Devletin özelleştirmek kapsamında yaptığı çalışmalardan elektrik kurumu TEDAŞ'ın özelleştirilmesi ile devam eden ve bu zamana kadar halktan fon dağıtım, TRT, sayaç okuma vb. konularda para kesintisi yapılmaktadır.
Bu konular yerel ve görsel basınlarda defalarca dile getirilmesine rağmen hiç dikkate alınmadı alınmıyor da. TEDAŞ'ta özelleşmesinin ardından YEDAŞ, YEPAŞ vb. isimlerle hizmet alanını genişletmiştir.
Şu an Türkiye de özelleştirme alanında büyük bir kar sağlayan kurumların başında gelmektedir. Devlet bu kurumu devrederken kendi dönemine ait olacaklarını af'fa uğratmayıp komple devir etmiştir.
Devlet kendi adına yaptığı af ve yapılandırılmalardan TEDAŞ muaf olmuş olup, kaçak adı altında vatandaşlardan yüklü paralar tahsil edildiğini biliyorum. Şu an bana göre en karlı özelleştirmeyi elektrik kurumları yapmaktadır.
Elektrik özelleşince 7 bölge farklı şirketlere verildi. Özellikle doğu ve güneydoğudaki kaçağı önlemek için bölgedeki sözü gelen aşiret ağalarına verildiği iddia ediliyor. Sebep olarak ise herkes kendi bölgesinin sorununu çözsün diyerek.
Şimdi biz kendi bölgemize gelelim. Bu sorundan sonra herkes kendi bölgesinin kaçağını kendisi ödüyor. Bizim doğu ve güneydoğuyla bir bağlantımız kalmadığını öğrendik. TEDAŞ- YEDAŞ- YEPAŞ v.b. neylerse kar marjı oldukça yüksek bir kurum halini almıştır.
Sebebi halktan aldığı haksız vergilerden ve uyduruk sebeplerden dolayı topladığı paralardandır. Elimize bir elektrik faturası alalım. Okuma parası, açma kapama, TRT, son okuma, ilk okuma daha neler neler diyerek para tahsil edilmektedir.
Bu paralar kaçak meblağ da görünse de çoğunluğu trilyonları bulmaktadır bu da haksızlık ve adaletsizlik oluşturmaktadır.YEDAŞ - YEPAŞ ve yan kuruluşları para üstüne para kazanmaktadır. Bu sorun çoklar defa dile getirilmiştir.
Ama devlet bu konuda nedense ısrarlı biçimde duyarsız kalmaktadır. Bunca sıkıntı herhalde enerjide dışa bağımlılığımız diye düşünüyorum.
Şimdi bu konuda bazı davalar açıldığını, paraların geri dönüşümü olduğunu öğrendik. Ama bunu da fazla gündeme taşımak istemiyorlar.
YEDAŞ'ın vergi adı altında aldığı paralar geri istenilmiş, fakat YEDAŞ ve yan kuruluşlarının zarara uğrayacağı için bunu engelleyici hükümler konulmuştur. Ama buna rağmen YEDAŞ makbuzlarındaki bazı harçlar mahkeme yoluyla geri alınabilir.
Kısacası devlet özelleştirme adı altında halkın cebinden para almaya devam ediyor. YEDAŞ faturalarındaki TRT yardımı ne oluyor?. Bunun sorulması gerekmez mi? Sayaç okuma, YEDAŞ kendi bünyesinde yapmak zorunda değil midir?
YEDAŞ makbuzunu iyi inceleyiniz, analiz ediniz. Ne kadar soyulduğumuzu, soyulduğunuzu sorunuz. Ama siz sormaz yada soramazsanız. Çünkü bu meblağlar küçük ne yapalım derseniz. Ancak küçük paraların trilyonlar yaptığını bilemezsiniz.
Bu ulusal bir sorun olmuştur. Kaçak bedelini ben, sen, o, onlar neden ödesin? Madem fon adı altında paralar kesiliyor neden daha kaçak kullananların parasını bizden alıyorlar.
Devletin bu soruna bu sıkıntıya el atmasını enerji bakanlığının bu soyguna el atmasını umuyoruz. YEDAŞ ve kurumları faturalardaki yazıları biraz daha küçük yazıyorlar da bizde soyulduğumuzu fazla anlamayız diyorum.