Canik Toplum Sağlığı Merkezi tarafından, Canik Halk Eğitim Merkezi’nde kalp kriziyle ilgili bilgilendirme toplantısı düzenlendi. Toplantıda sunum yapan Canik Toplum Sağlığı Merkezi Eğitim Koordinatörü Mustafa Kocaoğlu, kalp krizine bağlı ölümlerin yarısının belirtilerin başladığı ilk 3-4 saat içinde ve çoğunlukla hastaneye ulaşmadan önce gerçekleştiğini belirtti. Kocaoğlu, “Kalp krizi geçiren bir kişi için tedaviye başlanıncaya kadar geçen süre hayatta kalmak için en önemli faktörlerden birisidir. Bu nedenle kalp hastalıklarında ilk iki saatte doğru tedaviye erişmek hayati önem taşımaktadır” diye konuştu.
KALP KRİZİ NASIL MEYDANA GELİR?
Myokard enfarktüsü veya koroner tromboz olarak da bilinen kalp krizi, kalp kasının bir kısmının oksijensiz kalarak öldüğünde meydana geldiğini belirten Kocaoğlu, şu bilgileri verdi: “Kalp krizi genellikle koroner arterlerden (kalbe giden kan damarları) birinde meydana gelen bir kan pıhtısının sonucu meydana gelir. Kalp krizinin görülme riski arterlerimizin daralması halinde çok daha yüksektir. Genellikle arterler, biriken yağlı atık maddeler nedeniyle daralır. Kalp krizinin belirtileri: Göğüs ağrısı, nefes darlığı, tıkanma, çabuk yorulma, mide yanması terleme, bulantı-kusma, bilinç kaybı, nefesine doyamama. Risk altındakiler: Orta yaş üzerindeki bireyler, menopoz sonrası kadınlar, ailesinde erken yaşlarda kalp krizi, ani ölüm, felç, gibi damar hastalığı olanlar. Sigara alışkanlığı, şeker hastalığı, yüksek tansiyon ve kolesterolü olanlar ve şişmanlar.”
'KALP KRİZİNDE HIZLI DAVRAN, HAYATINI KURTAR'
Canik Toplum Sağlığı Merkezi Eğitim Koordinatörü Mustafa Kocaoğlu, Türkiye’de her 10 ölümün 4’te 1’inin kalp krizinden kaynaklandığını belirterek, "Kalp krizinin belirtilerinde tedaviye en hızlı şekilde başlamak için hemen 112 Acil’i arayın” dedi.