2014 yılında faaliyete geçen KİTAM'da ileri analiz cihazlarının yer aldığı laboratuvarlar bulunuyor. Bölgesel, ulusal ve uluslararası kalkınmaya yönelik her türlü çok disiplinli araştırma ve Ar-Ge çalışmalarının yapıldığı KİTAM'da eğitim ve test/analiz hizmetleri veriliyor. KİTAM'da biyoteknoloji, malzeme, görüntüleme ve karakterizasyon ile otomasyon birimlerinden oluşan 22 laboratuvar 5 sistem odası, konferans salonu ile araştırmacılara hizmet sunuyor. KİTAM’ın kar amacı gütmeyen ticari bir kuruluş olmadığının altını çizen KİTAM Müdürü Prof. Dr. Orhan Büyükgüngör, KİTAM’ın araştırmacılara destek amaçlı devlet tarafından açılan bir kurum olduğunu söyledi. KİTAM’da araştırmacıların ihtiyaç duyduğu bütün araç gereci bünyesinde barındırdığını söyleyen Büyükgüngör, araştırmalardan sadece sarf malzemelerinden cüzi bir miktarın alındığını, bu miktarların KİTAM’ın ‘http://www.omu.edu.tr/tr/arastirma/kitam-merkez-lab’ adresinde mevcut olduğunu anlattı.
Büyükgüngör, "Talep konusunda istediğimiz düzeyde değiliz. Sanayi, belediyeler, kurumlar araştırmalarını burada yapabilir. Burası bütün araştırmacılara açık kapsamlı bir kurum. Özellikle sanayicilerimize ürettikleri malzemelere kalite testi konusunda yardımcı olabiliriz" dedi.
"Merkezimiz, üst düzey teknik donanıma sahip"
OMÜ’de yeni bir merkez olduklarını belirten KİTAM Müdürü Prof. Dr. Orhan Büyükgüngör, "Çağın gereklerine uygun sistemlerle donatılan KİTAM merkez laboratuvarının üniversitemiz ve ülkemizin ihtiyacı olan nitelikli araştırmalar yapmak, eleman yetiştirilmesine katkıda bulunmak, bölgemizde çeşitli devlet ve özel kurumlarının Ar-Ge çalışmalarına ve analiz taleplerine cevap verebilecek nitelikte modern bir laboratuvar haline gelmiştir. Merkezimizde yer alan taramalı elektron mikroskobu FEG elektron tabancasına sahip olup hassas biyolojik numuneler düşük voltajda görüntüleyebilmektedir. İkincil elektron çözünürlüğü 1,2 nm olup 5 nm parçacık görüntüsü alınabilmektedir. SEM üzerinde bulunan EDX ve WDS detektörleri kullanılarak, bor ile uranyum arasındaki tüm elementlerin kalitatif ve kantitatif analizleri yapılabilmektedir. 30 kV hızlandırma voltajı uygulanarak, STEM detektörü ile DF/BF TEM görüntüsü alınabilmektedir. Taramalı elektron mikroskobu, katı malzeme örnekleri ve yüzey detaylarını nanometrik boyutlara kadar görüntüleme imkânı sunuyor. Ayrıca malzemeleri oluşturan element türleri ve miktarları oransal olarak çıkarılabiliyor. Cihazın üniversitede bulunması, doğal taş, maden cevheri, metalik, polimerik, kompozit malzemeler ve biyolojik dokuların yakın yüzey özelliklerinin artık Samsun’da belirlenebilmesi anlamına geliyor. Yeni yapılan bir kompozit malzemenin hem kompozisyon analizi, hem de topografik bilgileri elde edilebilmektedir. Bu yönü ile Ar-Ge çalışmalarında üniversite-sanayi iş birliğini sağlayacak önemli cihazlardan biridir" şeklinde konuştu.
"Bilim insanlarıyla sanayicileri bir araya getirmeyi hedefliyoruz"
KİTAM’ın amacının üniversite-sanayi işbirliği çerçevesinde bilim insanı ile sanayiciyi bir araya getirmek, sorunlara yüksek teknolojili çözümler bulmak olduğunu söyleyen Büyükgüngör, "Merkezimiz TÜBİTAK, TEKNOPARK, KOSGEB kapsamında yeni patentlik ürünler geliştirmek ve sonuçta istihdama da katkıda bulunmak amacını gütmektedir. Merkezimiz, araştırma geliştirme faaliyetlerinde kullanılan pahalı ve değerli olan ve birçok araştırmacıya hitap eden malzeme ve cihazları bir arada hizmete sunarak projelere alt yapı desteği sağlamaktadır. Bu anlamda; malzeme üretimi, biyolojik markaların üretimi, gen-protein karakterizasyonları, mutasyon ve GDO analizleri, gen ekspresyon profillerinin oluşturulması, tohum geliştirilmesi gibi projelerle beraber, Ar-Ge faaliyetlerini yürüten şirketlere de hizmet edecek yeterliliktedir. Tıp ve veteriner fakülteleri, fizik, kimya, biyoloji bölümleri ile Mühendislik Fakültesindeki birçok bölümde yüksek lisans ve doktora öğrencilerinin tez çalışmalarını yürütebilecek ileri düzeyde araştırma laboratuvarları bulundurmaktadır" diye konuştu.
İHA