Kaymakam Caner Yıldız, "Çarşamba Kılçıksız fileto"

Çarşamba İlçe Kaymakamı Caner Yıldız göreve başladığı günden bu yana gündeme getirdiği projeleri tek çatı altında toplayarak kısa bir söyleşi gerçekleştirdik. Yapmayı düşündüğü projeler için çoğunun hayal dediği konu için Yıldız, "Doğrudur ancak hayal etm

Çarşamba Kaymakamlığına geldiği ilk günde gündeme getirdiği termal sıcak su, doğa ve su turizmi, balıkçılar, deniz turizmi gibi en gözde projeleri hakkında bilgi almak istediğimiz Çarşamba Kaymakamı Caner Yıldız ile Gazetemiz Yazı İşleri Müdürü Erol Şeker, bu projeleri enine boyuna sordu. Kaymakam Yıldız tüm detayları ile konuyu anlattı.

İşte Çarşamba Kaymakamı Caner Yıldız'ın açıklamaları:

EROL ŞEKER : Göreve başladığınızdan günden bu yana ilçe adına birçok projeye imza atacağınızı belirttiniz. Çok proje saydınız ancak biz bu projelerin içinde 4 temel projenizin önem arz ettiğini biliyoruz. Bu projelerden ilk olan Termal kaynakların kullanımını içine alan sıcak su çalışma projesi vardı. Bu proje ne aşamadı bulunuyor, açıklayabilir misiniz?

CANER YILDIZ: Evet ilçeye geldiğimizden bu yana ilk gündeme getirdiğimiz projemiz ve öncelikli projemiz bildiğiniz gibi Termal Enerji Projesi. Jeotermal Enerjinin çıkartılması için uğraşıyoruz. 2 yılda önemli gelişmeler kaydettik. Şu aşamada 1830 metrede 73 derece sıcaklıkta suyu Çarşamba’da TPAO’ya ait kuyu içerisinde tespit ettik. Bu kuyu da TPAO’da ilk defa Türkiye’de Petrol Kuyusunu Samsun Valiliği adına benim imzam ile, Sayın Valimizin de yetkilendirmesiyle İlçe Özel İdareye tahsis edildi.

EROL ŞEKER: Peki Kaymakamım bu suyu yer yüzüne çıkartabilecek misiniz?. Nasıl yapacaksınız?
Kuyunun içerisinde ki 73 derecede ki sıcak suyu mutlaka yeryüzüne çıkartacağız. Esas üzerinde durduğumuz konu bu. Suyu çıkartmak içinde TPAO’ya ait sondaj makinaları ile özel bir yöntemle çıkartılıyor. Kuyudan petrol çıkmadığı için üzeri betonla kapalı durumda bulunuyor. Biz termal suyu çıkartabilmek için bu atılan betonu kaldıracağız. Betonun altında ki var olan termal suyu yeryüzüne çıkartacağız. Şuan bu durumla uğraşıyoruz. 50 bin dönüm arazi arama yapabilmek için Özel İdareden Jeotermal Arama Ruhsatını aldık.

EROL ŞEKER: Bu işin uzamasının nedeni tek TPAO ile çalışmadan mı kaynaklanıyor yoksa özel şirketleri de düşünüyor musunuz?

CANER YILDIZ: Burada ki su sadece MTA ve TPAO’nun yaptığı çalışmaların dışında, ODTÜ’den getirdiğimiz hocalarımız da Çarşamba Ovası’nın su sıcaklığının 73 derecede olmadığını, sıcaklığın100 derecenin üstünde olduğunu söylüyorlar. Kuyu da tesadüfen açılmış bir kuyu. Aslına bakarsanız açılan bu kuyu Petrol için açılan bir kuyu. Çarşamba’nın kuzey bölümlerinde su sıcaklığının 100 derecenin üstünde olduğu da belirtiliyor.Böyle olursa yeni kuyular açılacaktır. Su yeryüzüne çıktığında sıcaklıkta 3-5 derecelik bir düşüş oluyor. Günümüzde bu sıcaklığın altında birçok ilçede konutlar bu enerjiye sahip. Bunlar Simav, Sarayköy, Bergama, Balçova. 70 bin konut bu enerjiden faydalanıyor. Bu enerjiyi çıkardığımızda turizmde seralar da kullanacağız. Termal Enerjide çok ümitliyiz. İnşallah kısa zamanda sonuca ulaşacağız.

