Türkiye’nin Dünyada Barışın Sağlanmasındaki Rolü ve Bunun Avrupa’ya Yansımalı” konulu bir konferans verdi
Davutoğlu konferansta yaptığı konuşmanın ardından kendisine yöneltilen soruları cevapladı. Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nin Helsinki Büyükelçisi Filippos Kritiotis’in AB'nin Türkiye hakkında hazırladığı İlerleme Raporu'ndaki Kıbrıs ile ilgili kısımda Türkiye'nin eleştirildiği bölümü okuması ve Türkiye'nin taahhütlerini yerine getirmediğini iddia ederek, bu tutumuna devam edip etmeyeceğini sorması üzerine Davutoğlu, Rum büyükelçinin okuduğu paragraf dışında Türkiye'ye övgülerin yer aldığı daha birçok paragrafın da bulunduğunu hatırlattı.Davutoğlu, AB'nin, Rum kesimini sınır sorunlarını çözmeden üye yaptığını, 24 Nisan 2004'te yapılan referanduma Türklerin ''evet'', Rumların ise ''hayır'' oyu verdiğini söyledi.
Rum kesiminin Türkiye'nin üyeliğini engellediğini belirten Davutoğlu, ''Türkiye daha zayıf olacak ve üyelik için yalvaracak sanıyorlar. Bizim performansımızla Rumların ya da başka ülkelerin performanslarını karşılaştırabilirsiniz. Hiçbir zaman yalvarmayacağız. Eğer bir entegrasyon olacaksa, bu adil olmalı'' diye konuştu.
Davutoğlu, şunları söyledi:
''AB'ye tam üye olmuş ve bizimle iyi komşuluk ilişkileri olan bir birleşmiş Kıbrıs olacaktı. Adada Türk askeri olmayacaktı. Türkiye ile Kıbrıs arasında tam ekonomik entegrasyon sağlanacaktı ve Rumlar bundan herkesten fazla faydalanacaktı. Siz de bugün iflas etmiş bir ekonomiye sahip olmayacaktınız, çünkü Türkiye'nin müthiş ekonomik potansiyelini kullanıyor olacaktınız. Siz 'hayır' dediniz, seçimi siz yaptınız, biz değil.''
AB müktesebatına göre adanın tamamının AB üyesi olduğunu hatırlatan Davutoğlu, buna rağmen Kıbrıslı Türklerin temsil edilmediğini ve yaptırımlara maruz kaldığını kaydetti.
Davutoğlu, Kıbrıs Rum kesiminin yapacağı seçimlerden sonra masaya ciddi barış niyetiyle geleceğini ümit ettiklerini ifade eden Davutoğlu, barış olduktan ve gerçek anlamda birleşmiş bir Kıbrıs AB'ye üye olduktan sonra tüm meselelerin çözüleceğini söyledi. Davutoğlu, ''Bu şekilde bir barış olmadan kimse Türkiye'ye baskı yapamaz. Seçim size kalmış. Siz seçiminizi yapın, emin olun biz taahhütlerimizi yerine getiririz. Herkes Türkiye'nin sözünün ne anlama geldiğini bilir'' dedi.
Davutoğlu, Türkiye'nin dış politikasını anlattığı konferansta Suriye ile ilgili bir soru üzerine, Ortadoğu ve Kuzey Afrika'daki değişimin doğal olduğunu söyledi.
Filistin ile ilgili bir soru üzerine Davutoğlu, Filistin topraklarının İsrail tarafından işgal edilmiş topraklar olduğunu söyledi. Barış için Filistinli tarafların kendi aralarında anlaşması ve İsrail'in de masaya yatırılması gerektiğini ifade eden Davutoğlu, İsrail'in yerleşim politikalarının ise kabul edilemez olduğunu vurguladı.
''Barış mı istiyorsunuz yoksa kalıcı bir duvar ve gerilim mi'' diye soran Davutoğlu, yaklaşan İsrail seçimlerinin öneminin kritik olacağını söyledi. Davutoğlu, Filistin topraklarının ihtilaflı topraklar değil, bir Filistin devletinin toprakları olduğunu belirtti.
Davutoğlu, konferansın ardından Türkiye'nin Finlandiya Büyükelçiliği binasında burada yaşayan Türklerin temsilcileriyle bir araya geldi. Toplantıda Türkiye'nin Helsinki Büyükelçisi Hüseyin Salah Korutürk de yer aldı.