Hızla Gelişen Teknoloji Karşısında Meslekler- Mali Müşavirlik

S.M.M.M İLKNUR ÇAKIR

Hayatımızın her alanında ve her noktasında yer alan teknoloji; bireyleri, toplumları ve meslekleri hem etkisi altına almakta hem de değişmelere uyum sağlamaya teşvik etmektedir.

Tüm meslekler, teknolojik gelişmelere uyum sağlamak adına yoğun çalışma yapmak zorundadırlar.  Teknolojinin hızla gelişmesi, bazı mesleklerin ortadan kalkmasına, bazı yeni mesleklerin ortaya çıkmasına, öteden beri varlığını sürdürenlerin ise, çalışma biçimini değiştirmesine veya çalışma sistemlerinde kolaylıklar getirmesine sebep olacağı bir gerçektir.

Teknolojik gelişmeler neticesinde ortadan kalkacağı tahmin edilen meslekler arasında; kütüphane görevlileri, depo memurları, çağrı merkezi çalışanları, güvenlik görevlileri gibi birçok meslekler sayılmaktadır.  

Teknolojik gelişmelerin en dikkat çekici noktası ise, bazı mesleklerde yeteneklerin artmasına sebep olmasıdır. Bunların başında sağlık sektörü gelmektedir. Örneğin; Cerrahi amaçlarla kullanılan robotlar özellikle minimal kesiklerle yapılan operasyonlarda insan elinin titremesi, yorulması gibi sorunları ortadan kaldırarak ameliyatların başarı ile sonlanmasına önemli katkı sağlamaktadır.

Geleceğin meslekleri arasında sayılanlar; Dijital dedektiflik ve sanal güvenlik uzmanları, büyük veri uzmanları, yapay zeka pazarlamacılığı gibi birçok mesleğin şimdiden adı geçmektedir.

Doktor, mimar, avukat ya da öğretmen olacağım diyen bugünün çocukları,  teknolojinin hızla ilerlemesi ve değişmesi sonucu oluşan yeni mesleklerin isimlerini onlardan sanırım yarınlarda duyar olacağız.

Kimi meslekler de kabuk değiştirecek yapılış biçimleri ve şekilleri değişecektir. Bu mesleklerden biri de Mali Müşavirlik’tir.

Bir mali müşavir olarak, teknolojik gelişmelerin bizim mesleğimizde de rolüne değinmek gerekirse;

Öncelikle Mali Müşavir ne iş yapar; Defter tutan, beyanname, bildirge düzenleyen, mali tabloları hazırlayan, danışmanlık, müşavirlik, denetim, inceleme, bilirkişilik, analiz, yorumlama yapan kişi olarak tanımlanır.

Yapay zeka, robotik teknolojiler, bulut sistemleri, blockchain, dördüncü sanayi devriminin getirdiği dijitalleşme muhasebe mesleğini yeniden tanımlanmasına, uygulama süreçlerinin, ihtiyaç duyulan yeteneklerin ve sistemlerinin değişmesine sebep olacaktır.

Muhasebe işlemlerinde geleneksel yöntemler yerine (Kağıt-Defter) bilimsel yöntemler kullanılmaya başlanarak  e-beyanname, e-defter, e-fatura, yeni nesil yazarkasa ve hazır beyan sistemi gibi kavramlar hayatımızda yerlerini aldılar bile. Zamanla kayıtlama, beyanname, bildirim düzenleme, defter tutma gibi işlemler bilgi sistemleri ile yapılacak biz mali müşavirlere ise, analiz, yorumlama, danışmanlık, denetim gibi işlemler kalacaktır.

Teknolojik gelişmeler neticesinde mesleğimizdeki değişimleri önceden tespit etmeli, sürece göre yeniden yapılandırmalıdır.

Muhasebe mesleğini benimseyen kişilerin sürece uyumlu eğitimler almalı, farkındalık adına yeni proje ve vizyon fikirler üretmelidirler. Ünlü iktisatçı JM Keynes’in dediği gibi: “Zorluk yeni fikirlerde değil, eskilerden kurtulmakta ortaya çıkar.”

21.yüzyılda muhasebe mesleğinin bugünkünden daha etkin ve verimli bir durumda olması için, teknolojik gelişmeye paralel değişim ve gelişim sürecine uygun sistemler oluşturmalıdır.

Yeni teknolojiye uyum sağlamak için teknik altyapı, veri analiz yetenekleri, yeni becerilerin keşfi, işin yeniden tasarlanması, yeni büyüme modelleri oluşturmaya başlayan meslekler varlıklarını sürdürmek adına daha avantajlı olacaklar.

“Değişimin ve değişim ihtiyacının olmadığı yerde zeka yoktur.” H.G.Wells

Sevgi ve sağlıcakla kalın…

 

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.