EROL ŞEKER: Termal Enerji konusunda ki aşama bu noktada olduğuna göre ve hedefe ulaşılmak üzereyiz demektir. Peki termal enerjiyle birlikte gündeme  bağlantılı olarak ikinci sırada bulunan Turizm çalışmaları var bu konuda neler söyleyebilirsiniz?

CANER YILDIZ: Evet diğer konumuz Turizm. Aslında turizm ve termal enerji birbiri ile gerçekten çok yakın ve bağlantılı konular. İlçemizde müthiş sahil hattımız var. 52 km uzunluğunda, 300-400 metre derinliğinde ince kum var. Bu kumda Türkiye’de az bulunan mineraller var. Daha önce de açıkladığım gibi bu sahil bandımızda ki kumlarda Bakır,Mangan, Demir olması gereken miktar kadar var.

EROL ŞEKER: Evet geçen aylarda cinsel gücü arttırdığı yönünde yaygın basında da gündeme Çarşamba'yı getirdiniz. Bu konuda gelişme var mı?Termal

CANER YILDIZ: Evet Çarşamba için bu güne kadar yapılamayan bence en güzel reklam ve en güzel girişim bu olmuştur sanırım. Güzel gelişmeler var ve olmaya da devam edecek. Bahsettiğimiz sahil bandımızda bulunan mineraller turizm dışında sağlık sektöründe kullanılabilir. Hocalarımızın uluslar arası makalelerinde  belirttiği bir konu var. Mangan ile temas eden vücutta özellikle erkeklerde cinsel yaşamı olumlu yönde etkilediğini söylüyorlar.Bir de moral düzgünlüğü sağlıyor.Bilim adamları ayrıca moral düzensizliği olan bir kimsenin mangan olan bir yerde gezmesi halinde moralinin düzeldiğini belirtiyorlar. Böylelikle çok değişik bir sahilimiz var.

EROL ŞEKER: Sahil bandında ki proje ne aşamada. Tesislerin yapılması ve turizme kazandırılması ne zaman olacak tahminen sizce?

CANER YILDIZ:  Bu sahilin 1600 dönümlük bölümünü, Denizler Köyü, Hürriyet Durusu dahil olmak üzere biz buranın Maliye Bakanlığı’ndan 10 yıllığına İlçe Kaymakamlığı olarak kiralamayı talep ettik. Maliye Bakanlığımızda, Başbakanlığın onayı ile bunu uygun gördü. Projeleri hazırladık, Bayındırlık Bakanlığı’nın onayına gönderdik. Onlarda onaylandıktan sonra ilk etapta Ahşaptan büfeler, restoranlar, duşa kabinler, tuvalet yerleri yapacağız. Sahili bu projeleri gerçekleştirdikten sonra açacağız. Ama en çok düşündüğümüz ve kesinlikle hedefimiz 2014 yılı Mayıs ayı itibari ile turizm yönünden bu bölgede çok güzel patlama bekliyoruz.

EROL ŞEKER: Bu iki proje de ilk başlar da hayal olarak nitelendiriliyordu. Peki bu projelere ek olarak yine birbiri ile ilişkili olan Deniz ve balıkçılık konusunda ki projeniz var. Bu nedenle bir Kooperatif bile açılmasını sağladınız. Bu konuda ki düşünce ve görüşleriniz nelerdir?

