Karadenizin en önemli gelir kaynaklarından biri olan fındık hakkında konuşan Mustafa Sonkaya, fındık fiyatları, rekoltesi, gübresi gibi konulara dikkat çekti. Piyasanın 54-55 bandında ilerlediğinin söyleyen Sonkaya, rekoltenin düşük olması dahilinde fındık fiyatlarının çıkabileceği üstünde durdu. Hava şartlarının fındığı etkilediğini aktaran Mustafa Sonkaya, fındığa şubat ve mart aylarında dikkat edilmesi gerektiğini söylerken fındığa dair her noktaya da değindi.
“HAVALAR SOĞUK GİDERSE FINDIKTA CİDDİ REKOLTE KAYBI OLMAZ”
Fındığın iklim şartlarından etkilendiğinin söyleyen Mustafa Sonkaya: “Fındık piyasası 54-55 bandında serbest piyasada hareket ediyor. Zaten fındığın piyasada ilk açılış dönemi 2,85 dolardan başlıyordu şu anda da 2,95 dolar bandında. Önümüzdeki süreçte fındıkla ilgili beklenti toprak mahsullerinin piyasaya mal sürmesi ile ilgili olduğu kadar, hava şartlarına da bağlıdır. Eğer 2023 rekoltesi düşük olursa fındık fiyatları bir miktar daha çıkabilir. Şayet 2023 rekoltesi çok olursa fiyatlar bu düzeyde devam edebilir. En önemli unsurlardan biri de toprak mahsullerinin elindeki ürünü satıp satmamasına bağlıdır. Ben satılması gerekli olduğunu düşünüyorum. Çünkü köylünün elinde mal kalmadı esnafta da yeterli derecede fazla stok yok fiyatlar cazip geldi üretici ve esnaf malını satmış oldu. Tahminimce fiyatlar düşmez. 52 randıman fındık 60’ı bulmaz. Fındığa en fazla zarar verecek ay şubat ve mart aylarının iklim şartlarıdır. Şubat ve mart ayları soğuk giderse fındıkta ciddi rekolte kaybı olacağını düşünmüyorum.
AMONYUM-SÜLFAT GÜBRESİNE DİKKAT!
Fındığın yetiştirilmesinde en önemli etken olan gübreler hakkında bilgi veren Mustafa Sonkaya, doğru bilinen yanlışlar hakkında şu şekilde konuştu: “Gübre fiyatlarında ciddi bir artış söz konusu olmadı. Geçen yılki fiyatlarla aşağı yukarı aynı. Kompoze gübre atılabilir, dap gübresi atılabilir, yirmi yirmi gübresi, amonyum sülfat gübresi atılabilir. Amonyum sülfat gübresinde insanlar ciddi yanılgıdadır çünkü halk tabiriyle şeker gübresi olarak biliniyor. Aslında teknik anlamı farklıdır. İçerisinde azot, sülfat ve kükürt oranı fazla olduğu için toprakta çözelti işlemini görür ve toprakta daha fazla fayda sağlar. Nisan ayı gübresi yazlık gübre olarak geçer bunlar azotlu, sülfatlı gübrelerdir bunlar Nisan 20 ve Mayıs 10’u gibi atılırsa daha iyi olur.”
HABER: İREM BAL - Yağmur AYAN