Samsun Büyükşehir Belediyesi SASKİ Genel Müdürlüğü tarafından yaptırılan ve Karadeniz’in en büyük ileri biyolojik atık su arıtma tesisi olan “Samsun Doğu İleri Biyolojik Atık Su Arıtma ve Derin Deniz Deşarjı Tesisi” inşaatının yüzde 80’lik kısmı tamamlandı.
Samsun Büyükşehir Belediyesi SASKİ Genel Müdürlüğü tarafından büyükşehir sınırları içinde doğu ve batıda olmak üzere 2 adet atık su arıtma tesisi yapılması planlandı. 4 Haziran 2012 tarihinde temeli atılan, şehrin doğu kısmında Organize Sanayi Bölgesi’nde bulunan atık su arıtma tesisi Atakum, İlkadım, Canik ve Tekkeköy arasında kalan bölgenin atık sularının arıtılması için tasarlandı. İlk aşamada yaklaşık 705 bin kişinin atık sularının arıtılmasının amaçlandığı tesis, Karadeniz Bölgesi’nin en büyük ileri biyolojik atık su arıtma tesisi olma özelliğini taşıyor. 75 milyon TL’ye mal olacak ve 30 milyon Euro'su KFW ve Avrupa Yatırım Bankası'ndan temin edilen atık su arıtma tesisinin yapımı bittikten sonra deniz kirliliğinin giderilmesinin yanı sıra Samsun, Karadeniz Bölgesi’nde mavi bayrak sahibi olmayı hak eden tek şehir olma özelliğini taşıyacak.
200 dönümlük bir alana konuşlanan Samsun Doğu İleri Biyolojik Atık Su Arıtma Tesisi ve Derin Deniz Deşarjı Tesisi içersinde 2.5 milyon metreküp su tutulabilecek. Aralık ayında su alınmaya başlanacak tesisin, Mart-Nisan 2014’te bitirilmesi hedefleniyor.
ARITMA TESİSİ KARADENİZ’DE BİR İLK
Tesis hakkında bilgi veren SASKİ Genel Müdürü Coşkun Öncel ise, “Samsun’dan ve Tekkeköy tarafından gelen hatlar ana giriş merkezinde birleşiyor. Buradan tesise giriyor, kaba ızgaradan geçiyor, yağ ve kum tutucuya geliyor. Buradan çıktıktan sonra azot ve fosforun giderilmiş olduğu tanka geliyor. Oradan da sular büyük tanka geliyor. Sular burada bizim bakterilerimiz ile karşılaşıyor. Bakteriler bu pislikleri yiyorlar, yedikten sonra tekrar çöküyor. Burada 20 gün civarında sular bekletiliyor. Daha sonra sular son çöktürme dağıtım yapısına geliyorlar. Son çöktürme dağıtımından sonra tanklara gelen sular dinlendiriliyor. Pisliği yiyen bakteriler ve çamurlar dibe çöküyor. Dibe çöktükten sonra çamurlar ‘çamursusuzlaştırma’ dediğimiz üniteye geliyor. Burada sulu olan çamur iyice yüzde 25 - 30 konsantrasyonlu bir sıvı haline geliyor. Daha sonra arıtılmış olan sular, derin deniz deşarjı hattına gelerek denizin 2 bin 450 metre açığına ve 24 metrede dibine arıtılmış su deşarj ediliyor. Ön çöktürmeleri, son çöktürmelerin bir tanesini, areorebik tankların da iki tanesini yapmıyoruz. Yapmış olduğumuz bu tesisin kapasitesi 2020’lilere kadar yeterlidir. Çıkacak suyun ve çamurun analizleri yapıldıktan sonra ikinci kısmın yapılması devam edecek. Bu ikinci kısımda eğer çamurumuzun etrafı ve karbon miktarı iyi çıkarsa bu atık su arıtma tesislerinde enerji elde edeceğiz ve tesisin yüzde 50 - 70 arasındaki elektrik giderlerini de karşılayacağız. Bu tesisimiz, Karadeniz’de en büyük atık su arıtma tesisimizdir. Bu tesisimiz KFW ve Avrupa Yatırım Bankası’ndan temin ettiğimiz kredilerle yapılmaktadır. İkinci kısmı herhangi bir şey olmazsa kendi öz kaynaklarımız ile yapacağız. Bu tesis kuru hava debisi 105 bin metreküp olan bir tesistir. Yağışlı hava debisi 120 bin metreküptür. İlave ikinci etaptan sonra bunlar 180 bin metreküp/güne kadar arıtma kapasitesine sahip olacaktır” diye konuştu.