“KİTAP FUARI’NDAN ÖNCE OKUMA EVİ’Nİ AÇIN”

Çarşamba Belediyesi tarafından 2010 yılında gerçekleştirilen restorasyon çalışmalarının ardındanOkuma Evi olarak açılan Tarih Su Değirmeni’nin bulunduğu alan kaderine terk edilmiş durumda.

Yaklaşık 5 yıl önce Çarşamba Belediyesi tarafından Okuma Evi olarak vatandaşın hizmetine açılan Okuma Evi’nin son günlerde kullanıma kapalı bırakılması tepkilere neden oluyor. Vatandaşlar Çarşamba Belediyesi’nin bu yıl üçüncüsünü düzenleyeceği 3. Çarşamba Kitap Fuarı’nın yapıldığı bir ilçede tarih kokan bir yerde bulunan Okuma Evi’nin kullanılamamasına tepki gösterdi.


Özellikle öğrencilerin sessiz bir ortamda olmasından dolayı tercih ettikleri Okuma Evi son günlerde kilitli bir şekilde bırakıldığını belirten bazı öğrenciler, buraya yapılan böylesi güzel bir hizmet evinin normal zamanlarda açık olması gerekirken çay ocağı ve her yıl düzenli olarak kutlanan Hıdrellez Şenlikleri merkezi gibi algılanmasına tepkililer. Eski Tarihi Su Değirmeni’nin bulunduğu alanda yapılan Okuma evi'nin böylesi büyük bir sessizliğe ve kaderine terk edilmiş hali çok üzücü olduğu konuşuluyor.  

Tarihi bir yer olan Okuma Evi’nin hak ettiği değeri yetkililer tarafından bulamadığını belirten vatandaşlar, 1800’lü yıllarda 7 taşlı olarak inşa edilen ve 1980’li yıllara kadar hizmet veren Tarihi Değirmenin restore çalışmalarının takdire şayan bir hizmet. Ancak yakın zamanda Okuma Evi olarak açılan ilçe tarihi için önemli bir yere sahip olan Okuma evi'nin öğrenci ve okumaya hevesli insanlar için açılmasını bekliyor. Vatandaşlar ayrıca, son üç yıldır ilçede düzenli olarak düzenlenen "Kitap Fuarı’nın" ilçe için önemli bir etkinlik olduğunu, Çarşamba'nın Samsun genelinde en çok kitap okunan ilçe oalrak adının anılmasının yanında önümüzde ki günlerde yeniden açılacak Kitap fuarından önce ilçede var olan bir bu Okuma Evi’nin acil olarak aktif şekilde hizmette kullanılması için çalışmaların yapılması gerektiğine inanıyoruz tepkilerini dile getiriyorlar. 

Okuma Evi’nin kapalı olduğunu gören İlk, Orta, Lise ve varlığından haberdar olan bazı Üniversite  öğrencileri yaşanılan bu durumdan şikâyetçi olduklarını kendilerinin kitap okumak istediklerini belirtiyorlar. Ders çalışmak, boş zamanlarında kitap okuma alışkanlığı olan ve kitap okumak için gelmek istedikleri Okuma Evi’nin toz  ve çevresinde ki çöplerin bakımsızlığı ile kaderine terk edilmiş görüntüsüne ve aynı zamanda güvenlik kamerasının kırılmış halinden üzüntü duyduklarını belirten öğrenciler kendi mahallelerinde bulunan tarihi bir yerin, okuma evi olarak yapılmasından duydukları sevinç kadar da kaderine terk edilmiş hali ile de üzüntülü olduklarını dile getiriyorlar.

İlçe Kaymakamı Caner Yıldız’ın geçtiğimiz günlerde düzenlenen 51. Kütüphaneler Haftası Etkinliklerinde ki konuşmasında, “Kitap bize ihanet etmeyen tek dostumuzdur. Esas iktidarın kitaplarda olduğunu anlayan hükümdarlar, kitap yazmaya başladılar. Kitap geleceğe aktaracağımız en önemli eserlerin başında geliyor. Matematiksel olarak diğer ilçelerle de karşılaştırdığımızda da Samsun’da en fazla abonesi olan ve kitap alıp okuyan ilçe Çarşamba. İlkadım ilçesi bizden önde görünse bile nüfus fazlalığı faktörü burada öne çıkıyor. Samsun’da her zaman Çarşamba birinci kitapla en iyi dost en iyi arkadaş” sözlerini sarf etmişti.

Böylesi güzel açıklamaların ışığında gençlerin İlçe Kütüphanesi dışında kitap okumak için yer bulamaması düşündürücü bir durumu gözler önüne seriyor. Okuma evi kullanılır hale getirilmiş olsa ilçede ki çoğu gençlerin kötü alışkanlıklar yerine bura da daha zevkli ve eğlenceli zamanlar geçireceklerine inandıkları belirtiliyor.
HABER-FOTO: Yunus Emre TÜRKYILMAZ

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Çarşamba Haber Haberleri