İşte dershanelerin kapatılacağı net tarih!

Dershanelerin dönüşümüne ilişkin tasarı dün Meclis'te kabul edildi. 22 ret oyuna karşılık 226 oyla kabul edilen yasayla dershaneler 1 Eylül 2015'e kadar faaliyet gösterebilecek. Dönüşüm 2019'a kadar devam edecek.

Dersanelerdeki 5 yıldan fazla görev yapan öğretmenler sözlü mülakatla Milli Eğitim'e alınacak. Yeni öğretmen atamaları hem yazılı hem sözlü sınav sonucu yapılacak.

Dershane tasarısıyla yapılan düzenlemelerden kısa başlıklar şöyle: 

-KANUNDAN DERSHANE ÇIKTI: Özel Öğretim Kurumları Kanunu'ndan yer alan "dershane" tanımı yasadan çıkarılıyor. Milli Eğitim Bakanlığı onayıyla orta veya yükseköğretime giriş sınavlarına veya bu sınavlar kapsamındaki derslere hazırlık niteliğinde kurs açılması mümkün değil.

-DERSHANE ÖĞRETMENLERİ: Dershanelerin özel okul veya açık liseye dönüşebilmesi için tanınan 3 yıllık süre 4 yıla (2018-2019 öğretim yılı sonuna kadar) uzatıldı. Dershanelerde 6 yıl görev yapan 'eğitim personeli' sözlü sınavla MEB'e alınabilecek. Ancak bu şekilde bakanlıkta istihdam edilenler ayrıldıkları dershanelerden kıdem ve ihbar tazminatı talep edemeyecek.

-ARSA TEŞVİĞİ: Hazine'ye ait taşınmazlar üzerinde; dönüşüm programına dahil dershaneler lehine, bedelsiz olarak en fazla 25 yıl süreli irtifak hakkı kurulabilecek. MEB'in uhdesindeki okul binaları kiraya verilebilecek.

-ÖĞRENCİ SAYISINA GÖRE DESTEK: Dershanelerin özel okula dönüştürülmesi için kayıtlı öğrenci sayısına göre destek verilecek. Eğitim öğretim desteği verilecek toplam öğrenci sayısı her yıl Maliye Bakanlığı ve MEB tarafından birlikte belirlenecek.

-20 SAAT YÜZ YÜZE, 20 SAAT UZAKTAN ÖĞRETİM: '2018-2019 öğretim yılının sonuna kadar faaliyetleri devam eden ortaöğretim özel okulları' 20 saat yüz yüze, 20 saat de uzaktan öğretim yapacak.

-ÖĞRETMEN ATAMASI DEĞİŞTİ: Yasa tasarısı ile öğretmenliğe atanma şartları değiştiriliyor. Buna göre öğretmen adayları önce ÖSYM'nin yazılı sınavından geçecek. Aday öğretmenler en az bir yıl fiilen çalıştıktan sonra 'performans değerlendirmesine göre' başarılı olmak kaydıyla tekrar yazılı ve sözlü sınava alınacak. Sınavda başarılı olanlar öğretmen olarak atanacak.

-YURTDIŞINA MÜLAKAT: Lisans üstü eğitim için yurt dışına gönderilecek öğrenciler hem yazılı hem de sözlü sınava tabi tutulacak. Sözlü ve yazılı sınavın etkisi yüzde 40'ar, mezuniyet notunun etkisi ise yüzde 20 olacak.

-ETÜT MERKEZİNE 12 YAŞ SINIRI: Etüt eğitim merkezlerine 12 yaş sınırı getirilecek. Bu kurumlarda öğrencileri sınava hazırlayamayacak. MEB'in izni ve denetimi olmaksızın hiçbir eğitim öğretim faaliyeti yapılamayacak.

-YURTDIŞINDA ÖĞRETMEN ATAMA: Yapılan bir eklemeyle yurtdışındaki devlet okullarında çifte vatandaşlığa sahip olup Fransızca ve Almanca bilen öğretmen çalıştırabilme imkanı getirildi.

AĞUSTOS'TA 40 BİN ATAMA YAPILACAK

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, Ağustos'ta 40 bin öğretmen atamasının yapılacağını belirterek, "Ocak'ta 10 bin kişiyi atadık. Temmuz'da KPSS sınavı yapılacak. Ağustos'ta 40 bin kişiyi alacağız" dedi. MEB Müsteşarı Yusuf Tekin de atama için sınavın bekleneceğini söyledi.

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Eğitim Haberleri