Çarşamba ilçesi Ahubaba Mahallesi’nde roka üretimi yapan Olcay Sakar’ın serasında, Çarşamba Ziraat Odası Muammer Aydemir incelemelerde bulundu.
Çarşamba ilçesi Ahubaba Mahallesi’nde Karadeniz’in en büyük roka seracılığını yapan Olcay Sakar, roka satışının her geçen gün arttığını söyledi. Ziraat Odası Başkanı Muammer Aydemir, roka hasadını incelemelerde bulunarak “Bizim çiftçimiz para kazandıran şeyi bilip yapıyor.” Dedi.
“Çok profesyonel bir ekim yapmış”
Tarım ve Orman Bakanlığı destekli proje ile 8 bin metrekarelik serada roka yetiştiren çiftçi Olcay Sakar’ın profesyonel iş yaptığını söyleyen Çarşamba Ziraat Odası Başkanı Muammer Aydemir, “Bu tesis Tarım Bakanlığı’nın %50 desteklemesi ile kurulan Çarşamba’nın en büyük serası. Olcay bu konuda tecrübeli ve işini bilen bir çiftçimiz. Tabi bunun başlangıcında maydanoz, marul gibi değişik ürünler yaptı. Marketlere satış yapıyor. Tabiki girdi maliyetleri biraz fazla olduğu için zorlanıyor ama bu tesis 3 yıl önce başladı. Zamanla daha da düzelecek. Şuanda çok profesyonel bir ekim yapmış. Belki de Karadeniz Bölgesi’nin en büyük roka serası. Olcay kardeşimize işinde başarılar, bol bereket ve kazanç diliyorum.”Şeklinde konuştu.
“Çiftçimiz para eden her şeyi biliyor yapıyor”
Hangi ürün yüksek gelir elde ederse çiftçinin o işe yöneldiğini belirten Başkan Aydemir, “Bizim Çarşamba ovamız genelde fındığa dayalı bir bölge. Sera olursa Çarşamba ovası açısından gelir düzeyinin yüksek olması lazım. Bölgede fındık fiyatı yüksek olduğu için ağaçtan yapılan seralarımız kaldırılıyor. Daha önceden fındığa alternatif ürün olarak kiviyi göstermiştik ama sebzede kazandırdığı zaman yapılsın istiyoruz. Bizim çiftçimiz para eden her şeyi biliyor yapıyor. Önemli olan kazandırması. Şuan fındık güzel para olduğu için fındık bahçelerine gidip baktığınızda çok güzel bahçelenmiş göreceksiniz. Aynı şekilde roka da gelir elde ettiği zaman çiftçimiz pırıl pırıl çalışıyor. Toptan olarak verdiği için fiyatları ortalama 1,5 – 2 TL civarında.” İfadelerini kullandı.
“250 milyonunu devlet karşıladı”
Yaklaşık 15 yıldır seracılık işi ile uğraşan ve Karadeniz’in en büyük roka üretimini yapan çiftçi Olcay Sakar, “Bu işi 15 yıldan beridir yapıyorum. Ortalama 12 ay boyunca roka yetiştiriyorum. Satış yaptığım 7 – 8 tane şube var. Bunun içerisinde zincir marketler, hal ve manavlarda var. Ortalama yıllık 500 bin civarında üretim yapıyorum. Bu serayı kuralı 3 yıl oldu. Devlet bize güzel bir imkan sağladı destek verdi. Allah razı olsun. Hibe desteği, mazot ve gübre desteği veriyor. %50 hibe desteği verdiği zaman yapmıştım ben bu desteği. O zamanın parasıyla 500 milyonluk bir yatırımdı. 250 milyonunu devlet karşıladı geri kalanını kendi cebimden karşıladım.” Şeklinde konuştu.
“Karadeniz’de tek ben varım”
Karadeniz Bölgesi’nde ki vatandaşların rokaya talep yoğunluğu oluşturması üzerine yıl boyunca roka üretimi yaptığını aktaran çiftçi Sakar, “8 bin metrekare civarında alanım var. Karadeniz Bölgesi’nde ekimini ciddi anlamda çok yapan tek ben varım. Bu işe ilk girdiğimde 500 ya da bin adet alıyordum. Şuan ise 5 bin civarında sayılara ulaştım. Bu da Karadeniz, bunu tamamen biliyor yiyor. Vatandaş sürekli istedikçe bizde sürekli üretimini yapıyoruz.” Dedi.
Çiftçi Olcay Sakar, yıl boyunca üretimini yaptığı roka haricinde başka ürünler de yetiştirmeyi düşünüyor.
HABER: Yağmur AYAN – İrem BAL