Medical Park İzmir Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Dr. Caner Topaloğlu, kalp sağlığının yaşam biçiminde yapılacak değişikliklerde gizli olduğunu söyledi. Çocuk yaşlarda sağlıklı beslenme ve spor alışkanlığı kazanan kişilerde kalp hastalıklarına yakalanma riskinin en aza indiğini ifade eden Dr. Topaloğlu, “Kalp-damar tıkanıkları, hipertansiyon, kalp yetmezliği ve kalp-kapak hastalıkları ölümlerde büyük rol oynuyor. Bu hastalıkları önlemek elimizde. Bu nedenle kalp sağlığını çocukluk çağından itibaren kontrol altına almamız gerekli. Çocuklarımızı az tuz kullanımı, zengin lifli gıdaları tüketmeleri, yüksek karbonhidratlı yiyeceklerden uzak durmaları ve düzenli spor yapmaları konusunda yönlendirici olmalıyız. Çocukken yapılan yanlışlar gelecekteki kalp rahatsızlıklarının temelini oluşturuyor. Doğru alışkanlıkları çocukluk çağında öğretirsek, kalp ve damar hastalıklarını azaltmış oluruz” dedi.
“Kalbe dikkat edilmeli”
Uzman Dr. Caner Topaloğlu, “Öncelikle kendimize ‘kalbimiz gerçekten sağlıklı mı?’ sorusunu sormalıyız. Kalp krizi geçiren veya kalp ve damar hastalıkları olanların yanı sıra ailesinde kalp sorunları yaşayan kişiler de düzenli olarak kardiyolog kontrolünde olmalı. Halkımız kalp hastalıklarını pek önemsemiyor. Düzenli yapılan kontroller kalp hastalıklarını önlemede büyük başarı sağlıyor” dedi.
"Okullarda anlatılmalı"
Kardiyoloji Uzmanı Dr. Topaloğlu, Kalp sağlığının öneminin çocukluk yaşlarda anlatılması gerektiğini kaydederek, “Zararlı alışkanlıklar ve bağımlılık yaşı maalesef çok küçük yaş gruplarına indi. Kalp ve damar hastalıklarının gelişiminde tütün ve alkol kullanımının etkili olduğunu çocuklarımıza iyi şekilde anlatmalıyız. Çocuklarımıza okullarda sağlıklı beslenmenin faydaları ve zararlı alışkanlıklardan uzak durulması konularında bilgiler verilmeli” dedi.
"Ağrıları dikkate alın"
Medical Park İzmir Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Dr. Topaloğlu, “Kadınlarda, kalp krizi her zaman göğüs ağrısı ile gelmez. Özellikle diyabet olan kadın hastalarda aşırı yorgunluk hissi, bulantı, kusma, nefes darlığı, sırt ağrısı ve mide yanması gibi belirtiler kalp krizinin habercisi olabilir. Diyabetik hastalar kalp sağlıklarına normal bireylerden daha fazla dikkat etmeliler. Bu kişiler kardiyoloji hekimlerinin düzenli takibinde olmalıdır” şeklinde konuştu.
"Sebze yiyin"
Kalp hastalıkların önlenmesinde beslenme alışkanlıklarının önemli rol oynadığını dile getiren Caner Topaloğlu, “Kalp sağlığının korunması için karbonhidrat açısından fakir ve az yağlı yemekler öneriyoruz. Kırmızı et yerine beyaz et tüketilmesini istiyoruz. Kırmızı eti yağsız ve ızgara olarak haftada en fazla 2 kez tüketebilirler. Sebze ve meyve tüketimi kalp sağlığını korumaya yardımcı oluyor” diye konuştu.