''Nature'' dergisinde yayımlanan araştırmaya göre, kemirgenler üzerinde yapılan deneylerde hayvanların beynine sesleri ileten işitme sinirleri kök hücrelerle onarılarak işitme kaybı ortadan kaldırıldı.
Dış dünyadan gelen titreşimlerin iç kulaktaki minik tüyleri hareket ettirmesiyle ses dalgalarının beynin anlayabileceği elektrik sinyallerine dönüştüğünü belirten bilim adamları, işitme kaybı olan her 10 kişiden birinde bu sinyalleri alan sinir hücrelerinin hasarlı olduğuna dikkati çekti.
Sheffield Üniversitesi'nden bilim adamları, ''spiral ganglion nöronları'' adı verilen bu hücrelerin hasarlı olanlarının yerine yenilerinin konması amacıyla kemirgenler üzerinde bir dizi deney yaptı.
Sinirden deriye, kastan böbreğe her tür hücreye dönüşebilen insan embriyonundan alınan kök hücreleri kullanan bilim adamları, spiral ganglion nöronlarına benzer hücrelere dönüşmesi için kök hücrelere kimyasal bir madde eklendiğini belirtti.
Daha sonra bu kök hücreleri 18 sağır kemirgenin iç kulaklarına enjekte eden araştırmacılar, daha sonra beyin dalgalarını ölçerek işitme kaybının ne kadar düzeldiğini kontrol etti. 10 hafta içinde kemirgenlerin işitme yetilerinin ortalama yüzde 45 oranında düzeldiğini gözlemleyen bilim adamları, bu oranın bazı kemirgenlerde yüzde 90'a ulaştığını belirledi.
Ancak bu teknik, mekanik titreşimleri elektrik sinyallerine dönüştüren hassas tüylerin hasar görmesi sonucu ortaya çıkan işitme kaybı için kullanılamayacak.
Embriyonik kök hücreleri kulaktaki tüy hücrelerine çevirmeyi de başaran bilim adamları, tüy hücrelerinin hepsinin belirli bir yerde bulunması ve kesinlikle belirli bir yöne doğru hareket etmesi gerektiği için kök hücrelerin iç kulağa enjekte edilmesinin henüz mümkün olmadığına işaret etti.
Prof. Dave Moore, hasarlı tüylerin yerine yenilerinin yerleştirilmesi için kök hücre kullanımını ''hemen hemen imkansız'' olarak niteledi.