Karadenizbirlik'ten Üreticiye Avans

Genel merkezi Samsun'da bulunan Karadeniz Yağlı Tohumlar Tarım Satış Kooperatifleri Birliği(KARADENİZBİRLİK), yeni ayçiçeği ürün alım kampanyasını başlattı

Birlik yönetimi, 7 ili kapsayan toplam 18 kooperatifte gerçekleştirilecek alımlarda üreticiye kilo başına 1.22 TL ödenmesi kararı aldığını duyurdu.

Konuyla ilgili bir açıklama yapan KARADENİZBİRLİK Genel Müdürü Ünal Erarslan, "Yeni ayçiçeği ürün alım kampanyamızın başladığı bugünlerde, 2014 yılı ayçiçeği rekoltesi ve verimi bölgemiz genelinde düşük gerçekleşmesine rağmen dünya genelinde rekoltede herhangi bir düşüş olmadı. Birliğimiz mevcut şartlar çerçevesinde üretici lehine azami gayret göstererek ayçiçeği avans alım fiyatını 1.22 TL/Kg olarak belirledi" dedi.

 

40 BİN TONLUK ALIM

Avans ürün alım bedellerinin üreticilere peşin olarak ödeneceğini söyleyen Erarslan, "Kampanya boyunca oluşan piyasa koşullarına göre üreticilerimizi mağdur etmeyecek şekilde fiyat farkı ödemesi yapılacak. Yeni kampanya kapsamında 7 ilde 18 kooperatifte, 35 bine yakın çiftçimizden yaklaşık 40 bin ton alım yapmayı hedefliyoruz" diye konuştu.

 

5 MİLYAR DOLARLIK KAYIP

Türkiye'nin yağlı tohum ihtiyacının 3’te 2’sinin yurt dışından karşılandığına dikkat çeken Ünal Erarslan, "Yılda yaklaşık 4-5 milyar dolar ithalat bedeli ile ülke çapında en fazla döviz ödediğimiz kalem yağlı tohumlar ve bunların yan ürünleridir. Türkiye ayçiçeği ve diğer yağlı tohumların üretimi için uygun toprak yapısına ve yere sahiptir. Ülkemizin mevcut yağlı tohum üretim potansiyeli istikrarlı ve sürdürülebilir bir şekilde arttırılmalıdır. Yerli üretimin ve yerli üreticinin buluştuğu kooperatifler üst birliği olarak birliğimiz, kısıtlı kaynaklarını, yağlı tohum üreticilerinin mağdur olmaması ve üretimin devamı yönünde her zaman seferber etmiştir" şeklinde konuştu.

 

“TEŞVİK VE DESTEKLEME ARTMALI”

Erarslan, açıklamasının son bölümünde şu ifadelere yer verdi: "Yağlı tohumların ülkemizde yıllardır süregelen sorunlarının (yetersiz sulama ve üretim, desteklemelerin az olması, ithalata bağımlı sektör vb.) çözümünde yerli üretim artışı en önemli konu olup bu amaçla devlet tarafından yapılacak teşvik ve desteklemeler mutlaka arttırılmalıdır. Yeni ürün alım döneminin üreticilerimiz ve Türk tarımı için hayırlı olmasını dilerim."

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Siyaset Haberleri