Konut Kredisinde yeni dönem

Konut kredilerinde tüketicinin yazılı ya da elektronik ortamda açık talebi olmaksızın krediyle ilgili sigorta yaptırılamayacak.

RESMİ GAZETEDE YAYIMLANDI

Gümrük ve Ticaret Bakanlığının, Konut Finansmanı Sözleşmeleri Yönetmeliği Resmi Gazete'de yayımlandı. Konut finansmanı sözleşmelerine ilişkin uygulama usul ve esaslarını düzenleyen yönetmeliğe göre, konut finansmanı kuruluşları, finansmanın koşullarını içeren bilgi formunu, sözleşmeden önce tüketiciye verecek.

Kredi talebinin reddedilmesi durumunda, konut finansmanı kuruluşu tarafından tüketici ücretsiz olarak bilgilendirilecek. Tüketicinin yazılı ya da elektronik ortamda açık talebi olmaksızın kredi ile ilgili sigorta yaptırılamayacak. Tüketicinin sigorta yaptırmak istemesi halinde, istediği sigorta şirketinden sağladığı teminat, konut finansmanı kuruluşu tarafından kabul edilecek. Tüketici, konut finansmanı kuruluşuna borçlandığı tutarın tamamını veya bir taksit tutarından az olmamak üzere herhangi bir tutarı vadesinden önce ödeyebilecek. Bu hallerde, konut finansmanı kuruluşu, erken ödenen miktara göre ilgili hükümlere uygun olarak gerekli indirimi yapacak.

BORÇ VADE UYUMU

Bu kapsamdaki sigortanın; kredi konusuyla, sigorta sözleşmesinde belirlenen borç tutarı (meblağ) ve vadesiyle uyumlu olması gerekiyor. Sigortalarda, poliçedeki teminat tutarı kalan kredi tutarından yüksek olamayacak ve sigorta vadesi kredi vadesinden uzun olamayacak. Kredi bağlantılı yapılan sigortalarda kredi borcunun belirlenen vadeden önce geri ödenmesi veya kredi borç yapısında değişiklik olması durumlarında sigorta sözleşmesi de sonlandırılacak.

ERKEN ÖDEME TAZMİNATI

Faiz oranının sabit olarak belirlenmesi halinde, sözleşmede yer verilmek suretiyle, tüketicinin borçlandığı tutarın tamamını veya bir taksit tutarından az olmamak üzere herhangi bir tutarı vadesinden önce ödemesi durumunda, konut finansmanı kuruluşu, tüketiciden erken ödeme tazminatı talep edebilecek. Erken ödeme tazminatı, tüketici tarafından konut finansmanı kuruluşuna erken ödenen anapara tutarının kalan vadesi 36 ayı aşmayan kredilerde yüzde 1'ini, aşanlarda ise yüzde 2'sini geçemeyecek.

Kredilerde geri ödeme tutarlarının, finansal kiralama işlemlerinde, kira bedellerinin anaparayı aşan kısmı bu madde kapsamında faiz olarak kabul edilecek.

Sözleşmede belirtilmek suretiyle konut finansmanına yönelik kredilerde ve finansal kiralama işlemlerinde faiz oranı sabit veya değişken olarak ya da aynı kredi için her iki yöntem esas alınarak belirlenebilecek. Faiz oranının sabit olarak belirlenmesi halinde, sözleşmenin kurulduğu tarihteki oran tarafların rızası dışında değiştirilemeyecek.

Tüketici, konut finansmanı kuruluşuna borçlandığı tutarın tamamını veya bir taksit tutarından az olmamak üzere herhangi bir tutarı vadesinden önce ödemesi halinde, konut finansmanı kuruluşu, erken ödenen miktara göre yönetmelikle belirtilen hükümlere uygun olarak gerekli indirimi yapmakla yükümlü olacak.

YENİDEN FİNANSMAN

Konut finansmanı kuruluşu ve tüketicinin mutabakatı ile konut finansmanı sözleşmesinde; faiz oranı, vade, faiz türü, ayrı sözleşmelerin tek bir konut finansmanı sözleşmesi ile birleştirilmesi veya kredinin para biriminde değişiklik yapılması konularından en az birinin gerçekleşmesi halinde yeniden finansman söz konusu olacak.

Konut finansmanı sözleşmesinde yeniden finansman kapsamında yapılacak değişikliklerde tüketiciden yazılı olarak veya kalıcı veri saklayıcısı ile onay alınacak.

TEMERRÜT VE İFLAS DURUMU

Tüketicinin taksitleri ödemede temerrüde düşmesi durumunda konut finansmanı kuruluşu, kalan borcun tamamının ifasını talep etme hakkını saklı tutmuşsa, bu hak ancak konut finansmanı kuruluşunun bütün edimlerini yerine getirmiş olması ve tüketicinin de birbirini izleyen en az iki taksidi ödemede temerrüde düşmesi halinde kullanılabilecek.

EN AZ 30 GÜN SÜRE VERİLECEK

Konut finansmanı kuruluşunun bu hakkını kullanabilmesi için tüketiciye en az 30 gün süre vererek muacceliyet uyarısında bulunması gerekiyor. Muaccel kılınan taksitlerin hesaplanmasında faiz ve ücretler dikkate alınmayacak. Temerrüt veya geç ödeme durumunda tüketiciden sabit faizi içeren konut finansmanı sözleşmeleri için akdi faiz oranının, değişken faizi içeren sözleşmelerde ise cari faiz oranının yüzde 30 fazlasından daha yüksek bir oranda gecikme faizi tahsil edilemeyecek.

SÖZLEŞMEDE ZORUNLU İÇERİK

Konut finansmanı sözleşmesinde, yer alması zorunlu kılınan içerik ile ilgili bölümde de,taksit vadesinin, kanunlarda tatil olarak kabul edilen bir güne rastlaması durumunda kendiliğinden bu günü izleyen ve tatil olmayan ilk güne geçeceğine ilişkin bilginin bulunması zorunlu kılındı. Sözleşmede ayrıca, temerrüt hali de dahil olmak üzere konut finansmanı sözleşmelerine dayanılarak yapılan her türlü işlemde bileşik faiz uygulanamayacağına ilişkin bilgi de yer alacak.

Sözleşmede, kredinin yabancı para birimi cinsinden kullandırılması durumunda, geri ödemeye ilişkin taksitlerin ve toplam kredi tutarının hesaplanmasında, hangi tarihteki kurun dikkate alınacağına ilişkin bilgiye de yer veriyecek.

MASRAF TALEB EDİLEMEYECEK

Konut finansmanı sözleşmelerinde, yıllık maliyet oranı yer alacak. Konut finansmanı sözleşmesine ilişkin bir hesap açılması ve bu hesaptan sadece kredi ile ilgili işlemler yapılması durumunda, tüketiciden bu hesaba ilişkin herhangi bir isim altında ücret veya masraf talep edilemeyecek. Bu hesap tüketicinin, aksine yazılı talebi olmaması halinde kredinin ödenmesi ile kapanacak.

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri