Balık üretimi maliyetinin artmasıyla birlikte kültür balıkçılığının giderek azaldığını belirten Su Ürünleri Yüksek Mühendisi Salim Bayraktar, devletin üretim yapan firmalara destek çıkması gerektiğini anlattı.
Bayraktar, Karadeniz'deki firmaların ihracat yapabilecek kapasiteleri olmadığını belirterek balığın iç piyasalarda tüketildiğini söyledi.
Dere balığının yavaş yavaş azaldığını belirten Bayraktar, Ege ve Akdeniz’de kurulan kültür balığı çiftliklerinin aynısını Trabzon’da yapmak için büyük sermaye gerektiğini kaydetti.
Kışın işlerinin daha yoğun olduğunu belirten Bayraktar, şöyle konuştu: “Kültür balığının maliyeti artınca buna paralel olarak azalıyor. Yani maliyet yüksek, fiyatlar düşük. Somon 7 TL, alabalık 5 TL’den satışa sunuluyor. Şu an fiyatlar deniz balığından daha düşük. Devletimizden üretim yapan firmalara destek verilmesini isityoruz. Zaman zaman üretim yerlerinde tam anlamıyla üretim olmuyor. Yem konusunda ciddi sorunlar var. Bunların karşılanması gerekiyor. Maliyetle satış arasında dengesizlik var. Doğu'daki üretimden kaynaklanan sıkıntılar karadeniz'deki sıkıntıları beraberinde getiriyor.”
Kafes ortamında yetişen balığın normal deniz balığındaki lezzeti yakaladığını belirten Bayraktar, Ege ve Akdeniz’de kurulan kafes balık çiftliklerinin Trabzon’da kurulması için büyük sermaye gerektiğini söyledi.
Ege ve Akdeniz’deki firmaların aynısını Trabzon'a yapmak için büyük sermaye gerektiğini belirten Bayraktar, sözlerini şöyle sürdürdü: "Burası yavaş yavaş, adım adım ilerliyor. İstanbul, Ankara ve Samsun'a kültür balığı gönderiyoruz. Karadeniz'deki firmaların ihracat yapabilecek kapasiteleri yok. Ancak, iç piyasaya gönderiyorlar. Lezzet bakımından kafes ortamında yetişen balıklarla doğal ortamda yetişen balıklar hemen hemen kafa kafaya gidiyor. Sonuç olarak ana maddesi balık. Artık 1990 yılındaki gibi eski yemler yok artık, kaliteli yemler var. Bizim müşterilerimiz genellikle kışın iyi oluyor. Haziran'dan sonra işler duruluyor. Elimizde az miktarda levreğimiz kalıyor.”