Bayram tatili nedeniyle açılışı 28 Eylül'e ertelenen yeni eğitim-öğretim yılı öncesinde veliler, tatil sonrası çocuklarının kırtasiye masraflarını karşılama telaşına düşecek. Her eğitim-öğretim yılı başlangıcında olduğu gibi bu yıl da veliler, ellerindeki uzun ihtiyaç listesiyle kırtasiye dükkanlarını doldurup çocuklarının ihtiyaçlarını, bütçelerine en uygun şekilde yerine getirmeye çalışacak. Tek tek düşünüldüğünde birçok kırtasiye ürününün fiyatı makul gibi gözükse de vatandaşlar, en az 200 liralık masrafı üstlenmek zorunda kalacak.
Bu ay cirolarda artış beklenmesi nedeniyle esnafın ödemelerin genelde 30 Eylül'e göre ayarladığını dile getiren Şimşek, "Okulların açılışının 28 Eylül'e ertelenmesi, borcu olan esnafı olumsuz etkiledi. Okullar 28 Eylül'de açıldığı zaman esnaf iki günde borcunu nasıl ödeyecek?" dedi. Kırtasiye ürünlerinin fiyatlarına değinen Şimşek, büyük marketler ve alışveriş merkezlerindeki kırtasiye malzemelerinin, diğer yerlere göre daha pahalıya satıldığına dikkati çekti.
Tanınmış markalardaki fiyatlarda ise yarı yarıya artışlar yaşandığına dikkati çeken Bilgin, "Bu yıl kırtasiyeciler ödemelerinde sıkıntı yaşayacak. En kötü yılımız olacak diye düşünüyorum" değerlendirmesini yaptı.
Kırtasiye malzemelerinde ürün güvenliğine dikkat
Öte yandan kırtasiye ürünlerinin fiyatları kadar bu ürünlerin malzemelerinin, sağlık açısından risk taşıyıp taşımaması da önem arz ediyor.
Türk Standartları Enstitüsü (TSE) yetkilileri, bu konuda velileri uyarırken, güvenlik standartlarına uygun üretilmeyen ürünlerin, sağlığı bozabileceğine işaret etti.
Yetkililer, kırtasiye araç gereçlerindeki boyalar, silgi ve kalemlerdeki kimyasallar, koku veren kimyasal maddelerin çeşitli rahatsızlıklara yol açtığını hatırlatarak, satın alınacak ürünlerde TSE markasının aranması gerektiğine işaret ettiler.