İSTANBUL’UN DÖRT BİR YANI KIŞLA

MUSTAFA ALTIKATOĞLU

Osmanlı döneminde şehrin stratejik noktalarına konumlandıran askeri kışlalar bugün bambaşka amaçlar için kullanılıyor.       

     SELİMİYE:Üsküdar’da 3.selimin nizam-ı cedid askerleri için inşa ettirdiği kışla.Yeni çeri  isyanında yıkıldı.2. Mahmut devrinde  kagır olarak yeniden inşa edildi.Sultan  Abdul Mecit devrinde iki defa yenilenen kışlanın dört köşesine yedişer katlı birer kule ilave dildi.Cumhuriyet döneminde  farklı amaçlara hizmet etti.Günümüzde 1.ordu komutanlığı  merkez binası olarak kullanılıyor.

         TAKSİM:Diğer kışlalardan farklı olarak,askeri fonksiyonlarının yanı sıra cambaz gösterileri,at yarışları gibi amaçlarla kullanıldı.Muhteşem giriş kapısı,uzun avlusu ve geniş kanatları olan iki katlı yapının köşelerinde  her cephesinin ortasında üç katlı yüksek bölümleri vardı.1860-1870 yılları arasında  Osmanlı ordusunun  modernleştirilmesi sürecinde önemli bir rol oynadı.Abdülaziz han’ın  burada askerlerle yemek yemesi ,kışla tarihinde önemli bir olay olarak  kayıtlara geçti.Cumhuriyet döneminde futbol maçları oynandı.1923 yılında  Türkiye milli futbol takımı ilk resmi maçını bu sahada Romanya’ya karşı yaptı.1940’da  şehrin planlamacısı Henry Post’un  tavsiyesi ile yıkılan  kışlanın yerine  Taksin Gezi Parkı inşa edildi.

           DAVUTPAŞA:Avrupa’ya sefere çıkan Osmanlı ordusunun  toplanma merkezi olarak  kullanılmıştır.Yerleşim planları, 2. Beyazıt’ın  veziriazamı  koca Davutpaşa tarafından  yaptırılmış olduğu için Davutpaşa Kışlası olarak anıldı. Bugün yıldız Teknik Üniversitesi Davutpaşa yerleşkesi olarak kullanılıyor.

                RAMİ:250 senelik bir yapıdır. Çeşitli  dönemlerde yenilendi,askerleri rami kışlasına yerleştirdi.Cumhuriyet döneminde orduya hizmet veren kışla 1980’de Genel Kurmay tarafından  İstanbul Belediyesine devredildi.İstanbul’un nefes alacağı Gülhane parkı gibi  yeni bir dinlenme  be istirahat  alanı olması,şartıyla belediyeye devredilen kışlayı 1986’dönemin Belediye Başkanı Bedrettin Dalan gıda toptancılarına tahsis etti.Yeniden yenileme çalışmalarına başlanan  kışla, müze ve kütüphane olarak kullanılacak.

                TAŞKIŞLA:Dolmabahçe Sarayı’nı korumak amaçlı  askeri kışla olarak kullanıldı.Cumhuriyet döneminde  Milli Eğitim Bakanlığına devredildi.İTÜ Rektörlüğü  ve mimarlık-inşaat fakültesi  olarak kullanılıyor.Mimari yapısı eşsizdir.

                ORHANİYE: Bugün İstanbul Merkez komutanlığı  olarak kullanılan tarihi kışla  kapısının üzerindeki kitabede yapının 1887’de Abdülhamit Han tarafından  atası Orhan Gazi’ye ithafen yaptırıldığı  yazılı.Bina silahhane ,mühimmat ambarı,askeri cezaevi  gibi görevlerden sonra 1979’da Merkez Komutanlığına devredildi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.