"Hiçbir Güç Uyutturamaz"

Geçtiğimiz günlerde gündeme gelen başıboş sokak köpekleri ile ilgili yasa tasarısını Haber Expres Gazetesi olarak Türk Veteriner Hekimler Birliği 2. Başkanı Taner Canbulut’a sorduk. Canbulut, "Hapiste yatsak da, hiçbir güç bize köpekleri uyutturamaz,"dedi

Geçtiğimiz günlerde Türkiye Büyük Millet Meclisinde Ak Parti Grubu tarafından başıboş sokak köpeklerinin uyutulmasına yönelik yasa tasarısı hazırlandığı gündeme gelmişti. Biz de Haber Expres gazetesi olarak Türk Veteriner Hekimler Birliği 2. Başkanı Taner Canbulut’a ulaşarak kendisine yasa ile ilgili sorular sorduk. Canbulut, Veteriner İşleri Genel Müdürlüğünün geri getirilmesi gerektiğini, ayrıca bu yasayı kabul etmediklerini söyleyerek iktidar partisine tepki gösterdi.

"Veteriner Hekimleri Genel Müdürlüğü Geri Gelmeli"

Şu anda veterinerlerin devlet kadrolarında fazla yer verilmediğine değinen Türk Veteriner Hekimler Birliği 2. Başkanı Taner Canbulut, "Şimdi baktığımız zaman, yıllardan beri süregelen ihmallerin sonucunu yaşıyoruz. Biz Türk veteriner hekimleri olarak yıllardır iktidarlarımıza çok defa anlattık, bu sorunun geleceği olacağını bildirdik ama bizi hiç kimse dinlemedi. Bakanlıklar üzerine düşen görevi yapmıyorlar. Şimdi sokak hayvanları meselesi yeni bir mesele değil; Osmanlı’nın son dönemlerinden itibaren sokak hayvanlarına bu tür muameleleri uyguladık. Bu hayvanların öldürülmesi geçmiş dönemde iktidarlar, hükümetler döneminde yasal bir mevzuatı bile vardı. Hatta bunlar için zehirler ayrılır, bakanlıklar eliyle bu hayvanlar itlaf edilirdi ama gördük ki bunun da sonuç vermediği anlaşıldı. Tarım Bakanlığının bütün illerde ve ilçelerde örgütü var, yani kurumsal bir yapılanması var ve buralarda çalışan veteriner hekimler var. Geçmişte 1980’lerden önce veteriner hizmetlerinin yürütülebilmesi için Veteriner Hizmetleri Genel Müdürlüğü vardı. Bu Genel Müdürlük tamamen bakanlığa bağlı, çok çabuk hareket kabiliyetine sahip bir genel müdürlüktü ve burada alınan kararlar hızlı bir şekilde alınırdı. Veteriner teşkilatı aslında tamamen başlı başına özerk teşkilat olarak görev yapıyordu ama 80’lerde Cenevre Sözleşmesi’ne aykırı olarak Veteriner Hekimleri Genel Müdürlüğünü Tarım Bakanlığı lağvetti ve Tarım Bakanlığının bünyesine kattı. Bu, alınan en büyük yanlışlıklardan birisidir. Biz zamanında çok uyardık, Veteriner Teşkilatı ayrı olması lazım, Veteriner İşleri Genel Müdürlüğünün geri getirilmesi lazım. Bunlar bir bakanlığa bağlı kalırsa vah halimize deriz," diye ifade etti.

"Biz Yeminimize Sadık Kalacağız"

Bu yasaya uymayacaklarını söyleyerek veteriner yeminine sadık kalacaklarını belirten Canbulut, "Şu anda çoğu kurumda veteriner hekim yok. Hayvanlar hakkında karar alıyorlar ama baktığımız zaman veterinerlere sunulmuyor. Biz bu taslağı bile sizden, yani basından öğreniyoruz. Biz veterinerlere gelip sorma gereği bile duymuyorlar. Mesela biz bir yasaya uymadığımız zaman cezalandırılıyorsak, şimdi de bu hayvanlar buraya kadar ürediler, bunun sorumlusu ola ola köpekler mi oldu? Biz insanların hiçbir suçu yok mu? Tabii ki sokakların güvenli olması lazım, çocukların güvende olması lazım. İyi de bunun sorumlusu kim? Biz yıllardır bunu söylüyoruz. Şimdi baktığımızda Türkiye’de 30 tane büyükşehir var. Bu büyükşehirlerin daireleri var ama veteriner işleri müdürlüğü yok. Bu adaletsizliktir, haksızlıktır. Şimdi yasa taslağına baktığımız zaman sokaktan toplayacaklarmış, rehabilite edeceklermiş, 1 ay içerisinde sahiplendirmeye çalışacaklarmış. 1 ay içerisinde sahiplendirilmezse ötenazi! Yahu böyle bir saçmalık olabilir mi? Ötenazi dediğimiz şey, şahsın kendi isteği ile ölmesidir. Köpek nasıl kendi isteği ile ölecek? Kim isteyecek o köpeğin ölmesini? Ben Türk Veteriner Hekimler Birliği’nin 2. Başkanıyım. Ben ve bütün meslektaşlarım kim olursa olsun yeminimize sadık kalacağız. Biz hayvanları yaşatmaya yemin ettik. Biz endikasyonu olmayan herhangi bir canlıyı bile isteye, herhangi bir kimsenin emri ile uyutmayız. Bunu bilsinler, yasayı ona göre düzenlesinler," ifadelerini kullanarak sözlerine şöyle devam etti:

"Hiçbir Köpeği Uyutmayacağız"

Yasaya tepki gösteren Canbulut, "Biz veteriner hekimler olarak bu yasa meclisten çıksa dahi uygulamayacağız. Biz anayasaya bağlı resmi bir kuruluşuz ama kanunlarla kurulmuş bir oda birliği. Bizim kararlarımız tavsiye niteliğindedir. Mesleki anlamdaki görüşlerimiz de tavsiye niteliğindedir. Biz böyle bir karara asla uymayacağız. Ben şahsım adına söylüyorum, hiçbir güç hapiste yatsam bana bir köpeği uyutturamaz. Biz Türk Hekimler Birliği olarak bu yasaya tamamen karşı olduğumuzu söylüyoruz," şeklinde konuştu.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Güncel Haberleri