İmplant tedavisi nasıl yapılır?

Ağız ve Diş Sağlığı Uzmanı Dt. Rahşan Atasoy Şentürk, “Kemik gelişimini tamamlamış, 18 yaşın üzerinde olan, yeterli kemiği olan, genel sağlık sorunu olmayan herkese implant uygulanabilir” dedi.

Diş kaybının psikolojik ve sosyal problemlere neden olmasının yanı sıra beslenme, sindirim sorunları ve konuşma bozukluklarına da yol açtığını belirten Ağız ve Diş Sağlığı Uzmanı Dt. Rahşan Atasoy Şentürk, implant hakkında bilgi verdi. İmplantın çeşitli nedenlerle kaybedilen dişlerin yerine onların işlev ve estetiğini tekrar sağlamak amacıyla çene kemiğine yerleştirilen, titanyumdan yapılmış yapay diş kökleri olduğunu söyleyen Şentürk, “Diş eksiklikleri doğal dişlere bağlı köprü protezleri veya çıkarılıp takılan hareketli protezler gibi klasik yöntemlerle tamamlandığı gibi implant destekli protezlerle de yapılabilir” dedi.

İmplant uygulamalarında sağlam dişlerin kesilmesine ve zarar görmesine gerek olmadığını ifade eden Şentürk, implantc üstü protetik restorasyonların doğal dişe en yakın görüntüye sahip, son derece estetik bir çözüm sunduğunu belirtti. Şentürk, “Kemik gelişimini tamamlamış, 18 yaşın üzerinde olan, yeterli kemiği olan, genel sağlık sorunu olmayan herkese implant uygulanabilir. Nadir olmakla beraber bazı insanlar implant yapılmasını zorlaştıracak sağlık problemlerine sahip olabilir ancak uzmanınız tarafından yapılacak ön değerlendirme ile alınabilecek bir takım basit önlemlerle operasyon rahat bir şekilde gerçekleştirilebilir” diye konuştu.

Günümüzde 30 yılı aşkın klinik takipleri yapılan implantlar bulunduğunun altını çizen Şentürk, “İmplant yapılan hasta ağız hijyenine özen gösterirse bu implantları uzun yıllar kullanacaktır. Düzenli kontroller ve ağız hijyeninin yeterince sağlanması implantların hizmet süresini uzatır” şeklinde konuştu.

İmplant operasyonlarının lokal anestezi ile hiçbir ağrı ve rahatsızlık duyulmadan yapılabildiğini vurgulayan Şentürk, “Genelde tek bir implant yerleştirilmesi 10 ile 15 dakika sürerken komplike vakalar ve ileri cerrahi teknikler daha uzun sürebilmektedir” dedi.

İmplant yüzeyi ile çene kemiğinin biyolojik olarak birbirine bağlanmasını beklemenin en uygun seçenek olduğunu anlatan Şentürk, bu süre zarfında geçici bir protezin ya da eski hareketli protezin ufak değişikliklerle kullanabileceğini ifade etti. Genel olarak bekleme süresi 2-3 ay olduğunu söyleyen Dt. Rahşan Atasoy Şentürk, implant yapılan bölgede kemik kalitesi ve kemik miktarı çok iyi ise implant yapıldıktan hemen sonra da üzerine diş yapılabileceğini de sözlerine ekledi. Şentürk, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Dişlerin çekiminden sonra mevcut kemiğin bulunması ve aktif iltihabın olmaması hemen implant yerleşimini sağlayabilir. Unutulmamalıdır ki diş çekiminden ilk 1 yıl sonra kemik genişliğini yüzde 40 oranında azalır. Çekim boşluğunun tamamen kemikle dolması için 3 ay süre gerekmektedir. Çekim sonrası hemen implant yerleştirilmesi 3 ay gibi bir süre kazandırabilir.”

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Sağlık Haberleri