Ziyaret sonrası, meclis toplantı salonunda,Kaymakam Caner Yıldız’a, odanın faaliyetlerini ve Çarşamba Ovasıyla ilgili, değerlendirmelerini, bir sinevizyon gösterimi eşliğinde yapan, Başkan Kefeli “Türkiye’nin dört büyük ovasından birisi üzerinde kurulan ilçemizin, ekonomisi de tarıma dayanmaktadır. Ancak yüksek potansiyeline rağmen, tarımdan yeterince gelir elde edemediğimiz de aşikârdır. Tarım sektöründe ülkemiz genelinde olduğu gibi temel sorunlarımız olmakla birlikte, en önemlisi pazarlama sıkıntılarımızdır” dedi.
‘Çarşamba Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgesi bir an önce kurulmalıdır’
Üretim istatistiklerine bakıldığında, bölgedeki en çok sofralık domates, taze fasulye, biber, patlıcan salatalık gibi sebzelerin, Çarşamba Ovasında üretildiğini vurgulayan Başkan Kefeli,” Ancak bu ürünlerimiz işlenemediğinden, ihraç edilememekte ve iç piyasada maliyetinden düşük fiyatlara satılmaktadır. Dolayısıyla, İlçemizdeki en önemli eksiğimiz, bu tesislerin kurulabileceği bir Organize Sanayi Bölgesidir. Odamız tarafından yapılan girişimler sonucunda, 2001 yılı yatırım planına dâhil edilen, ancak; ilçemizdeki mutlak tarım arazileri nedeniyle bir türlü alan tahsisi yapılamayan, Çarşamba Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgesi bir an önce kurulmalıdır” dedi ve sözlerine şöyle devam etti.
“Yoğun girişimlerimiz sonrasında, Samsun-Çorum Tokat Planlama Bölgesi 1/100.000 ölçekli Çevre Düzeni planında, Çarşamba OSB, Tarımsal Sanayi ve Hayvancılık faaliyetleri için alan belirlenmiş olması, ilçemiz adına olumlu bir gelişmedir. Bu projemizin gerçekleşmesi halinde, istihdama büyük çapta katkı sağlanacaktır. Çarşamba için yapılacak her türlü çalışmaya, Ticaret ve Sanayi Odası olarak, gereken desteği vermeye hazırız” dedi.
‘Ürünlerimizi, hizmetlerimizi satmamız için öncelikle marka olmamız gerekiyor’
Ticaret ve Sanayi Odası mensuplarıyla bir araya gelmekten duyduğu memnuniyeti dile getiren Kaymakam Caner YILDIZ “Göreve başlayalı yaklaşık iki ay oldu. Ben de Çarşamba’yı tanımaya çalışıyorum. Beni ziyaretinizde de belirtmiş olduğum gibi, Çarşamba, her yönüyle çok yüksek potansiyele sahip olan bir yer. Ancak; bu potansiyelin çok azını kullanıyoruz. Şimdi bize düşen, hep birlikte ve el birliğiyle, Çarşamba ilçesini Karadeniz’in yıldızı yapmaktır. Bunu başarabilmemiz için iyi bir politika ve planlamaya ihtiyacımız vardır. Öncelikle marka olmayı, ön plana çıkarmak lazım. Ürünlerimizi, hizmetlerimizi satmamız için öncelikle marka olmamız gerekiyor.
Bana göre insanların şirketlerin bir hedefi olduğu gibi, şehirlerin de hedefleri olmalı. Bu hedefleri de belirlerken, siyasi partilerimizin, belediyelerimizin ve en başta da Ticaret ve Sanayi Odamızın görüşlerinin alınarak, yol, yöntem ve planların oluşturulması gereklidir. Şehrin geleceğiyle ilgili bu planlamanın yapılması şarttır. Yoksa şurada bir arsa buldum oraya, okul kampüsü yapalım, yok sağlık merkezi yapalım gibi eski alışkanlıklarımızdan vazgeçmemiz gerekiyor.
Az önce Sayın Başkanım ne güzel ifade ettiler, 1/100.000 ölçekli onaylanmış çevre düzeni planında, Organize Sanayi Bölgelerinin yerleri belirlenmiş. Bunların gerçekleştirilmesi için uğraşmalıyız. Benim iki ay içerisindeki izlenimlerimin başında Çarşambanın bir tarım kenti olduğu gerçeği yer almaktadır. Bu öncelikten vazgeçmemiz mümkün değil. Türkiye’de tarımsal gelirin büyüklüğü açısından Çarşamba 7. sıradadır. Tam bir altyapısı da olmadığı halde, bu sıralamada düşünün Adana, Antalya, Mersin, Bursa gibi büyük illere rağmen yedinci sırada olmamız, çok ciddi bir üretim merkezi olduğumuzun en önemli göstergesidir. Birde bu altyapıların, yani sulama kanallarının, Gıda ve benzeri OSB’lerin tamamlandığını düşündüğümüzde, ilk 3’e girmemiz işten bile değildir.
Diğer taraftan İlçemizde Jeotermal kaynakların bulunduğuna olan inancım halen devam etmektedir. MTA’dan teknik ekip getirttim ve incelemeler yaptırdım, arkadaşlar raporlarını hazırlayıp bize sunacaklar. Bu jeotermal kaynaklarımızın ekonomik değeri yüksek ise, Çarşamba’yı kimsenin tutabilmesi mümkün değildir. Çarşamba Şeker Fabrikası, diğer 5 fabrikayla birlikte özelleştirilmeden önce, Sayın Bakanımız Suat Kılıç, 980 dönüm arsanın, fabrika sahasından ayrılarak, hazineye devredildiğini açıkladı. Bu çok önemli bir gelişmedir. İşte bu arazinin üzerine, jeotermal enerjiyle ısıtabileceğimiz, sera organize sanayi bölgesini, gıda ve tarıma dayalı ihtisas organize sanayi bölgelerimizi kurabiliriz..
Elbette ki sadece tarımla da olmaz. Turizmde, artık şehirlerin kalkınması için olmazsa olmazıdır. Çarşambamız turizm sektöründe de bir marka olabilir. Hürriyet beldesi, Çaltı, Kumtepe, Durusu, müthiş doğal güzelliklere ve tertemiz plajlara sahip sahillerimiz. Bu bölgede en azından bir gençlik kampı kurabiliriz. Yine Yeşilırmak üzerinde denize kadar tekne gezintileri, yapabiliriz” dedi. Toplantıya yönetim kurulunun yanı sıra, meclis, disiplin ve meslek komiteleri başkan ve üyeleri katıldı.
HABER MERKEZİ