15 yabancı gazetecinin katıldığı toplantıda Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, küresel barış için dünya gençlerinin içinde yer alacağı bir barış gemisini Akdeniz’e kıyısı olan ülkelere göndereceklerini açıkladı. Dünya gençleri kendi ülkelerinin liderlerinden aldığı barış mektuplarını gittikleri ülkelerin devlet ve hükümet başkanlarına iletecek.
Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın Medya Derneği ve Maltepe Üniversitesi ile ortaklaşa düzenlediği “Genç Gazeteciler İslamofobi’yi Konuşuyor” paneli İstanbul’da yapıldı. Toplantıya Türkiye’nin 15 ünlü gazetecisinin yanı sıra CNN, BBC, The Guardian, Telegraph gibi 15 ünlü gazeteci katıldı.
Birand’a ithaf etti
Bakanlığın düzenlediği etkinliğe moderatör olarak katılacağını bildirmesine rağmen bir süre önce hayatını kaybeden Mehmet Ali Birand’ın yokluğunu ilk fark eden ise Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç oldu. Bakan Kılıç, panelde yaptığı konuşmayı geçtiğimiz hafta hayatını kaybeden Mehmet Ali Birand’a ithaf etti. Twitter’den bir mesaj yayınlayan Bakan Kılıç, “İslamafobi Genç Gazeteciler Buluşması’nın moderatörü Mehmet Ali Birand olacaktı. Deneyimlerini gençlerle paylaşacak ve sevgi çağrısı yapacaktı. Karalama kampanyalarına karşı çıkacak, İslamofobi konusunda bizimle omuz omuza olacaktı. Ama ömrü vefa etmedi. Allah Rahmet eylesin” değerlendirmesinde bulundu.
800 barış elçisi
Panelde konuşan Bakan Kılıç, “Evrensel barışa gençlik hareketleri üzerinden çok daha kalıcı uzlaşı ve hoşgörüye dayalı katkılar sunmak istiyoruz. İslam düşmanlığına ilk olarak Medeniyetler ittifakı projesi ile karşı çıktı. Bundan sonra uluslararası oturumlarla çalışmalarımıza devam edeceğiz. Yaz aylarında Avrupa-Akdeniz gençlik gemisini Akdeniz’de seyrü sefere çıkaracağız. İstanbul’dan 800 genç aynı gemiyle yola çıkacak. Ortadoğu’nun farklı inanç ve etnisitelere dayalı gençlere, değişik limanlara uğrayacak, uğradığı her limanda farklı renkli ve hoşgörüye dayalı temaslarda bulunacak. Dünya gençleri İstanbul’dan başladıkları yolculuklarına İzmir’de son verecek. Bu gemide bulunan 800 gencin hangi ırktan, inançtan olduğuna, pasaportunda hangi ülkenin bayrağını taşıdığına da kimse bakmayacak. Çünkü bu gençler evrensel barışa küresel hoşgörüye insan olmanın erdemine ve medeniyetlerin ittifakına hizmet etme düşüncesiyle bir gemide olacaklar” dedi.
Dünya gençleri aynı gemide
Bakanlığın hazırladığı projeye G-20 ve İslam İşbirliği Teşkilatı üyesi 17 ülkeden gencin katılacağı öğrenildi. İstanbul’da buluşacak olan dünya gençleri “Türkiye Akdeniz Barış Gemisi” ile Akdeniz’e kıyısı olan ülkeleri ziyaret edecek. ‘Hepimiz aynı gemideyiz (We are all on the same both) mesajını taşıyacak olan dünya gençlerinin ilk durağı Lübnan’ın Başkent’i Beyrut Limanı olacak. Beyrut’un ardından Mısır’ın İskenderiye limanına konuk olacak olan gençler daha sonra Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ndeki Girne Limanı’nı demir atacaklar.
Dünya gençleri ülkelerinin devlet ve hükümet başkanlarından alacakları barış mektuplarına ziyaret ettikleri ülkelerdeki devlet ve hükümet başkanlarına iletecekler. ‘Barış ve huzur dolu bir geleceğin teminatı gençlerdir’ mesajını Akdeniz’e kıyısı olan ülkelere mektuplarla ulaştıracak olan gençler, daha sonra başka ülkeleri de aynı şekilde ziyaret edecekler.
Bakan Kılıç: İslam barış ve kardeşliktir
Genç Gazeteciler ve İslamofobi panelinde konuşan Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, İslamofobi’nin küresel bir sorun olduğunu ifade ederken, “Bugün attığımız adımla küresel barış teorilerine gençliğin enerjilerini aktarmayı hedefliyoruz. İslam’ın doğrularınını küresel barışın öncü kavramları olarak gençlere kazandırmayı hedefliyoruz. İnancı, dili, dini, ırkı ne olursa olsun İslam’ın temsil ettiği kavramları anlayan nesillerle kendi inancının barışa ve sevgiye dayanan kavramlarını anlatan nesillerle çok daha güçlü çok daha sağlıklı şiddetten, terörden, kavgadan çok daha uzak bir dünyayı inşa edebileceğimize inanıyoruz. 61. Hükümet olarak İslam’a yönelik bütün negatif yakıştırmaları her türlü zeminde reddettik reddetmeye devam ediyoruz. İslam’ın kelime kökü selamdır. Dolayısıyla İslam barıştır. İslam kardeşliktir, İslam hoşgörüdür, İslam özgürlüktür, İslam hukuktur, İslam adalettir, İslam karıncanın hukukunu bile korumayı hedefleyen inanç sisteminin adıdır. Kuşu ölen bir çocuğa taziye ziyareti yapmayı düşünecek kadar şefkat ve merhamet sahibi bir peygamberin dini kavgayı, şiddeti, terörü desteklemesi düşünülemez” diye konuştu.