CANER YILDIZ:  Termal enerji, doğa ve sahil turizmi projelerimizin arkasından evet gerçekten en önemli projelerimizden bir diğeri ise  balıkçılık projemiz. Bu projemizde balıkçılıkta burada çok büyük değer taşıyor. Bu konuyla ilgili Hürriyet Beldesi’nde 30’u aşkın balıkçımız BALIKÇILIK KOOPERATİFİNİ kurdular. Sadece kooperatifin kurulması sayesinde yıllardır bu meslekle uğraşan ama emeğinin karşılığını alamayan balıkçılarımız geçmiş yıllarda denizde bin bir zahmetle taptıkları av sonrasında alınan balıkların kasasını geçen senelerde 35 TL’den sattıklarını belirtiyorlardı. Ama kooperatif kurulduktan sonra bu yıl balıkların kasasını 150 TL’den satıyorlar. Projenin henüz ilk adımında bölge insanımızın karını, geçim standardını ve karşılığını siz düşünün.

EROL ŞEKER: Peki bu kadarlık bir çalışma ile bu iş kalacak mı?. Yoksa tam tersine tesisleşmeye gidilmesi düşünülüyor mu?

CANER YILDIZ:  Hayır elbette ki bu kadarla bırakılmıyor. Aksine şimdi de o bölümün kiralanmasıyla ilgili başvurularda bulunacağız. Balıkçılık Kooperatifine 790 dönümlük araziye kiralama talebinde bulunduk. Oralara tesisler yapılacak. Balıkçı barınakları yapılacak. Bunu ya Demirli köyünde ya da Hürriyet Beldesi’nde yapılacak. Mühendisler nereyi uygun görürlerse oraya yapılacak. Bir yerde Deniz Turizmi’nin kapılarını da açmış olacağız.Yaptığımız barınaklar ile Turizm amaçlı kullanımlar artacak.

EROL ŞEKER: Bu projeler ilk başlar da hayal olarak nitelendiriliyordu. Zor ve uzun çalışmalar gerektiren çalışmalardı ve bunu bazılarına göre yavaş bazılarına göre ise hayalken bu aşamalara getirdiniz. Bunlarla uğraşırken durup dururken bir de yıllardır gündem de olan ama somut bir adım atılamayan Organize Gıda Sanayi Bölgesi projesini gündeme getirdiniz. Bu nereden çıktı ve çok gerekli mi?. Çarşamba tarımının hali ortada neden gerek duydunuz?

CANER YILDIZ: Çarşamba Ovası Türkiye'nin sayılı ovalarından birisi konumunda. Samsun'da biliyorsunuz Organize sanayi bölgesi var ama artık cevap veremez hale gelmiş. Bu bölgede hemen tüm taşımacılık yolları mevcut. İş adamlarının gözde merkezi Çarşamba neden olmasın. Çarşamba çiftçisi, esnafı, iş adamı neden kazanmasın. Bu konular kadar önemli bir konu da Çarşamba’ya Organize Sanayi Bölgesi kurabilmemiz şarttı. Bunu da Gıda ihtisasına dayalı olarak gerçekleştirmeyi düşünüyoruz. Bu gün  Samsun’da Gıda İhtisas Organize Sanayi Bölgesi dolmuş vaziyette dediğim gibi. O nedenledir ki yatırımcılar yeni yerler arıyorlar. Şuan da en uygun yerde Çarşamba görünüyor.

EROL ŞEKER: Peki bu projede kimlerle hareket ediyorsunuz. Gerçekten bu isimler de sizin kadr istekli ve arzulu mu?. Son aşama ve durum nedir?

CANER YILDIZ: Bu konuyla ilgili Çarşamba Ticaret Odası Başkanımız Ahmet Yılmaz, Çarşamba Belediye Başkanımız Hüseyin Dündar ile beraber epey çalıştık ve çok yol kat ettik. En uygun yer olarak da Çarşamba Şeker Fabrikasının özelleştirme dışında kalan 900 dönümlük Devlet Hazinesine kalmış bir yeri var. Bunun yanında aynı bölge de orman vasfını yitirmiş arazileri var. Hepsi toplamda 1500-2000 dönümlük bir arazi oluyor. Bu arazi deyim yerindeyse Kılçıksız fileto. Böyle bir araziyi devlet yada müteşebbis sanayici parasını vererek kamulaştırmayı denese imkanı yok alamaz. Eğer alabilirsek bu arazi parsellenecek. Sonra da dönüm başına değer biçilerek sanayicilere yatırımcılara satılacak. Bölgenin tüm alt yapısını müteşebbis heyet getirecek. Bu bölümde en az 25-30 tane fabrika kurulur diye tahmin ediyorum. Bu fabrikaların kurulmasıyla birlikte 6000 işçiyi istihdam etmiş olacağız. Çarşamba’da bu rakam hem ekonomiyi rahatlatacak, hem de işsizliğin neredeyse belini kıracak.

