Rize’nin essiz güzelliklere sahip yaylalarından bir tanesi olan İkizdere İlçesi sınırları içerisinde ki 2 bin 100 rakımlı Cimil Yaylası Başköy sakinlerinin son günlerde kaçak avcılar ile başları dertte. Köy sakinleri özellikle derede yaşayan ve nesli tükenmekte olan kırmızı benekli alabalıkları kaçak avcılardan korumak için özel bir mücadele veriyor.
Köy sakinleri, köy meydanından geçerek yaylanın yüksek kesimlerine çıkan, kırmızı benekli alabalık ve çengel boynuzlu dağ keçisi avlayan avcılara engel olabilmek için bir hayli ilginç bir yöntem bulmuş. Köy halkı ortak olarak aldıkları bir karar ile köy meydanında bir kapı kurdu, kapıya ise kilit vuruldu. Kapının anahtarı ise köy sakinlerine dağıtıldı. Köy meydanından araçları ile geçmek isteyen köy sakinleri anahtarları ile kapısı açarak rahatlıkla yaylanın yüksek kesimlerine çıkabiliyor. Yabancılar ise araçları ile kapıdan geçebilmek için köy sakinlerinden yardım istemek zorunda kalıyor. Köy sakinlerinin buldukları ilginç çözüm şimdilik yaylalarını kaçak avcılardan ve piknik yapıp çevreyi kirleten sorumsuz turistlerden koruyor.
Konuyla ilgili açıklama yapan köy sakinlerinden Orhan Gençyüksel, “Gündüz kapımız açıktır. Gece kilitliyoruz. Kapıdan önce gece gelip buradan geçiyorlardı. Kimin geçip geçmediği belli değildi. Yukarıda göl var. Oraya çıkıp ağ atıyorlardı. Kamp kuruyorlardı. Nesli tükenmekte olan balık ve çengel boynuzlu keçileri avlıyorlardı. Biz buna karşıyız. Artık her isteyen buradan geçip gidemiyor. Şimdi köydeki her hanede bir anahtar var. Köy sakinleri istedikleri gibi girip çıkıyor. İyi niyetle gelen turistlerimize de kapımızı sonuna kadar açıyoruz” dedi.
Köy sakinlerinden Erol Saral ise açıklamasında, “Bizim çok değerli kırmızı benekli alabalığımız var. Gece onları avlamak için gelip dereye kireç atıyorlar, elektrik veriyorlar. Balığın neslini bitirme noktasına geldiler. Bizde köylü olarak böyle bir karar aldık” diye konuştu.
Köy sakinlerinden Köksal Özer ise açıklamasında, “Bizim burada bulunan alabalık dünyada nadir görülen türlerden bir tanesi. Bu nedenle bu bölgeyi koruyoruz. Yabancılar artık istedikleri gibi gelip hem doğaya hem de balıklara zarar veremiyorlar. Dereye balığın neslini yeniden canlandırmak için 2 bin yavru balık atıldı. O nedenle en az iki yıl buradan yukarıya kuş uçurtmayacağız” ifadelerini kullandı.