Jeofizikçiler Çarşamba’da, “Ümitliyiz” dedi

Çarşamba Kaymakamı Caner Yıldız’ın üzerine önemle eğildiği jeotermal enerji için Çarşamba’mıza davet ettiği

 

Prof. Dr. Ahmet Ercan ve Doç. Dr. Aydın Büyüksaraç Çarşamba’ya gelerek ilk incelemelerini gerçekleştirdiler

Çarşamba Kaymakamı Caner Yıldız’ın davetlisi olarak bir dizi incelemede bulunmak üzere Çarşambaya gelen Prof. Dr. Ahmet Ercan ve Doç. Dr Aydın Büyüksaraç gazetemize konu ile ilgili açıklamalarda bulundular. Sabah erken saatlerde Çarşamba’da olan jeofizikçiler ilk önce Kaymakamlık binasına gelerek Kaymakam Caner Yıldız’la bir araya geldiler. Kahvaltıdan sonra Hürriyet ve Namazlı Köylerinde Jeotermal konularında bir dizi ziyaret ve incelemelerde bulundular. Terme Muratlı Köyünde de bir süre incelemelerde bulunan heyet daha sonra İlçe Kaymakamlığına döndüler. Jeotermal Enerji ve Çarşamba konusunda görüştüğümüz jeofizikçiler Çarşamba ve Türkiye geneline dair çarpıcı açıklamalarda bulundular.

Jeotermal konusunda görüşlerini sorduğumuz Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, “Türkiye depremlerin kaynaştığı bir ülke. Yanardağ etkinliklerinin de yoğun olduğu ülkelerden bir tanesidir. Tabi bu yanardağ etkinlikleri bundan 10-15 milyon yıl önce olan etkinliklerdir. Çarşamba’da Türkiye’nin en geniş ovalarından bir tanesi ve Türkiye’nin bir çok yerine baktığımız zaman kırıklar yüzeyde görünür ama Çarşamba’da kırıkları yüzeyde görme olasılığımız yok. Çünkü tamamen Yeşilırmak’ın getirdiği bu tortullarla alüvyonlarla kaplanmış durumda. Dolayısıyla burada ancak jeofizik araştırmalarla yerin altını görüntüleme olasılığı var” diyerek şöyle devam etti.

Kuzey Anadolu kırığı boyunca çıkmakta olan sıcak sular var. Havza ve diğer kesimlerde ve hatta bulunmayan bazı ümitli yerler var. Onu da Sayın Kaymakamımızla görüştük. Samsun kendi başına ileride bir kızık su dediğimiz jeotermal sağaltım odaklarından biri olabilir diyen Ercan, “Çarşamba’daki İlk izlenimlerimize gelirsek. Burada yaklaşık 10-15 milyon yaşında kırık ve buna istinaden yan kırıklarda olabilir. Bu burada gerçekleşen ve mikro ölçekli depremleri açıklayabilir. Ama bunu yüzeyden görmemiz mümkün değil. Konuda daha öncesinde Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığının (TPAO) bölgede yapmış oldukları çalışmalarla ilgili yayınladıkları inceledik. Onlar yaklaşık 2050m derinliği delmiş ve inmişler. Bu seviye de Terme’ de 160 fahrenhigt sıcaklığa ulaşmışlar ama tabi onlar doğalgaz aradıkları için bunu önemsememişler. Tabi şöyle de bir gerçeklik var, yerin altına her 30m’de sıcaklık 1 derece artar. Tabi Terme’de yapılan Delgi kızık su için değil, doğalgaz için. Burada bizim için önemli olan Çarşamba’da kırık nereden geçiyor. Burada bir olasılık Yeşilırmak’ın altından geçtiğini işaret ediyor. Biz bunların yerlerini netleştiririz” şeklinde devam etti.

