Samsun İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, tarımsal üretimde önemli kayıplara neden olan Kahverengi Kokarca ile mücadelenin ele alındığı bir değerlendirme toplantısına ev sahipliği yaptı. İlkadım Kaymakamlığı Toplantı Salonu'nda gerçekleştirilen toplantıda, 2024 Yılı Bitki Sağlığı Uygulama Programı çerçevesinde sürdürülen entegre mücadele yöntemleri masaya yatırıldı.
Toplantının odak noktası, fındık başta olmak üzere tarımsal üretimde ciddi kayıplara yol açan istilacı zararlı Kahverengi Kokarca’ya karşı yürütülen çalışmaların değerlendirilmesi oldu. Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, yaptığı açılış konuşmasında, biyolojik, biyoteknik, mekanik ve kimyasal mücadele yöntemlerinin entegre bir biçimde uygulanmasının başarının anahtarı olduğunu vurguladı. Sağlam, Samsun Büyükşehir Belediyesi ve Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı (YİKOB) desteğiyle biyoteknik mücadelede kullanılan feromon tuzaklarının temin edilerek üreticilere dağıtıldığını belirtti. Sağlam ayrıca, "Kış dönemine girilirken zararlı popülasyonunu azaltmak için feromon tuzaklarının kullanılması, 2025 üretim sezonu için ürün kayıplarının önlenmesine büyük katkı sağlayacaktır" dedi.
Gıda Kontrol Genel Müdürlüğü Bitki Sağlığı ve Karantina Daire Başkanı Yalçın Ocak ise, Kahverengi Kokarca ile mücadelenin milli bir seferberlik gerektirdiğini ve Bakanlık olarak her zaman üreticilerin yanında olduklarını ifade etti.
Toplantı, Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü’nce yapılan çalışmaların ve gelecekteki planların sunumuyla devam etti. Katılımcıların sorularının yanıtlanmasının ardından toplantı sona erdi.
Toplantıya, Gıda Kontrol Genel Müdürlüğü Bitki Sağlığı ve Karantina Daire Başkanı Yalçın Ocak, Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü'nden teknik uzmanlar, İl ve ilçe tarım müdürlüklerinden temsilciler katıldı.