EROL ŞEKER : Sayın Kaymakamım Çarşamba adına bu kadar güzel projeleri gerçekleştiriyorsunuz. Halkın tepkileri sizce nasıl? Memnun musunuz?  Halk bu projelere çok duyarlı mı, yoksa hayal olarak nitelendirerek görmezden mi geliyorlar?
CANER YILDIZ:
Gerçekleştireceğimiz projeler halk içinde konuşuluyor ama günümüzde sosyal medya çok iyi. Bu projeler sosyal ağlarda yayınlanıyor. Buralardan vatandaşların yorumlarını çok sık alıyoruz. Şu ana kadar hiç olumsuz yorum almadık. Tabi ki vatandaş neticeye bakıyor. İnşallah hızla icraatlarımızı gerçekleştireceğiz. Zaten konuşulan projelerde de pek çok mesafe kat ettik. Balıkçılıkta, jeotermal enerjide, turizm de.2014’de Organize Sanayi ile birlikte ilk adımları gözümüzle görmüş olacağız.

 

EROL ŞEKER: Halk yapılanlardan gayet memnun. Geriye devlet ve siyaset ayağı kalıyor. Devlet ve siyaset yanınızda mı? Size sonuna kadar yardımcı oluyorlar mı? Yoksa desteğe başlayıp bırakıyorlar mı ?

CANER YILDIZ: Tabi biz burada gelip geçiciyiz.Hakkın ve halkın yanındayız. Yanlış bir şey yapılacağının kanaatinde değilim. Bu bağlamda devlette, siyasette bizi destekliyor. Milletvekillerimiz bize çok yardımcı oldular. Özellikle ismini belirteceğim. Sayın Cemal Yılmaz Demir Jeotermal konusunda önümüzü açtı. Alamayacağımız izinleri aldı. Bu aşamaya getirdik. Şuan da Çarşamba’ya yaptıklarımız çoğu kapıları açmış olacak. Yeni tesisler, yeni alanlar gelmiş olacak böylelikle.

EROL ŞEKER: Sizin için hayalleri geniş, çok hayal eden ve çalışan bir Kaymakam olduğunuz söyleniyor. Ne diyorsunuz.?

CANER YILDIZ: Evet. Doğrudur. Hayal etmeden hiçbir şey yapılamaz.İşin yarıdan fazlası hayaldir. Hayal kuramazsanız hiçbir işi yapamazsınız.

EROL ŞEKER: Son olarak Siyasette hayaliniz nelerdir. Ne düşünüyorsunuz?

CANER YILDIZ: Benim siyasetle alakam yok. Şuanda icra ettiğimiz görev de bir siyasettir. Devlet yönetimi siyaset kapsamının içine giriyor. Parti olarak siyasette de arkadaşlarla uyum içerisinde çalışıyoruz zaten. Belediye Başkanlığı düşüncem de yok. Ben makamımdan memnunum. Önemli olan hayır duası alabilmektir. İyi anılmaktır. Siyaset hoşlandığım bir konu ama yer olarak başka coğrafyalarda düşünebilirim.

EROL ŞEKER: Sayın Kaymakamım bize ayırdığınız zaman nedeni ile çok teşekkürler. İlk başlarda hemen herkesin hayalperest dediği isim olarak bu projelerin birer birer hayata geçmesine ramak kaldığı bu günlerde artık "Hayaller gerçek olur" diyebiliriz bu dakikadan sonra. Gerçekten müthiş yatırımlar, projeler. Halk istedikten sonra neden olmasın. Verdiğiniz tüm çalışmalara ve emeğe halkımız adına bir kere daha çok teşekkür ediyorum.


 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Çarşamba Haber Haberleri