

İnsanın uzaya gitmesi veya çeşitli zorlu araştırmalarda bulunmalarının nedeninin insanlığa katkı sunmak olduğunu söyleyen OMÜ Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Süleyman Kaplan, "Şu anki kullandığımız teknolojinin temelinde de bu araştırmalar yatıyor. Bunlar bize dolaylı yollardan yansıyan etkenlerdir. Ama söz konusu organ olunca insana doğrudan bir katkı yapmış oluyorsunuz. İnsanı en mutlu eden şey başkasına yaptığınız katkıdır. Annenin evlatlarına yaptığı katkı karşılıksızdır. Organ bağışının da asıl amacı bu" dedi.

 

SELÇUK: “OMÜ TIP ORGAN BAĞIŞINDA TÜRKİYE’DE 2. SIRADA”

Organ bağışının, bir kişinin sağlığında, tıbben yaşamı sona erdikten sonra doku veya organlarının başka hastaların tedavisi için kullanılmasına izin vermesi olduğunu söyleyen Tıp Fakültesi Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Mustafa Bekir Selçuk, "Organ bağışı yapacak kişi 18 yaşın üstünde ve akli dengesi yerinde olması gerekiyor. Beyin ölümü gerçekleşmesi durumlarında da ailenin onay vermesi geçerli oluyor. Ülkemizde yaklaşık olarak 22 binin üzerinde böbrek, 620 civarında kalp, 2 bin 200'ün üzerinde karaciğer ve 3 bin 300'ün üzerinde kornea bekleyen hastamız vardır. Ülkemizde her yıl yaklaşık 5 bin hasta diyaliz tedavisine başlamaktadır. Şuan ülkemizde 22 bin civarında diyaliz hastası vardır. Bir kişinin diyaliz maliyeti doktor ve hastane masrafı hariç sadece diyaliz olarak düşünüldüğünde yıllık 23 bin dolardır. Bunu eğer diyaliz bekleyen hastalarla çarparsak milyarları buluyor. Organ nakli olan hastalarda bu maliyet ilk yıl 22 bin dolar. Fakat dördüncü yılda bu maliyet 8 bin dolara düşmektedir. Ülkemizde yılda 2 bin böbrek nakli yapılmaktadır. 2 bin kişi ise böbrek nakli beklerken hayatını kaybetmektedir. İşte organ bağışının önemi burada. OMÜ Tıp Fakültesi Hastanesi organ bağışı alma konusunda ikinci sıradadır. Birinci sırada olan Balıkesir'le aramızda sadece 2 sayı fark var onlar 12 ile birinci sırada biz ise 10 bağışla ikinci sıradayız. İnşallah bağışçı sayımızı artırarak birinci sıraya geleceğimizi düşünüyorum" diye konuştu.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Karadeniz Haberleri