Buna göre araştırmada, sosyal hizmetler, ilçe halkının gelişmişlik oranı, sağlık, eğitim ve yaşam standartları gibi kriterler üzerinden İzmir’in Karşıyaka Belediyesi’ni birinci seçilirken Çarşamba 123. sırada yer aldı.
Sosyal hizmetler ve gelişmişlik oranını değerlendiren İnsani Gelişme Vakfı 'Karşıyaka Belediyesi'ni' birinci seçti. Türkiye’deki İnsani Gelişme Vakfı 150 belediye arasından en iyi belediyeyi seçti. Vakıf araştırmasına göre, sosyal hizmetler, ilçe halkının gelişmişlik oranı, sağlık, eğitim ve yaşam standartları gibi kriterler üzerinden İzmir’in Karşıyaka Belediyesi’ni birinci seçti.
150 belediyenin dahil edildiği ve akademisyenlerin de destek verdiği yürütülen araştırmada; yönetim tarzı, sosyal projeler, ekonomik durum, eğitim, sağlık, sosyal yaşam, çevre ve ulaşım kategorilerinde değerlendirme yapıldı. Araştırmanın sonucunda Karşıyaka Belediyesi ‘en iyi belediye’ seçildi. Aynı araştırma da Samsun'dan Atakum, Bafra, Çarşamba ve İlkadım Belediyeleri listeye dahil edildi. Bu liste ve yapılan araştırmalar sonucunda çıkan sonuç Çarşamba ve Bafra'nın nüfusu kalabalık olmasına rağmen İnsani Gelişme Endeksi sonuçları içinde şaşırtıcı ve bir o kadar da düşündürücü sonuç çıktı. Yapılan inceleme liste sıralamasında Samsun belediyelerinden Atakum İlçe ve Belediyesi 68, İlkadım 94, Çarşamba 123 ve Bafra 138 sırada yer alarak gelişmişlikte sınıfta kaldığını ortaya koydu.
İNGEV Başkanı Vural Çakır yaptığı değerlendirmesinde şunları dile getirdi: “Çok değerli bir ekip tarafından yürütülen bu çalışma ile ilçelerimizin performanslarını nesnel olarak ölçen bir sistem geliştiriyoruz. Daha önemlisi, hangi alanlarda nasıl yatırımlarla daha yüksek gelişmişlik seviyesine ulaşılabilir şeklinde geleceğe yönelik bir destek sağlamak amacındayız. Böylece yönetsel kılavuz olabilecek bir çerçeve de olacak. Yerel yönetimlerle birlikte çalışarak en aksiyon alınabilir noktalarda ilerleme kaydedilebileceğini umuyoruz”
İGE-İ olarak adlandırılan İnsani Gelişme Endeksi – İlçeler araştırması, Türkiye’de 30 büyükşehir il sınırı içinde yer alan en yüksek nüfusa sahip 150 ilçeyi kapsadı. İlçe düzeyinde sosyal, ekonomik ve çevresel faktörlere yönelik bileşenlerden oluşan İGE-İ, yönetişim, sosyal kapsama, ekonomik durum, eğitim, sağlık, sosyal yaşam, çevre ve ulaşım başlıkları altında toplam 50 göstergeyi içerdi. Göstergeler arasında istatistiki verilerin dışında, belediyelerin faaliyet raporları, kurumsal internet siteleri, sosyal ağ paylaşımları ve “gizli müşteri” yöntemi ile elde edilen veriler de kullanıldı.
Araştırma sonuçlarına göre Türkiye’nin en büyük ilçeleri olarak düşünülebilecek 150 ilçe genel olarak değerlendirildiğinde orta düzeyde insani gelişmenin olduğu tespit edildi. Analiz kapsamındaki 150 ilçe arasında Ankara’dan Çankaya, Yenimahalle ve Keçiören, İstanbul’dan Kadıköy, Beşiktaş, Beyoğlu, Bakırköy, Şişli, Fatih, Ataşehir ve Üsküdar, Antalya’dan Muratpaşa ve Konyaaltı, Eskişehir’den Odunpazarı ve Tepebaşı, Bursa’dan Nilüfer ve Osmangazi, Kocaeli’den ise İzmit ilçeleri en yüksek insani gelişmenin tespit edildiği ilçeler olarak sıralandı.
İGE-İ-ANA-SONUÇLARI
Araştırma ana endeksin yanısıra 7 kategoride de de sonuçları belirledi. Bu kategoriler Yönetişim performasını,sosyal kapsamayı,ekonomik durumu,sağlık hizmetlerini,sosyal yaşamı ve çevresel performansı kapsıyor. Buna göre ilk 5 de yer alan belediyeler sırası ile aşağıdaki tabloda yer alıyor.