Samsun’un Çarşamba İlçesi Türkiye’deki toplam şeftali üretiminin %4’ünü karşılıyor. Ovada bu yılın erken ürün diye tabir edilen ilk ürünleri alınmaya başlandı. Çarşamba Toptan Sebze ve Meyve halinde 1 Liraya satılan erken şeftali üreticiyi memnun etmezken, üretici fiyatın girdi maliyetlerini karşılamadığını dile getirdi.
Çarşamba ovasında toplam 11 bin dönüm arazide yapılan üretim yıllık 10 bin ton olarak gerçekleşiyor. Bu üretimin ise büyük oranı günlük kullanım dışında meyve suyu fabrikaları üzerinden tüketiliyor.
GF ANACI ŞART
Çarşamba Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Osman Akman, Çarşamba Ovasındaki şeftali üretiminin her yıl azaldığını bunun nedeninin ise yaşlanan ağaçlar olduğunu dile getirdi. Akman, bu yaşlanmanın önüne geçip yeni fidanların bölgeye dikilmesi gerektiğini belirtirken, bununda klasik anaç yöntemiyle değil de GF anaç adı verilen bir yöntemle yapılması gerektiğini vurguladı.
Çarşamba ovasının Türkiye’nin şeftali üretimindeki payını devam ettire bilmesi bölgedeki şeftali bahçelerinde yenileme yapılmasının şart olduğunu dile getiren Akman Sözlerine şöyle devam etti, “İl Özel İdaresi’nin desteği ile birlikte Tarım, Gıda ve Hayvancılık Müdürlüğümüz GF anaç ile alakalı bir proje hazırladık. GF anaç meselesinin önemi şu, normal anaç yöntemi ile bahçelerimizi yinelemeye kalktığımız zaman eski ağaçlar söküldükten sonra bahçelerimizin en az 3-4 yıl beklemesi gerekiyor. Bir 3-4 yılda ağaçların verime erişmesi beklenirse uzun soluklu bir ürün kaybı meydana geliyor. Ama GF anaç yöntemi böyle değil, bahçelerimizde bekleme yapmadan diktiğimiz bu anaç yöntemi ile kısa süre içerisinde yeniden ürün alabiliyoruz.”
Akman hazırladıkları proje ile birlikte Çarşamba ovasına 12 bin adet GF anacı dikmeyi hedeflediklerini bununda bölgede büyük oranda yenilenme sağlayacağını dile getirdi.