AK Parti Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu 9 Temmuz’da görevi aldıktan sonra meclise giren diğer partilerin liderleriyle görüşme yaptı. CHP’li uzun süren müzakerelerden sonuç çıkmayınca, MHP lideriyle de bir görüşme yapan Davutoğlu, MHP’den de olumlu cevap alamadı. Anayasal sürenin dolmasına 5 gün kala görevi Cumhurbaşkanı Erdoğan’a iade etti.
Davutoğlu’nun görevi iade etmesinden sonra Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın görevi CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’na verip vermeyeceği gündeme gelmişti. Ancak Erdoğan herhangi bir görevlendirmede bulunmadı ve Anayasa gereği hükümetin kurulması için zorunlu olan 45 günlük süre bugün doluyor.
Peki şimdi ne olacak? Bütün gözler Cumhurbaşkanı Erdoğan’a dönmüş durumda.
Türkiye tarihinde ilk kez bir cumhurbaşkanı seçimin yenilenmesi yetkisini kullanabilecek. Erdoğan’ın bu yetkiyi kullanması için TBMM Başkanı’na danışması gerekiyor. Eğer Cumhurbaşkanı Erdoğan, seçimin yenilenmesine karar verirse, Bakanlar Kurulu'nca 48 saat içinde ilan edilecek. Yenilenme kararı Resmi Gazete'de yayımlanacak.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Anayasa'nın 116. maddesi gereği yerine getirirse, kararın alındığı günden 90 gün sonra gelen ilk pazar seçimin yenilenmesi gerekiyor. Ancak YSK’nın bu süreyi kısaltma yetkisi bulunmakta.
GEÇİÇİ BAKANLAR KURULU GEREKİYOR
TBMM seçimlerinin cumhurbaşkanınca yenilenmesine karar verilmesi halinde, Bakanlar Kurulu çekiliyor ve cumhurbaşkanı Geçici Bakanlar Kurulunu kurmak üzere görevlendirme yapıyor.Geçici Bakanlar Kuruluna, Adalet, İçişleri ve Ulaştırma bakanları TBMM'deki veya Meclis dışındaki bağımsızlardan olmak üzere, siyasi parti gruplarından, oranlarına göre üye alınıyor.