Canik Kent Konseyi açıklamasında sel felaketinin boyutlarının Büyükşehir Belediyesi'nin üstünü kapattığı Mezbahane Köprüsü'nün tıkanması ve Büyükşehir Belediyesine ait ana içme suyu ishale hattı borusunun, İncirli Deresi'nin yatağının denize bağlantısını önemli ölçüde daraltması nedeniyle arttığını bildirdi.
Samsun'da 14 kişinin ölmesi, yüzlerce ev ve işyerinin kuyllanılamayacak duruma gelmesi ve yıkılmasının ardından sorumlu arayışları işle ilgili spekülasyonlar bitmiyor. Dere yataklarına ruhsat verildiği tarttışmaları devam ederken Samsun Canik kent Konseyi'nin bugün yaptığı açıklama yeni tartışma başlattı. Canik Kent Konseyi adına yapılan açıklamada, sel felaketinin boyutlarının Büyükşehir Belediyesi'nin üstünü kapattığı Mezbahane Köprüsü'nün tıkanması ve Büyükşehir Belediyesine ait ana içme suyu ishale hattı borusunun, İncirli Deresi'nin yatağının denize bağlantısını önemli ölçüde daraltması nedeniyle arttığını bildirdi.
BELEDİYE DERENİN ÜSTÜNÜ KAPATTI, DERE YATAĞINI DARALTTI
Selin Yılanlıdere’nin Samsun Büyükşehir Belediyesi tarafından üstü kapatılan 130 m.’lik ıslah bölümüne beraberinde rusubat, ağaç, çöp atıkları gibi maddeleri getirdiği belirtilen duyuruda şu görüşlere yer verildi: " Bu maddelerin ıslahlı yatağı doldurması, membada yer alan mezbahane köprüsünü tıkamış ve 4 m. kadar yükselerek ve yatağından çıkarak çevredeki konutlara önemli ölçüde zarar vermiştir. Daha sonrasında TOKİ Kuzey Yıldızı Konutlarının bulunduğu alanı ve çevresini de etkisi altına alan taşkın, bu bölgede can kayIplarına sebep olmuştur. İncirli Deresi üzerinde bulunan Lovelet AVM, bu derenin ıslahı SASKİ tarafından onaylandığı şekilde ve ölçülerde olmasına rağmen, Büyükşehir Belediyesine ait ana içme suyu ishale hattı borusunun, dere yatağının denize bağlantısını önemli ölçüde daraltmasından ve suyun akışını kesmesinden dolayı denize ulaşamayan su taşkına sebep olmuştur."
IRMAKLARIN ISLAHINDAN BÜYÜKŞEHİR SORUMLU
5216 Sayılı Büyükşehir Belediye Yasasının 7. Maddesi uyarınca 2004 yılından itibaren belediye sınırları içindeki dere ve ırmakların ıslahının Büyükşehir Belediyesine ait olduğu ifade edilen duyuru şöyle devam etti: "Bu bağlamda ilçemiz sınırları içerisinde yer alan Yılanlıdere, Mert Irmağı ve İncirli Deresi ıslah çalışmaları da Büyükşehir Belediyesine aittir. Medyada adeta sel afetinin simgesi haline getirilen TOKİ konutlarının bulunduğu alan 1987 yılında imara açılmıştır. Lovelet alışveriş merkezinin bulunduğu alan ise 1990 lı yıllarda imara açılmıştır. Yukarıda belirttiğimiz oluşumlar sonucunda ne yazık ki can kayıpları ve yüksek miktarda maddi zarara yol açan bir felaketle ilçemiz karşı karşıya kalmıştır. "
ÇÖZÜM ÖNERİLERİ:
Kent Konseyi, bir daha felaket yaşanmaması için çözüm önerileri de sundu. İşte Konsey'im çözüm önerileri:
1. Risk taşıyan alanlarda kurumlar arası iletişim sağlanmalı ve acil önlemler alınmalıdır. Dere yataklarındaki binalar yıkılmalı, dere yatakları ağaç, çöp, vs.den temizlenmelidir.
2. Planlama ve yerleşim sonrası arazi şartlarına bağlı olarak, su rejimi ve mevcut tesisler dikkate alınarak taşkın durumları ve etütleri yapılıp acilen gerekli tedbirler alınmalıdır.
3. Konutların bodrum katları mesken olarak kullanılmamalıdır.
4. Doğal felaketler sonrasında oluşturulacak kriz masaları acilen ve afet bölgesinde kurulmalı, yönetim oradan yapılmalıdır.
5. Sel sonrası halkın sağlığını olumsuz etkileyecek durumların oluşması önlenmelidir. Sel suları ile dağılan katı atıklar, sellerden sonra içme suyu ve kanalizasyon sistemlerinin bozulması, taşması, birbirine karışması gibi durumların sebep olduğu biyolojik ve kimyasal kirlilik salgın enfeksiyonlara sebebiyet verebileceğinden, bu durumlar göz önüne alınarak acilen aşılama ve temiz su kullanımı gibi önlemler alınmalıdır.
6. 5. Maddede belirttiğimiz kapsamda Samsun İl ve Canik İlçe Sağlık Müdürlüklerinin ekipler oluşturarak, afet bölgesinde sağlık taraması yapmaları ve hijyen tedbirlerinin yerine getirilmesi sağlanmalıdır. Gaziosmanpaşa,Yavuzselim ,yeni,gazi ve Yeşilova mahallelerinde bahse konu felakete maruz kalan vatandaşlarımızın salgın hastalık tehdidiyle karşı karşıya kalmamaları için bu tedbirlerin acilen alınmasına ihtiyaçları olduğu kanısındayız.
7. Uygulanan kentsel dönüşüm projelerinin yasa ve yönetmeliklere uygunluğunun yanı sıra bilim ve tekniğin gereklerine de uygun olması sağlanmalıdır.
8. Dere yataklarının üzeri gelişigüzel kapatılmamalı, mevcut yatakları değiştirilmemelidir. Dere yataklarının önleri kapatılmamalıdır.