Çarşamba Ticaret ve Sanayi Odası Başkan Adayı Ahmet Yılmaz, Salıpazarı ÇTSO üyeleri ve Ziraat Odasına bağlı mühendisler ile Göl Restoranda düzenlediği yemekte bir araya geldi. Yılmaz burada yaptığı açıklamada, Karadeniz bölgesinde bulunan 30 Ticaret ve Sanayi Odasının AB projelerini incelediğini ve ÇTSO’nun bu zamana kadar hiçbir AB projesi yapmadığını dile getirdi
HABER-FOTO: Serkan KARAHAN
Çarşamba Ticaret ve Sanayi Odasının Mayıs ayının son haftasında yapılması beklenen seçimleri öncesinde Başkan Adayı Ahmet Yılmaz çalışmalarına hız kesmeden devam ediyor. Salıpazarı Sanayi odası üyeleri ve Ziraat Odası Mühendisleri ile Göl Restoranda verdiği yemekte bir araya gelen Yılmaz burada yaptığı konuşmasında AB projeleri ve Karadeniz bölgesinde bulunan TSO odalarının bu konuda yaptığı çalışmalarına yer verdi.
Yılmaz açıklamalarında Karadeniz bölgesinde bulunan 30 TSO’nun AB projeleri yaparak birçok noktada bulundukları bölgenin ekonomilerine destek verdiğini açıkladı. Çarşamba Ticaret ve Sanayi odasının ise herhangi bir AB projesi yapmadığını belirten Yılmaz açıklamalarına şu şekilde devam etti, “Bölgemizde 30’a yakın TSO örgütü var bunlar AB projeleri kapsamında yüzlerce proje yapmışlar ve ekonomilerine katkı sağlamışlar ama gelin görün ki Çarşamba Ticaret Sanayi Odası hiçbir proje yapmamış” dedi.
Yılmaz Başbakanlığın AB proje uzmanına belli konularda bilgilendirme istediğine dair bir mail attığını dile getirdiği konuşmasında mailin ayrıntılarına ve cevaben gönderilen maile de değindi. Yılmaz, “Başbakanlık proje uzmanına gönderdiğim maili okumak istiyorum. Ticaret ve Sanayi Odası adayıyım çalışmalarımız devam ediyor. Çalışmalarımıza Çarşamba ölçeğinde 30 ticaret sanayi odasının AB projeleri konusunda neler yaptığını inceleyerek başladım. Çarşamba haricindeki Ticaret Odalarının çok ciddi çalışmalar yaptığını gördüm. Bu konuda birkaç sorunun cevaplanmasını istiyorum. AB Türkiye’den her yıl ne kadar para keser. Türkiye her yıl proje karşılığı kesilen paralardan ne kadarını alır. AB hibe projeleri ne demektir. Bu paralar kaç ülkeden kesilir” dedi.
Yemeğe katılan misafirlerine gelen cevap mailini de Paylaşan Yılmaz, “Gelen Cevap mailinde şu bilgiler yer alıyordu; Türkiye yılda yaklaşık ab ye 255 milyon Euro para ödüyor. AB hibe projelerinin anlamı geri ödenmesi beklenmeyen fonlardır. Burada maksat daha iyi bir Avrupa yaratmak için kaynakların verimli kullanılmasına destek sağlamaktır. Kamu kurumu dernek ve kar amacı gütmeyen esnaf odaları ticaret odaları proje ise proje bütçesini %90’ını hibe olarak veriyor. AB tarım ve IPARD projelerine 1 milyar 350 bin Euro bütçe ayırmış” dedi.
Yılmaz konuşmasında bazı TSO örgütlerinin yapmış oldukları AB projeleri karşılığı almış oldukları paralara da değindi. Yılmaz, “Giresun TSO’nun hazırladığı projeler geçmiş ve bu projelerden 9 milyon Euro para almışlar. Balıkesir’in Bandırma ilçesi TSO, Çarşamba ölçeğinde bir ölçeğinde Türk balıkçılık ve su ürünleri sektöründe bir proje yapılmış 500 bin Euro hibe alınmış” diyerek devam ettiği açıklamasında dosya şeklinde farklı TSO’ların tarım alanında yapmış oldukları projeleri ve projeler karşılığı alınan paraları konukları ile paylaştı.
Ticaret ve Sanayi odası başkanı seçilmeleri halinde Proje hazırlayan kurumlara projeleri konusunda destekler sağlayacaklarını ve bu konuda uzman kişilere yönlendirilmelerini sağlayacaklarını dile getiren Yılmaz, “Bu akşam burada tarım ve Ziraat odası üyelerinin desteklerini almak için toplandık. Önemli olan secimi kazanmak değildir seçimi kaybedeni kazanmaktır. Biz kimseyi eleştirmiyoruz. Şimdiye kadar yapılan çalışmalar için herkese teşekkür ediyoruz. Eğer başkan seçilirsek daha iyisini yapacağız. Bunun için yola çıktığımızı tekrar ifade ediyoruz” diyerek sözlerine son verdi.