Çarşamba’da yapılan çalışmaların daha verimli bir şekilde işleye bilmesi için Çarşamba’da bir geçici bir Mikro Deprem Araştırma Merkezi kurmak istediklerine değinen Ercan, “Burada geçici bir deprem algılama ağı kurmak istiyoruz. Kaymakamımızla da bunları paylaştık. Biz burada algılayamadığımız ölçekteki depremleri bulmaya çalışacağız. Bu bize aktif fayları sunacaktır. Ve araştırma yapacağımız yerlere yoğunlaştırmamızı kolaylaştıracaktır. Bu konuda bazı delgilerde yapıp sıcaklık değişimlerini de ölçmeyi planlıyoruz. Tabi öncelikle DSİ’nin bu konuda daha önceden açmış oldukları delgileri inceleyeceğiz. Böylelikle devletimizin daha çok maddi kaybı olmadan mevcut imkanları da en iyi şekilde kullanarak yapmayı planlıyoruz. Bu yönde ki alt yapı çalışmalarımızı bir süre daha incelemelerimizi yaparak başlatmayı düşünüyoruz” diyerek sözlerine son verdi.

Konu ile alakalı inceleme yürüten Doç. Dr. Aydın Büyüksaraç’da gazetemize yaptığı açıklamalarda, Türkiye’de Jeotermal kaynaklara baktığımız zaman önce yüzeye çıktıktan sonra araştırma gerçekleşiyor. Bu güne kadar hemen hemen her sıcak su denilen jeotermal kaynaklar da hep bu yöntem uygulanmış. Ama Çarşamba’daki çalışma bu şekilde olmayacak. Belki de böyle bir çalışma ilk olacak. Ama bizim söyle bir beklentimiz var. Burası Kuzey-Anadolu fay hattının civarında sağlı-sollu böylesi kaynak çıkışları var. Bu bizim için büyük bir ümit. Burada bizi zorlayacak olan nokta ise bu kaynakların Yeşilırmak Deltasının oluşturduğu alüvyonlu yapıdan kaynaklı araştırmayı biraz daha derinlere kaydırıyor diyen Büyüksaraç, “Bunu da jeofizik çalışmalarla ortaya çıkaracağız. Türkiye Petrollerinin yaptığı çalışmada bizim aradığımız kayaçların geçildiğini gördük. Eğer jeotermal kaynak burada bulabilirsek bu bölgenin gerek turizm gerekse de tarımsal alanda büyük bir gelişim sağlayacak. Burada sıcak su dışında sıcak ortam bulma kısmı da bizim için önemli. Biz bunu evlerin ısıtılmasında kullanabiliriz” dedi.

Yapılan değerlendirmelerin ardından bir açıklama yapan Kaymakam Caner Yıldız heyetin gelerek araştırma yapmaya başlaması üzerine gazetemize yaptığı açıklamasında heyecanını gizleyemeyerek şunları dile getirdi. Yıldız, “İlçemizde büyük bir çalışma başlattık. Bu konuda Türkiye’deki önemli isimleri Çarşamba’mıza getirdik. Bugün Jeotermal heyetimizle birlikte ilk kez hep birlikte zemin etüdü incelemeleri yaptık. Arkadaşlarımıza bölgeyi yüzeysel olsa da tahmin edilen ve muhtarlarımızın da sık sık dile getirdiği jeotermal söylemli alanları gezerek gösterdik. Bu arada Terme’de bulunan Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığının Açmış olduğu kuyuyu da inceledik. Umut ediyoruz ki bu çalışma ile birlikte Çarşamba çok değerli bir yatırım aracı kazanacak. Kaymakamlığımız da bunda öncülük edecek” diyerek sözlerine son verdi. Jeofizikçiler incelemelerine bu gün de İlçemizde ki bazı Köy ve jeotermal kaynak çıkması ihtimal olan alanları gezerek ziyaret edecek ve ilk izlenimleri sonrasında ilk adımların atılması için gerekli olan çalışmaları başlatacakları öğrenildi.

HABER-FOTO: Serkan KARAHAN

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Çarşamba Haber Haberleri