Yaklaşık 20 gün önce OMÜ Çarşamba Mustafa Güneşdoğdu kampusu Ali Fuad Başgil Hukuk Fakültesi öğrencileri tarafından kurulan Genç Liderler Kulübü çalışmalarına hızlı başladı. Kulüp üyeleri Okulda eğitim gören Hukuk Fakültesi, İletişim Fakültesi ve Adalet Meslek Yüksek okulu öğrencilerine fakülte binasında bulunan salonda Lider ve Liderlik nasıl olur konulu konferans verildi.
Konferansın açılışında Hukuk Fakültesi öğrencisi ve Genç Liderler Kulübü Başkan Yardımcısı Mustafa Aktaş yaptığı açıklamasında, çok kısa bir süre önce Genç Liderler Topluluğu adı altında yeni yedi güzel insanla bir topluluk kurduk. Yeni bir topluluk olmamıza rağmen kurulmamızın daha ilk gününde anlamlı bir faaliyetle çalışmalarımıza başladık. Gerçekleştirdiğimiz Çocuk Bakım Evi ziyaretiyle ufacıkta olsa kardeşlerimizin duygularına ortak olduk. Ve bu faaliyette emeği geçen siz arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum dedi.
Kurulmamızın üzerinden 15 gün geçmesine rağmen bugün ikinci etkinliğimizi gerçekleştiriyoruz. Gençlikten dolayı heyecanlıyız ve bu heyecanımızı sizlerle paylaşarak daha nice etkinliklerin altına imzamızı atmak istiyoruz ifadelerini kullanan Aktaş, "Topluluk olarak en önemli amacımız fakülteyle sınırlı kalmayarak üniversitemiz bünyesinde bulunan diğer fakülte ve bölümlerde ki arkadaşlarımızın da içerisinde bulunacak. Gelenekleri olan ve bu gelenekleri de içerisinde yaşatan büyük bir aile olmak istiyoruz. Bunu gerçekleştirirken de her zaman yeni fikir ve projelere de açık olacağımızı belirtmek istiyoruz. Bizlerden desteğinizi esirgemediğiniz için sizlerin de katılım sağlaması nedeni ile çok teşekkür ediyorum ifadelerini kullandı.
Liderlik Okulu kurucusu ve Lider ve Lider nasıl olunur konusunu anlatan İsmail Erkut Ergenç, "Liderlik kelimesi iddialı bir kelimedir. Türkiye öyle bir ülke ki her yerde bir lider var. Mesela dolmuşa bindiğinde dolmuşun lideri kim? Şoför. Millet vekili olun, Bakan olun aynı tepkiyi aynı yerde yaşarsınız. Bir apartman düşünün. Bir apartman yöneticisi vardır birde o apartmanın lideri vardır yaşlı amca yada yaşlı teyze. Mesela o her olaya müdahale eder. Liderlik konusunda ise Türkiye de dünyanın her yerinde olmayan bir sistem var. Türkiye de farklı alanlarda farklı liderlik alanları görüyorsunuz. Liderlik Türk Milletinin genlerinde vardır" ifadeleri ile konuşmasına şöyle devam etti.
Ergenç, "Dünya Liderlik ile Yöneticilik kavramlarını yeni yeni öğreniyor. Yani liderlik ile yöneticilik kavramlarını ayırmamız gerekiyor. Bizim Ülkemizde yöneticilik yani hukuki güç kaynaklı ya da başka güç sayesinde Liderlik yaptıklarını görüyoruz. Soru Şu: Hiç bir hukuki gücü olmadan, hiç bir yasal olmayan veya farklı güçleri kullanmadan Lider olunabilir mi yoksa karizmatik liderlik denilen olgudan mı güç alıyorlar.. Dünya da Obama ve bir de Esad var. Dünyanın çoğu ülkelerinin başkanlarını liderlerini tanımaz adını duymazsınız ama bu iki ülkenin liderlerini duyarsınız. Burada şöyle bir soru ortaya çıkıyor" diyerek farklı bir anlatımla devam etti.
ABD de ki seçimlerle ilgili ortam ülkemiz veya Ortadoğu da ki seçimler bir olabilir mi?. Obama Clinton'la kıyasıya yarıştı ama seçim sonrasında Obama Clinton' a gel dışişleri başkanım ol diyor. Ortadoğu da ve ülkemizde bu düşünce ve olguyu görebilir misiniz?. Hayır. Neden derseniz bu iki farklı olgu çeşitli sistemlerden kaynaklanıyor. Sistem liderlik yöneticilik üzerine kurulmuş sistem olması nedeni ile farklılık gösteriyor şeklinde ifade eden Ergenç, "kalite'yi ya da İSO denen ifadeyi duydunuz mu?. İSO'yu kalite olarak bilirsiniz. Aslında kalite bildiğiniz gibi kalite değil standart demektir. Yani yapılan veya üretilen bir malzeme de standardı veya uygulama da standardı yakalamak demektir. Liderlikte işte insanlara önderlik yapmaktan öte standardı olan, yapılacak işte ki standardı yakalayan ve aynı seviyede tutabilen veya tutmaya çalışan kişilerdir. Herkesin içinde liderlik vasfı vardır ama Lider olmak çok farklıdır" şeklinde konuştu. Konferans sonunda öğrenciler İsmail Erkut Ergenç'e soru cevapla devam ettikten sonra konferans sona erdi.
HABER-FOTO: Sema Nur KOÇAKER- Nuri ŞEKER- Sezer ÇOBAN